• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii cer DEMISIA ÎN BLOC a conducerii APIA!

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii români au ajuns la capătul puterilor și al răbdării. Pe măsură ce zilele trec, banii din subvenții se lasă îndelung așteptați. S-au săturat de promisiuni și procente, tot ce își doresc este să vadă banii în cont pentru a putea cumpăra inputurile necesare salvării culturilor de toamnă și pentru a le înființa pe cele de primăvară. Situația este disperată pentru marea majoritate a celor care se ocupă de agricultură, mai ales că banii din subvenții reprezentau ultima lor scăpare după un an agricol secetos ce și-a pus puternic amprenta pe veniturile înregistrate din această activitate.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) este de părere că situația nu mai poate continua așa și toți fermieri s-au săturat de promisiunile pe care le primesc zilnic de la conducerea APIA, tocmai de aceea având în vedere situația data se impune demisia în masă a conducerii Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură.

    Cerem demisia în bloc a conducerii APIA întrucât nu și-au făcut treaba și nici nu și-o fac. Dacă ministerul (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – n.r) sau primul ministru nu reușesc să-i înlocuiască și să aducă oameni competenți pe posturi vom fi nevoiți noi (fermierii – n.r.) să venim și să stabilim care va fi conducerea Agenției de Plăți. Nu putem să ne pierdem afacerile pentru o mână de oameni care, nici nu mai pot să cred acum că sunt rău intenționați, ci pur și simplu nu se pricep. În acest sens, cerem conducerii MADR să ia act de cele ce se întâmplă la APIA și să-și caute de urgență un bord competent care să nu mai pună fermierii într-o situație critică”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, liderul LAPAR.

    Fermierii nu au bani de inputuri

    Fermierul băcăuan a explicat că lipsa banilor i-a adus pe agricultori la capătul puterilor: neavând resurse, fermierii nu pot investi în culturile de toamnă și se uită cum munca lor se duce pe apa sâmbetei.

    ”Fermierii sunt disperați, își pierd culturile pentru că mulți dintre ei nu au avut banii să cumpere și să administreze îngrășăminte, nu au bani să le erbicideze, nu au bani să le facă tratamente. Banii lor stau, din cauza celor de la APIA pe oriunde în altă parte, decât în conturile fermierilor. Cei care și-au primit până acum subvenția sunt mulți, dar administrează suprafețe mici. Nu zic că acești fermieri nu trebuiau să primească banii, dar ce se întâmplă cu ceilalți? Datoriile lor sunt imense, sunt disperați și vor să vină la București, la APIA să vadă ce se întâmplă și, bineînțeles, nu cred că vor pleca cu mâna goală”, a vorbit fermierul, despre situația disperată a celor ce se ocupă de agricultură în România.

    Se ascunde adevăratul motiv

    Președintele LAPAR crede că se ascunde adevăratul motiv pentru care banii nu au ajuns la fermieri, iar sumele vehiculate a fi plătite până acum nu reprezintă nici 20% din cele 1,3 miliarde de euro ce ar fi trebuit să ajungă în conturile fermierilor.

    ”Personal am vorbit cu directorul general de la APIA (Ioan Merca – n.r) care mi-a prezentat în procente situația cu plata subvențiilor. Am aflat că au dat banii la 70% din fermieri și tare mai era bucuros, dar la întrebarea referitoare la câți banii au intrat la cei 700.000 de fermieri, răspunsul a fost 280 milioane de euro, ceea ce reprezintă nici 20% din suma care trebuie să ajungă în conturi. Erau foarte satisfăcuți că au făcut plata la 70% din fermieri. Nu știu ce se întâmplă acolo, niște ciudățenii, chiar că nu știu, toți ascund adevărul despre ce se întâmplă la APIA, dar se întâmplă ceva acolo. Faptul că nu sunt în stare să dea banii fermierilor asta înseamnă că se întâmplă ceva. Nu ai de unde să afli adevăratul motiv pentru că dacă vorbești cu 10 de la APIA ai să găsești 10 răspunsuri. Nu pot să cred că nu există bani, pentru că vorbim despre fonduri europene, ANT-ul este bugetat, deci nu sunt motive reale să nu se dea banii”, și-a exprimat dezamăgirea liderul fermierilor.

    Până la ora publicării acestui articol, directorul general al APIA, Ioan Merca nu a putut fi contactat.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!