• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultivarea ardeilor: cum poți obține recolte bogate respectând niște principii simple

    Gabriela Gimbășanu -

    Cultivarea ardeilor este una dintre afacerile agricole care pot oferi legumicultorilor un profit frumos. Totuși, tehnologia de cultură este una cu multe capcane, iar la final, prețul de vânzare al ardeilor este mult influențat de aspect și de gustul lor. 

    Ardeii, alături de roșii și vinete, ocupă un loc important în rândul plantele de cultură care se găsesc în grădinile oamenilor gospodari de la țară, mai ales că vorbim despre o legumă foarte utilizată în bucătăria românească. Din acest motiv, ardeii au mare căutare pe piață, iar prețul de valorificare este unul destul de bun, dacă ai grijă să obții recolte frumoase, cu aspect comercial și dacă reușești să ieși primul cu producția la piață. Succesul unei culturi de ardei depinde de foarte mulți factori, de la felul în care a fost lucrat solul, cultura preemergentă, până la sămânța și răsadul folosit care joacă un rol decisiv pentru ceea ce înseamnă o producție mare.

    cultura ardeiului

    Indiferent că vorbim de cultură în spații protejate (sere/solarii) sau direct în câmp, totul începe cu obținerea unor răsaduri de calitate. Chiar dacă există pe piață destul de mulți legumicultori care se ocupă cu vânzarea de răsaduri este mai indicat și mai ieftin să-ți produci propriile plante.

    1,2-1,5 kg sămânță pentru a obține răsaduri pentru un hectar

    Procesul de obținere a răsadurilor nu este atât de complicat, important este faptul că răsadurile se produc în spații protejate, de obicei încălzite. Răsadurile de ardei se pot obține fie prin semănat direct, fie în cuburi nutritive sau strat nutritiv, în funcție de scopul comercial al producției. Perioada de semănat diferă în funcție de tipul de cultură pe care vrei să o înființezi. Astfel că pentru o cultură timpurie sămânța se seamănă în perioada 20 – 25 februarie, pentru culturile obişnuite de vară, în perioada 25 februarie – 15 martie, iar pentru culturile târzii în perioada 5 – 20 martie. Cantitatea de sămânță necesară pentru a produce răsaduri pentru un hectar este de 1,2 – 1,5 kg.

    Se recomandă semănarea rară a semințelor, în rânduri la distanțe de 8 – 10 cm şi 2-3 cm pe rând, rezultând 400 – 500 fire/m² şi nu se mai repică. Pentru culturile timpurii de ardei gras se recomandă repicatul în cuburi nutritive de 7 x 7 x 7 cm sau pe strat nutritiv la 7 x 5 cm. Pentru grăbirea răsăririi temperatura se menţine la 22-25°C ziua şi 18 – 20°C noaptea. Atenție, însă, temperatura de germinare nu trebuie să fie mai mică de 17°C.

    Până la plantare se fac aerisiri și tratamente fitosanitare la intervale de 5-6 zile pentru a preveni căderea răsadurilor.

    Repicarea răsadurilor

    Perioada cuprinsă între semănat și repicat este de 20-30 zile în funcție de temperatura din răsadniță și substratul utilizat. Practic, răsadul este gata de repicat din momentul în care poate fi manevrat fără riscul de a fi rupt sau deteriorat în cursul operațiilor de repicare. De asemenea este bine să aibă 2 frunze adevărate bine dezvoltate și un sistem radicular bine dezvoltat. Întârzierea repicatului conduce inevitabil la alungirea necorespunzătoare a tulpinii și cu efecte negative grave pe termen lung pentru plante.

    Repicarea ardeilor se face obligatoriu în ghivece de plastic mate, închise la culoare, prin care nu pătrunde lumina la rădăcină. Pentru reuşita lucrării de repicat trebuie respectate câteva reguli generale: nu se repică în zilele prea reci sau prea însorite pentru a proteja răsadurile de frig sau insolaţie puternică; răsadurile se scot din patul cald în cantităţi mici, prin dislocare şi se ţin acoperite până la repicat. După repicare, plăntuţele se udă imediat cu stropitoarea cu sită, apoi se umbresc timp de 1-3 zile şi se aerisesc mai puţin, pentru a se asigura prinderea.

