• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De la POSDRU la PNDR: Cum sunt păcăliți fermierii care vor să acceseze fonduri europene!

    Gabriela Gimbășanu -

    Dificultatea cu care avansează lucrurile anul acesta în materie de fonduri europene, faptul că până la această dată nu a fost deschisă nici o măsură de finanțare din POSDRU, iar în ceea ce privește Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 au fost deschise pe 28 aprilie 5 măsuri de finanțare, îi determină pe o parte însemnată de consultanții specializați în redactarea proiectelor POSDRU să migreze către proiectele cu finanțare europeană din PNDR.

    În piață există o repoziționare strategică atât a companiilor ce se ocupau anterior de proiecte POSDRU, program de finanțare pentru care încă nu a fost deschisă nici o măsură. În acest conext, mulți consultanți s-au reorientat către finanțările pentru agricultură, însă aici apare o mare problemă: lipsa de specializare în PNDR generează situații în care fermierii care își pun toate bazele în consultanții pe care îi angajează, ajung să fie păcăliți și, în cel mai rău caz, acești consultanți ajung să creeze în mod intenționat sau în necunoștință de cauză condiții artificiale care pot duce până la acțiuni în instanță și restituirea finanțării primite.

    Consultanții pe proiecte POSDRU trec pe PNDR

    Mediul privat de consultanță încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra unui fenomen îngrijorător – migrarea consultanților ce s-au ocupat de proiecte POSDRU către redactarea de proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

    ”Știu din piață că acești consultanți ce s-au ocupat anterior de redactarea proiectelor POSDRU au trecut acum pe PNDR. Până acum s-au implicat în redactarea strategiilor pentru GAL-uri, pentru că asta a fost singura sesiune ce a fost deschisă până pe 28 aprilie, când s-au deschis și celelalte măsuri de finanțare. O serie întreagă de firme care nu aveam deloc experiență pe PNDR, având în vedere faptul că valoarea era destul de mică pentru întocmirea unei strategii s-au băgat aici și au început să facă strategii. PNDR și POSDRU sunt două lucruri total diferite, vorbim de proiecte cu specifice diferite și pentru a trece dintr-o parte în alta ai nevoie de o specializare și de mult timp de studiu. Cei care s-au apucat să facă strategii pentru GAL-uri au încadrat tipuri de investiții pe măsuri care nu aveau nici o legătură una cu alta. Concret, au încadrat toată partea de investiții în ferme pe măsura de cooperare că să primească 100% sprijin”, au declarat pentru Agrointeligența surse din mediul privat de consultanță pe fonduri europene pentru agricultură.

    Potrivit surselor noastre, fenomenul de migrare este cât se poate de normal, având în vedere faptul că până acum nu a fost deschisă nici o măsură de finanțare prin POSDRU și era de așteptat ca societățile și consultanții să se reprofileze pe programe care au sesiuni deschise.

    Promisiuni de absorbție garantată a fondurilor

    Firmele intrate nou pe partea de finanțare nerambursabilă în agricultură se îndreaptă și către fermieri, pe care îi ”agață” cu promisiuni de proiecte cu 100% șanse de selecție, iar după ce încasează avansul, le oferă acestora un proiect nefinanțabil.

    ”Știu un caz concret, în care un fermier a contractat o firmă de consultanță. Acesta a plătit avansul firmei de consultanță, iar din evaluarea mea i-am spus clar că se încadrează cu ce are doar la 41 de puncte și nu are șanse prea mari la finanțare. Când s-a dus la firma contractată pentru lămuriri i-au spus că are șanse la finanțare pentru că punctajul este între 0 și 100 și se află la jumătatea clasamentului. Ceea ce nu știe specialistul pe POSDRU sau poate a omis să-i spună fermierul este că acesta se află la coada clasamentului, pentru că vorbim de acel prag de minim 35 de puncte, deci cu un punctaj de 41 ești situat în limita de jos și ai sub 50% șanse ca proiectul să fie selectat”, au exemplificat surse din mediul privat de consultanță.

    Fermierul este cel care are de pierdut

    Atunci când îți alegi consultantul sau firma de consultanță cu care vrei să lucrez, ar fi indicat să te asiguri că ai cu cine lucra și discuta. Este recomandat să cauți acele firme și acei consultanți care au o experiență în spate pentru ceea ce înseamnă redactarea proiectelor cu finanțare din PNDR. Aceste firme care se reorientează în piață nu au nimic de pierdut, în schimb fermierul este cel care își pierde timpul și banii.

    ”Acești consultanți respecializați îi pun fermierul în brațe proiectul care este făcut cine știe cum, iar dacă proiectul nu este selectat aruncă vina pe autorități. Genul acesta de consultanți nu fac altceva decât să arunce o umbră de îndoială asupra consultanților serioși din piață și asupra instituțiilor statului. Acești consultanți sunt mai degrabă agenți de vânzări, îi păcălesc pe fermieri astfel încât să-i contracteze, încasează avansul și după aceea proiectul ajunge neeligibil. Trebuie să tragem un semnal de alarmă și să le spunem fermierilor că este indicat să găsească specialiști ce s-au ocupat în perioada anterioară doar de PNDR, piața este plină de astfel de consultanți, este important să știi să-i alegi pe cei mai buni”, recomandă sursele Agrointeligența.

    Vă recomandăm să citiți și:

    ***Cum alegem consultantul pentru accesarea fondurilor europene

    ***Crearea condițiilor artificiale în cadrul proiectelor pe fonduri europene

    ***Lista AFIR cu firme de consultanță în fonduri europene pentru fiecare județ


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat