• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Tuleul gras și Grasul românesc, soiurile românești salvate de cercetătorii de la Mărăcineni

  Roxana Dobre -

  Specialiștii de la Institutul Mărăcineni au pornit un program prin care cercetează în gospodăriile populației soiuri pomicole vechi, poate chiar uitate, dar cu o valoarea genetică inestimabilă.

  Soiuri de prun cum ar fi Tuleu gras sau Gras românesc sunt doar două dintre soiurile autohtone pe care cercetătorii încearcă să se salveze de la pieire.

  Am început acest program care nu se limitează numai la prun. Noi efectuăm și expediții în flora spontantă sunt utile pentru că România are Carpații, mai ales dacă ne gândim la arbuștii fructiferi cum ar fi cătina, mur, zmeur sau afin chiar. Deja am pornit aceast program și am identificat o plantație de Tuleu gras în județul Olt. Concret ne deplasăm la fața locului in situ iar acolo echipa de cercetători marchează pomii, se face selecție conservativă marcând fiecare pom care arată sănătate în primul rând sanitar vorbind și apoi calitatea fructelor”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența Mihai Coman, directorul Institutului de la Mărăcineni, Pitești.

  Pentru perioada următoare cercetătorii de la Mărăcineni au deja programate două noi deplasări.

  ”Recent chiar am descoperit o fermă mai mare pentru că unul dintre factorii decisivi când alegem zona unde vom merge este și mărimea fermei unde urmează să facem această selecție clonală. Este o metodă de ameliorare pe care aș vrea să o menținem. Nouă chiar ne lipsesc în țară astfel de expediții și ca să vă dați seama de anvergura și necesitatea acestora vreau să vă spun că sunt țări nordice în special care fac astfel de programe în zona de origine a plantelor pentru a căra în sacosă genotipuri pe care apoi le folosesc în baza genetică. Se știe că germoplasma, fie ea vegetală sau animală poate fi numită chiar o zestre a unei țări dar din păcate costurile cu păstrarea și îmbunătățirea acesteia nu sunt suportate de Guvern. Dra deocamdată noi ne chinuim să o păstrăm”, mai spune cu o oarecare amărăciune specialistul de la Mărăcineni.

  Tuleu Gras, soiul care i-a uimit chiar și pe cercetătorii din Olanda

  Mihai Coman își amintește de o remarcă uimitoare pe care care a făcut un renumit cercetător din Olanda care s-a arătat uimit că românii pot deține astfel de soiuri și renunță atât de ușor la ele.

  Acest cercetător mi-a spus mirat:”De ce ați renunțat la Tuleu gras? Când camionul venea la Amsterdam se oprea comerțul de prune și toată lumea se îndrepta spre acest soi. Nu se poate ca atunci când merge piața atât de bine cineva să o stopeze”, își amintește specialistul de la Mărăcineni. Era de fapt vorba de trecerea livezii dinproprietatea de stat în cea privată  prin care noii proprietari nu au mai avut nici măcar forța să se asocieze sau să întrețină aceste livezi.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermier cercetat penal pentru depozitarea improprie a 24 de tone de azotat de amoniu Stelian Fuia, STINE: Există un beneficiu de 300 euro/ha pentru fermier, după ce scădem costurile cu sămânța și nutriția suplimentară Parlamentul European a adoptat propunerea CE pe NGT, cu interzicerea brevetelor și măsuri de etichetare Oficial! Interzis de astăzi la aplicarea îngrășămintelor pe terenurile agricole. Sunt și excepții! UPDATE. Proprietarul celui mai mare combinat de îngrășăminte din Ungaria – noi declarații despre sistarea producției

  Ultimele știri

  Franța interzice importul de legume și fructe tratate cu substanțe interzise în UE Franța și Polonia au cerut UE monitorizarea mai atentă a producției de cereale din Ucraina Fermierii români au cerut la Bruxelles un preț de intervenție de minim 200 euro pe tona de grâu Dacian Cioloș va transmite la Bruxelles un set de propuneri pentru Politica Agricolă Comună (PAC) APIA a început plata subvenției de 73 euro/ha