• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Patimile fermierilor. Încă un Paște fără subvenții în conturi!

    agrointeligenta.ro -

    Săptămâna Mare nu a adus nici o minune pentru fermieri. Aceștia mai au mult de pătimit în urma întârzierii subvențiilor agricole deși din teritoriu, cererile sunt trimise procesate către București dar, mai apoi, banii se blochează undeva pe traseu înainte de a ajunge în conturile agricultorilor.

    APIA are de plătit până la finele iunie 1,3 miliarde de euro, potrivit declarațiilor făcute de către ministrul agriculturii Achim Irimescu. S-au făcut împrumuturi de la Ministerul Finanțelor, s-au comunicat plăți sute de milioane. Și, cu toate acestea, situația în ferme este disperată. Agricultorii cărora le-au intrat ceva bani se plâng că sumele încasate sunt foarte mici, în timp ce producătorii agricoli cu suprafețe mai mari încă așteaptă măcar o plată parțială. În tot acest timp, ANAF își face treaba, la fel și băncile care îi presează pe fermierii cu datorii să achite ce au din urmă.

    Aruncând un ochi în arhiva Agrointeligența, ai zice că fermierii români par sortiți să poarte păcatele politicului. Nici în 2015, ei nu s-au bucurat de Sărbători Pasclae în liniște. În loc ca în Săptămâna Mare să se îngrijească de masa de Paști a familiei, liderii din sectorul zootehnic se plimbau pe la minister, cerând plata subvențiilor pentru animale. ”Ieri (9 aprilie 2015 – n.r.) am fost la MADR și am primit asigurări că începând de joi (9 aprilie n.r.) au fost efectuate plățile. În mod cert marți, miercuri fermierii vor avea bani în cont. Suma este stabilită clar, 503 lei/cap de bovină și 121 lei pe tona de lapte livrat. Avem mai mult ca anul trecut, când subvenția a fost 437 de lei pe cap de animal și 92 lei pe tona de lapte. Asta este o veste bună. Efectivul eligibil la plata subvenției pe cap de vacă de lapte este stabilit și banii pentru plata subvențiilor sunt în conturile de la APIA”, ne declara Claudiu Frânc în Vinerea Mare. Anul acesta, nici vorbă încă despre subvențiile pentru bovine, deși Paștile ”pică” pe 1 mai și nu pe 12 aprilie cum a fost în 2015. Problemele însă, sunt aceleași: fermierii așteaptă subvenții care întârzie să vină!

    În Joia Mare, directorul APIA Ioan Merca a anunțat că va susține o conferință. Probabil speră să calmeze spiritele încinse ale fermierilor care, prin vocile mai multor lideri și organizații, au cerut ieri demisia în bloc a celor care sunt responsabili de plățile APIA către fermieri, respectiv a șefilor.

    Până când vom primi vești despre plățile APIA, vă reamintim că potrivit ultimei comunicări oficiale, în două săptămâni de la începerea plăților către fermieri s-au efectuat plăți aferente Campaniei 2015,pentru schemele din sectorul vegetal, în sumă totală de 1.295.552.050 lei (293,27 milioane euro) pentru un număr de 686.337 beneficiari, din care Ajutoarele Naționale Tranzitorii în sectorul vegetal (ANT 1) reprezintă 270.683.527,54 lei (61,27 milioane euro).

    Plăţile APIA se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.

    Astfel fermierii ar trebuie să aibă în cont plățile pentru următoarele scheme:
    – Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 79,7392 euro/ha, adică 352,2558 lei/ha
    – Plata redistributivă:
    • primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha, adică 22.088 lei/ha
    • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha, adică 225,6461 lei/ha
    – Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,9348 euro/ha, adică, 88,0639 lei/ha
    – ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,1942 euro/ha, adică 84,7922 lei/ha.

    Va urma să fie achitată și plata pe înverzire, adoptată de Guvern la 59,1277 euro/ha, adică 261,2025 lei/ha. După aceea, mai sunt de plătit sprijinul cuplat în sectorul vegetal și cel din zootehnie, alături cu banii pe Agromediu, zone defavorizate și exploatațiile ecologice. Toate sumele trebuie virate fermierilor până cel târziu pe 30 iunie 2016, altfel România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor