• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: 316,5 milioane de euro pentru fermieri. Iată cum se împart banii!

    Roxana Dobre -

    Ministerul Agriculturii a publicat astăzi un proiect de Hotărâre de Guvern cu sumele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii și schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul 2015!

    Plafonul pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, care se acordă pentru anul 2015, în limita sumei de 203.152.561 euro, respectiv 897.446.700 lei, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016, şi se distribuie astfel:

    -27.785.785 euro, respectiv 122.746.500 lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine;

    -116.770.266 euro, respectiv 515.844.300 lei pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine;

    -58.596.510 euro, respectiv 258.855.900 lei pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    Cuantumul ajutoarelor naționale tranzitorii prevăzute pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovinese calculează prin raportarea sumei de 122.746.500 lei la cantităţile de lapte livrate şi/sau vândute direct eligibile. În privința cuantumului pentru vaci de carne și ovine, acesta se stabilește prin raportarea sumelor evocate mai sus  la efectivele de bovine respectiv ovine eligibile.

    Pentru sprijinul cuplat a fost stabilit un plafon maxim de 113.356.500 euro, care se acordă pentru anul 2015, crescătorilor de animale. Sumele vor fi repartizat astfel:

    – 1.330.000 euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;

    -24.500.000 euro pentru speciile ovine/caprine;

    -10.500.000 euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora, în condițiile art.74 alin.(2) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.619/2015, cu modificările și completările ulterioare;

    -76.999.500 euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;

    -27.000 euro pentru specia viermi de mătase.

    Plățile schemelor de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 1 octombrie 2015.

    Procedura de stabilire a cuantumului pe care crescătorii de animale îl au de încasat este una foarte simplă: odată stabilit plafonul alocat acestei scheme și determinat efectivul de animale eligibile, se face împărțirea și se stabilește clar cât are de încasat fermierul pe cap de animal.

    ”Pentru sprijinul cuplat în zootehnie avem la ora asta proiectul de Hotărâre de Guvern care vine și asigură plafoanele financiare și mă refer la pachetele financiare complete. Referitor la suma pe care o vor încasa crescătorii de animale din schema de sprijin cuplat în zootehnie vom fi în măsură să oferim un răspuns săptămâna viitoare pentru că acum suntem în etapa de captare a datelor. La sfârșitul termenului, vom avea numărul de animale eligibile la plată și vom putea să stabilim cuantumul exact. Practic pot transmite valoarea exactă a subvenției pe cap de animal după introducerea datelor. De trei zile introducem în sistem datele pentru a stabili valoarea sprijinului cuplat pentru zootehnie. Se va face împărțirea plafonului la numărul de capete eligibile la plată. Proiectul de HG pentru stabilirea plafoanelor este deja trimis, avem un prim-plan realizat, mai avem determinarea efectivului eligibil”, a explicat directorul APIA, cum se stabilește suma pe care fermieri o au de încasat prin schema de sprijin cuplat în zootehnie.

    Crescătorii de vaci de lapte așteaptă peste 900 euro/cap de animal

    Liderii din sectorul zootehnic și-au făcut calcul și având în vedere efectivul mic de animale eligibile, estimat la 70-80.000 capete, valoarea sprijinului cuplat ar putea crește de la 250 euro pe cap de animal, la peste 900 euro.

    ”Sumele avansate până acum nu sunt astronomice pentru că suma totală alocată este pentru un număr limită de 300.000 de capete de bovină iar numărul de animale înscrise este destul de mic. Calculul este simplu și anume înmulțim numărul maxim de capete adică 300.000 cu 250 de euro cât este acum pe cap de animale și împărțim la numărul de capete eligibile adică 80.000. Rezultă un cuantum de 937,5 euro pe cap de animal. Practic noi avem deja 120 – 130 de mii de animale în Registrele Genealogice dar multe cad la plată din cauză că depășesc vârsta de 8 ani. Și mai sunt problemele cu metișii, și mai inventează APIA din câte văd tot felul de neconformități”, a explicat Claudiu Frânc, cum se poate ajunge la o astfel de subvenție.

    16 euro/cap de ovină, sprijinul preconizat de ministrul Irimescu pentru anul 2015

    În cazul oierilor, sprijinul cuplat la ovine ar putea fi de circa 16 euro/cap de animal, mai mult decât dublu față de cei 7 euro/cap cât așteptau fermierii.

    ”Sprijinul cuplat la ovine se știe în acest moment pentru anul 2015. Este vorba de circa 16 euro pe cap de animal”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu la Conferința PRIA Agriculture.

    Contactat telefonic de reporterii Agrointeligența, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS Ionică Nechifor ne-a declarat că oierii încă nu știu până în acest moment exact cuantumul pe cap de animal.

    Aceștia, în comparație cu crescătorii de bovine, au avut derogare pentru anul 2015 la înscrierea în Registrul Genealogic dar s-au lovit și ei de o mare problemă: mulți nu au bifat în cererea unică că vor și sprijinul cuplat. În consecință nu primesc acest sprijin. ”L-am întrebat chiar pe directorul general de la APIA dacă au o situație și nu ne-a putut oferi cifre clare. Mai au ceva date de introdus în calculator și pe urmă ne anunță. Ar fi vorba că până pe data de 18 mai o să ne spună exact. Efectivul eligibil ar putea să fie diminuat pentru că mulți dintre oieri nu au știut că trebuie să bifeze în cerere că vor și sprijin cuplat. Acolo scria că dacă soliciți sprijin cuplat zootehnic în 2015 și în 2016 să ai animalele în Registru, adică nu a fost situația chiar atât de clară. Suma de 16 de euro probabil că este realistă, dar vom vedea în perioada următoare”, ne-a declarat Ionică Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România