• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se cultivă goji: Proprietarul celei mai mari plantaţii bio din Europa îşi povesteşte experienţa

    agrointeligenta.ro -

    Doamna Erzsebet Kolbaszer, din Carei, a povestit redacţiei agrointel.ro propria experienţă în creşterea plantei de goji.

    Am o plantatie de 2,5 ha de goji, cu plante din pepiniera proprie, cu plante cu care sunt in curs de omologare ca soi si sper ca pana in toamna sa ajung la minim 5 ha. Goji este o planta nepretentioasa la sol, rezista la seceta si frig, mai ales soiul de Licyum barbarum experimentat de mine, care provine din Canada, statul Alberta, unde vara sunt +45 grade si iarna -45. Dar asta nu inseamna ca daca vrei si productie, sa nu-i asiguri un Ph cat mai mare solului. (…) Toate astea in cultura bio, fara chimicale, caci tinta este industria farmaceutica si exista o cerere emergenta pe piata mondiala, deoarece chinezii folosesc tot felul de otravuri ca insecticid. În 2011 s-a ars in portul Roterdam incarcatura a 5 vase pline cu fructe goji, deoarece s-au descoperit urme de DTT.

    Eu am experimentat toate modurile de inmultire, seminte, butasi, ba chiar cu ajutorul SCDP Cluj, metoda in vitro, dar din pacate este foarte greu si anevoios sa-i inmultesti si sunt foarte sensibili in primul an. Nu folosesc de loc chimicale la fertigare si nici insecticide, deoarece potentiali clienti, dupa ce voi avea productie ca lumea, vor fi cei din industria farmaceutica. In toamna anului trecut mi s-a aratat recolta si am obtinut fructe, am facut zeama, fructe uscate, ba chiar si gem si din frunzele si vlastarii tineri rezultate din taierea de rarire, am facut ceai verde, o raritate ce nu se gaseste nici la Plafar sau alte magazine de produse bio.

    Intr-o plantatie semi intensiva, cum este cazul la mine, intra cca 1000-1200 buc de plante/ha si intr-o plantatie intensiva cca 3000 buc (…) bineinteles viguroase si sanatoase ce se pot planta intr-o plantatie, de catre o firma ce vrea sa aiba profit. Investitia, pentru o plantatie este destul de mare, cca 30000 de euro/ha, amenajarea terenului, fertilizarea ei, irigarea, ingradirea (foarte important contra iepurilor in perioada toamna-iarna), achizitionarea materialului saditor, al carui pret incepe la 10 euro/buc, plante fara certificat european de calitate si conformitate, deoarece sunt aduse din China. Momentan cei mai mari importatori si distribuitori de plante goji din Europa sunt firma Konfitee din Germania si Nursery Benelux din Olanda, care nu pot face fata cerintelor in crestere de pe piata europeana, piata emergenta, deoarece in China nu sunt respectate normele asupra insecticidelor cerute de EU, care are in plan sa sprijine aceste culturi.

    Momentan, cea mai mare plantatie, este in Spania, ce are 12 ha si este singura firma ce livreaza fructe proaspete in caserole pe piata momentan, ce livreaza fructe pentru industria alimentara pentru gemuri si are in planul de extindere introducerea de tehnologie bio pe cateva ha, pentru a corespunde cerintelor din industria farmaceutica.

    Material saditor se gaseste si la lanturile de magazine Hornbach, Obi, la diferite dimensiuni si varste, pentru gradini hobby si chiar sunt producatori autohtoni de plante. Serban Constantin din Mogosoaia si Popa Cristian din Dragasani, care obtin plantele din seminte, ce se pot comanda si de pe net si pe care multi au incercat-o, cu rezultate diferite, mai mult negative.

    In mare asta pot sa va povestesc despre planta goji, pe care sper sa o cunosc in cativa ani, caci nu se gaseste nici o documentatie sau descriere, doar vagi generalitati, preluate copy/paste de toti care isi dau cu parea si sfaturi, iar site-urile chinezesti despre cultura goji, mai mult te dezinformeaza, deoarece nu au nevoie de concurenta.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!