• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cel mai profitabil soi românesc de cireș: fructele sale se vând la preț dublu

  Roxana Dobre -

  ”Cetățuia” poate fi considerat cel mai profitabil soi românesc de cireș. Rezultatul muncii de cercetare de la Stațiunea pomicolă din Iași, acest nou tip de pom fructifer reușește nu doar să fie foarte rezistent în fața bolilor, ci mai ales să rodească foarte devreme, ceea ce face ca fructele sale cu formă și gust perfect să poată fi valorificate la preț dublu. 

  Cercetătorii din Iaşi au omologat un sortiment care se coace foarte devreme, în luna mai, o precocitate le aduce bineînțeles și un preț pe măsură cerut pe kilogram.

  „Este una dintre creaţiile obţinute la staţiunea de Cercetare Pomicolă Iaşi, un soi extratimpuriu, cu numele Cetăţuia și este un fruct foarte mare, frumos, cu o greutate medie a fructului peste 7,5 grame”, a explicat dr. ing. Elena Iurea, cercetător la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Miroslava.

  Cireşele care s-au copt la începutul lunii mai au depăşit orice aşteptări: sunt mari, gustoase şi pline de vitamine. În drumul spre fructul perfect sunt, însă, mii de ore de muncă. De 26 de ani se chinuie specialiştii.  „După anul 1990, una din preocupările, din obiectivele importante, a fost completarea sortimentului de cireş existent cu soiuri superioare. Respectiv obţinerea de soiuri cu vigoare redusă a pomului cu rezistenţă la boli, dăunători, secetă, ger„, mai spune specialistul. 

  Caracteristicile soiului Cetățuia

  Forma: reniform aplatizată;
  Epiderma: roşie închisă spre neagră la maturitatea deplină;
  Pedunculul: scurt şi gros, mediu rezistent la detaşare, fără supurare;
  Pulpa: semipietroasă, aproape crocantă, suculentă, de culoare roşietică cu suc slab colorat în roşu;
  Gust: plăcut, potrivit de dulce, uşor acidulat
  Sâmburele: mărime medie (6,5% din greutatea fructului), semiaderent la pulpă;
  Epoca de coacere: luna mai
  Productivitatea: soi precoce, rodeşte abundent şi constant;

  Înflorirea: timpurie, având ca polenizatori soiurile Cetăţuia, Early Rivers, Bigarreau Burlat, Bigarreau Moreau, Rivan şi Maxut. Începe să rodească din anul 5 –6 de la plantare.

  Aprecieri generale: rezistenţă medie la antracnoză şi monilioză şi  bună la ger şi secetă. Destinat în principal pentru consum în stare proaspătă. Rodeşte abundent şi constant, are o productivitate superioară soiurilor din aceeaşi epocă de maturare, fiind apreciat pentru calitatea deosebită a fructelor.

  Alte soiuri care aduc profit și care s-au obținut la Iași

  Aşteptări mari sunt şi din partea soiurilor Marina şi George, care se vor coace în luna iulie, respectiv august. Deocamdată, producţia anuală de cireşe de la staţiunea de cercetare din Iaşi, 100 de tone de fructe, se vinde cu 3 sau 4 lei pe kilogram pe piaţa din România. Soiurile recent omologate vor avea un preţ mai ridicat: un kilogram va costa 10 lei.

  Sorina Sîrbu, director ştiinţific al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Miroslava: „Preţul este mult mai mare, poate fi de trei, patru ori mai mare decât în perioada imediat următoare când apar pe piaţă majoritatea soiurilor. În momentul în care ai omologat un soi extratimpuriu, fermierii sunt foarte interesaţi.”

  În cei 30 de ani de existenţă ai staţiunii, cercetătorii au omologat 33 de soiuri de cireşe.

  Sursa: Digi24.ro


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Cum a evoluat numărul de familii de albine la nivelul României, în ultimii ani Soia versatilă și productivă de la RWA România PREV-AM: un singur produs pentru toți dăunătorii. Triplu efect: insecticid, fungicid și acaricid, bun și în culturile bio!

  Ultimele știri

  Fermierii îi cer ministrului Oros o subvenție pentru înființarea culturilor în primăvară! Subvenția APIA mult-așteptată de fermieri a început să intre în conturi în mai multe județe! ORDIN ANSVSA: Controale obligatorii în ferme în perioada 1 februarie-31 mai!