Ferma lui Dimitrie Muscă: tehnologia folosită pentru a păstra apa în sol și primele estimări pentru recolta de grâu și rapiță
agrointeligenta.ro -Indiferent dacă plouă sau nu, în Banat, la Curtici, fermierul Dimitrie Muscă reușește an de an să obțină producții-record în raport cu restul țării. Ferma sa nu este poziționată în vreun loc protejat, nici nu e dotată cu sisteme de irigații dar, de-a lungul anilor, inginerul și-a fixat câteva principii clare în privința prelucrării solului astfel încât să folosească la maxim apa – multă, puțină, pe care pământul o primește din precipitații.
”Culturile agricole arată bine. Este un an bun până acum din punctul meu de vedere. Am avut și precipitații de 180 de litri în anul acesta și circa 200 litri de precipitații în toamnă. Deci pentru cine stă să păstreze apa în sol să o conserve are promisiunea unui an bun”, ne-a declarat arădeanul Dimitrie Muscă în cadrul emisiunii ”Cultivat în România” (România TV).
Ing. Muscă a acceptat să ne spună și unul dintre secretele care îl ajută pe el să conserve apa în sol: ”În primul rând, în primăvară nu vom lucra cu discul. Discul este un utilaj care scoate apa din sol. Cea mai bună lucrare se face cu combinatorul, se face lucrare de afânare, iar în spate are un schelet care apasă solul, care îl îndeasă și care închide toate vasele capilare prin care se poate pierde apa din sol”.
Cât despre producțiile pe care le așteaptă în vară, Dimitrie Muscă se declară mulțumit de cum se anunță acestea. ”La ora actuală, nu vreau să par lipsit de modestie, nici să supraevaluăm, eu zic că rapița este în jur la 4.500 de kilograme pe hectar și grâul peste 7.500 de kilograme. Cred că merge de la 7.500 de kilograme la 8.000 de kilograme”, a mai declarat Dimitrie Muscă.
Vă recomandăm să citiți și:
Experimentul cu care Dimitrie Muscă vrea să-și doboare recordul personal la producția de grâu