EXCLUSIV. 538 milioane de euro deblocate ASTĂZI de APIA! Cine sunt PRIMII fermieri care intră la plată!
Gabriela Gimbășanu -Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se ține de cuvânt și accelerează plata subvențiilor către fermieri! Începând de ASTĂZI, joi – 12 mai, intră la autorizare alte sume importante așteptate de agricultori, dar și de fermierii care fac agricultură în condiții dificile și beneficiază de plăți pentru zone defavorizate!
În urma unui efort susținut, APIA începe în cursul zilei de azi să autorizeze la plată fermierii care au optat pentru schema de înverzire, iar în cursul serii se va da drumul la plată și sumelor pe Măsura 13 – ”Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice”.
Dacă pentru schema de înverzire vorbim despre un pachet total de 538 milioane de euro, în ceea ce privește măsura pentru zonele defavorizate APIA are de plătit 230 milioane de euro pentru circa 400.000 cereri depuse.
”În prezent suntem foarte concentrați pe obiectivul major pe care îl avem, azi (12 mai – n.r) începem calculul și autorizarea la plata pentru înverzire. Este un obiectiv imens. În cursul nopții trecute au fost instalate toate funcționalitățile, au fost făcute măsurile pregătitoare, iar în această dimineață s-au parametrizat toate variabilele și vom începe cu autorizările pentru înverzire. La noapte cred că vom începe cu autorizările și pentru Măsura 13 – zone defavorizate. Vom merge cumva în cascadă cu ele, una după alta”, a declarat pentru Agrointeligența Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Fermierii care au încasat scheme de bază sunt primii la plată
APIA nu a reușit să finalizeze plata pentru toți fermierii în ceea ce privește schemele de bază: SAPS, ANT, tânărul fermier și plata redistributivă, dar a ales să dea drumul celor două noi scheme de plată, pentru a grăbi lucrurile. Astfel, schemele de bază vor fi plătite în paralel cu înverzirea și Măsura 13.
”Mergem în paralel cu plățile, dar plata pentru înverzire se va acorda tuturor celor care au deja făcute plățile de bază, plata pe suprafață, plata pentru ajutorul național tranzitoriu, tânărul fermier, plata redistributivă. Înverzirea este ultima componentă care se adaugă. Practic acesta a fost și criteriu de selecție al celor care vor intra primi la plată, pentru înverzire. Cei care au încasat scheme de bază, vor primi și partea de înverzire. Fermierii care sunt în curs de autorizare la plată vor încasa în momentul autorizării, pe lângă scheme de bază și înverzirea. Circuitul este cumva complet, fermierii care se autorizează de acum încolo la plată vor încasa pachetul integral. Nu vom aveam plăți doar pe schemele de bază, SAPS, ANT și plată redistributivă, vom aveam la toți cei eligibili inclusiv înverzirea plătită”, a explicat directorul general de la APIA, cum s-a făcut selecția fermieri care vor încasa primii schema de înverzire.
Nu se cunoaște numărul fermieri care vor avea banii în cont de azi
Potrivit directorul general al agenției, datorită ritmului alert în care se lucrează în aceste zile pentru demararea plăților schemei de înverzire, încă nu există o situație clară a numărului de fermieri care vor fi autorizați la plată încă din prima zi, cel mai probabil aceste informații vor fi disponibile în perioada următoare.
”Încă nu am o situație exactă a numărului de fermieri și a sumei ce va intra de azi la plată pentru schema de înverzire, pentru că este greu de anticipat cât putem să plătim până diseară. La momentul la care începem, noi avem 538 milioane de euro care reprezintă pachetul total pentru înverzire. Zilele următoare vom veni cu informații în ceea ce privește autorizările efective, dar și numărul de fermieri care au fost plătiți”, a precizat Florin Faur.
Vă reamintim că APIA trebuie să plătească integral subvențiile fermierilor până la data limită de 30 iunie. Conform ultimilor informații disponibile, până pe data de 8 mai APIA reușise să plătească 373 milioane de euro, dintr-un total de 1,3 miliarde de euro, unui număr de 747.000 fermieri.