    Substratul utilizat pentru repicare poate fi un amestec de pământ de pădure cu turbă, chiar și cea utilizată la semănat poate fi refolosită. Dacă nu se utilizează turbă pentru îmbunătățirea texturii substratului și se utilizează mraniță de exemplu; trebuie avut grijă ca aceasta să fie foarte bine descompusă, cu o textură foarte fină, să fie de bovine sau ovine, în nici într-un caz de păsări și să nu se adauge în cantități exagerate. Utilizarea gunoiului de grajd care nu este bine descompus ca amestec pentru substratul de răsad conduce la arderea rădăcinilor, la degajarea de amoniac ce îngălbenesc micile plăntuțe și le opresc din creștere.

    Pregătirea patului germinativ

    Ardeiul se cultivă bine după lucernă, trifoi, mazăre, fasole, dar se poate cultiva şi după rădăcinoase, bulboase şi bostănoase. Pe terenul pe care se vor planta răsadurile de ardei, încă din toamnă se administrează 40-50 t/ha gunoi de grajd, 300 kg./ha superfosfat şi 100 kg sulfat de potasiu, iar în primăvară alte 150-200 kg/ha azotat de amoniu.

    Pregătirea terenului se face încă din toamnă, astfel că, după eliberarea terenului de resturi vegetale, se aplică îngrăşăminte organice şi chimice, apoi se efectuează arătura de bază la adâncimea de 28-30cm. Primăvara înainte de plantare se lucrează terenul cu grapa cu colţi reglabili sau cu freza.

    Cu 5-6 zile înainte de plantare se erbicidează terenul cu Dual Gold 960 EC, (1,2 l/ha) şi se încorporează în sol la 6-8 cm adâncime, cu grapa cu colţi reglabili.

    cultura de ardei

    Plantarea ardeiului

    Vârsta răsadurilor la plantare trebuie să fie de 60 – 65 de zile. Este important ca, cu câteva zile înainte de plantare, răsadurile să se călească printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadului este recomandat udarea lui din abundență.

    Plantarea se începe când în sol se realizează temperaturi de peste 15°C. Răsadurile se plantează pe strat înălţat, plantându-se câte două rânduri la o distanță de 70 cm. Între plante pe rând distanţele diferă în funcție de varietate: la ardeiul gras se lasă pe rând 15-20 cm, la ardeiul gogoşar distanţele pe rând sunt de 20-25 cm, la ardeiul lung distanţa pe rând este de 15 cm, iar la ardeiul iute distanţa pe rând este de 10 cm. Cea mai răspândită metoda de plantare este pe două rânduri apropiate la 40-60 cm și doua depărtate la o distanță de 1 – 1,2 m. Distanța între plante pe rând trebuie sa fie cuprinsă între 30-40 cm. Densitatea recomandată pentru plantarea ardeilor în sere sau solarii este de 30.000 – 35.000 plante/ha.

    10-12 udări de la plantare și până la recoltare

    La 4-5 zile de la plantare se aplică 3-4 praşile între rânduri şi 2 praşile pe rând. Udarea se face după plantare pentru asigurarea prinderii. După aceea nu se mai udă 2-3 săptămâni pentru a favoriza o înrădăcinare mai profundă. Apoi, până la fructificare se udă la interval de 7-10 zile cu norme de 250-300 m³/ha. În timpul apariţiei masive a fructelor, când plantele de ardei au cea mai mare nevoie de apă, udările se fac mai des, la intervale de 5-6 zile cu norme de 300-350 m³/ha. Se evită pe cât posibil udarea în timpul înfloririi masive. În mod obişnuit se aplică 10-12 udări, dar este important ca udarea să se realizeze cât mai de dimineață, cu 1-2 ore înainte de răsărirea soarelui.

    4-5 fertilizări cu îngrășăminte chimice și organice

    În cursul perioadei de vegetaţie se pot aplica 2-3 fertilizări cu îngrăşăminte chimice sau 4-5 fertilizări, alternându-le pe cele făcute cu îngrăşăminte minerale, cu cele organice. Prima fertilizare se aplică la 12-15 zile de la plantare, cu 80-100 kg/ha azotat de amoniu, 100 kg/ha superfosfat şi 50 kg/ha sare potasică. A doua şi a patra fertilizare se fac cu gunoi de grajd, 4000 -500 kg/ha, administrat odată cu apa de irigat, a treia fertilizare se realizează cu 100-150 kg/ha superfosfat şi 70-80 kg/ha sare potasică (în perioada de înflorire maximă) iar a cincea cu 100 kg/ha azotat de amoniu, 250 kg/ha superfosfat şi 70 kg/ha sare potasică (în perioada de creştere maximă a fructelor).

    Dacă alegi să cultivi ardei pe suprafețe mici este important să faci copilitul plantelor, care constă în ruperea frunzuliţelor de la subsuoara lăstarilor şi cârnirea plantelor, care constă în ruperea vârfului de creştere a plantei, în scopul obţinerii unor fructe mai mari, mai timpurii pe de o parte, sau pentru a asigura ajungerea la maturitatea de consum a unui număr mai mare de fructe până la venirea brumelor de toamnă.

    ardei gras

    Combaterea bolilor și dăunătorilor

    Dintre bolile cel mai des întâlnite în cultura de ardei, cele mai însemnate pagube sunt produse de pătarea frunzelor şi băşicarea fructelor, pătarea pustulară, putrezirea receptaculului şi a seminţelor, putregaiul cenuşiu, făinarea, iar dintre dăunători: păduchele verde al piersicului, omida capsulelor, păianjenul roşu comun.

    Produsele pe care le poți folosi pentru combaterea chimică sunt:
    – Sulphur 80 WG (0,3%) – 3 kg/ha – pentru făinarea ardeiului;
    – Winner M80 (0,2%) – 2 kg/ha – pentru mana ardeiului, alternarioză;
    – Faster 10 CE (0,03%) – păduchele piersicului;
    – Envidor 240 SC (0,04%), Nissorun 10 WP (0,04%) – pentru păianjenul roşu comun.

    În schimb dacă vrei să obți o producție ecologică, aceste boli des întâlnite în cultura de ardei pot fi combătute prin:

    – revenirea culturii pe acelaşi teren după o perioadă de 4-5 ani pentru prevenirea atacului de fuzarioză şi verticiloză care produce ofilirea bruscă a plantelor de ardei.
    – dezinfectarea seminţelor înainte de semănat cu: sulfat de cupru (piatră vânătă). Într-un vas smălţuit sau de sticlă se face o soluţie în concentraţie de 0,5% (5g piatră vânătă la 1l de apă) în care se introduc seminţele puse într-un săculeţ din pânză timp de 15 minute. După tratare seminţele se scot din săculeţi si se zvântă fără să se spele. Se mai poate folosi apă caldă la temperatura de 50ºC. Seminţele puse în săculeţ se tin 30 de minute după care se scot şi se întind pentru a se răci.
    – tratarea făinării la apariţia bolii cu sulf muiabil 0,3 -0,4 %;
    – în cazul atacului de afide se utilizează rotenonă 0,1% iar pentru păianjenul roşu sulf muiabil 0,3 -0,7%.

    Recoltă de 20-30 tone/ha

    La ardeiul gras recoltarea poate începe în prima decadă a lunii iulie şi continuă până în prima decadă a lunii octombrie. Recoltarea se face manual, preferabil prin tăierea pedunculului, se condiţionează, se ambalează şi se transportă cât mai repede la unităţile de desfacere. Producţiile medii care se obţin sunt de 20 – 30 tone/ha, în funcție de soiul sau hibridul folosi.

    Sursă selectivă: marcoser.ro; svgenebank.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă