• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum poți obține roșii mai gustoase cu ajutorul altor plante din grădină

  agrointeligenta.ro -

  Roșii mai gustoase cu ajutorul altor plante companion care contribuie atât la protejarea culturii de tomate de dăunători, dar reușesc să sporească și aroma roșiilor de grădină. Cultivarea plantelor care se ”agreează” reciproc, adică nu se concurează pentru lumină, apă și elemente nutritive este o tehnică folosită de sute de ani și este una dintre metodele-cheie în agricultura biologică. Astfel, plantele-companion îndeplinesc atât un rol practic cât și estetic în orice grădină. Acestea se „protejează” reciproc de dăunători și îmbogățesc solul cu substanțe nutritive. Folosind acest sistem de plantare nu doar că o să ai o grădină spectaculoasă, dar și recolta obținută va fi una mult mai însemnată.

  Plante care ajută cultura de roșii de grădină

  Pentru că este important să ai o cultură de tomate sănătoasă, este important să știi care sunt plantele ce te pot ajuta să obții o producție bună, ce pot fi plantate împreună cu roșiile, ferindu-le pe acestea din urmă de dăunători și atrăgând insecte benefice cu rol important în obținerea de recolte bogate.

  2a9c28ab97e1b26b9e09f09bcccc02d7

  În cele ce urmează Agrointeligența vă prezintă care sunt plantele cele mai indicate a fi plantate lângă cultura de tomate.

  Prezența cepei în grădină ajută la obținerea unor roșii mai gustoase

  Ceapa, usturoiul, arpagicul – inamicul păduchilor și melcilor

  Lângă roșii este bine să cultivați ceapă, usturoi sau arpagic. Aceste plante, datorită mirosului puternic pe care-l emană, țin numărul păduchilor (afidelor) de plante sub control.

  Arpagicul respinge fluturii de varză și musca morcovului.

  Ceapa respinge pe lângă afide și melcii, iar usturoiul respinge gândacul japonez, acarienii, furnicile și iepurii. De asemenea, usturoiul respinge și ucide musculițele albe care pot fi un dăunător periculos pentru roșii.

  Busuiocul sporește aroma roșiilor de grădină

  Busuiocul îmbunătățește aroma roșiilor

  Busuiocul nu protejează tomatele de dăunători, dar împreună fac o echipă bună. Despre busuiocul se spune că îmbunătățește aroma roșiilor și cu cât vor fi mai apropiate rândurile de roșii de cele de busuioc, cu atât aromele vor fi mai puternice.

  Limba mielului ”magnet” pentru albinele care fertilizează roșiile

  Limba mielului este considerată a fi o plantă-companion universală. Aceasta este o plantă perenă, care provine din flora spontană și crește până la maxim 60 cm înălțime și poate fi plantată pe orice tip de sol. Limba mielului, crește rezistența la boli și dăunători și protejează tomatele din atacul insectelor. Cultivată pe lângă tomate, această plantă respinge și omoară viermele cu corn, un dăunător al roșiilor. De asemenea, florile acestei plante sunt ca un magnet pentru albine, care la rândul lor vor poleniza și vor îmbogăți cultura. Pe lângă albine, limba mielului atrage și insecte prădătoare, cum ar fi buburuzele.

  Gălbenelele protejează sănătatea culturii de roșii

  Gălbenelele resping paraziții roșiilor

  Aceste plante companion sunt foarte benefice în orice grădină, indiferent de cultură. Gălbenelele resping viermele cu corn al roșiilor, dar și gândacul de asparagus. Mai resping și paraziții Circulifer tenellus, dar și nematodele. Aceștia sunt purtători de viruși care atacă roșiile, vinetele și ardeii iuți.

  Gălbenelele au un rol important și în atragerea multor insecte benefice, datorită mirosului puternic și coloritului viu al florilor. Poți prelungi viața gălbenelelor, rupându-le florile și aruncându-le printre roșii, sporind astfel protecția culturii.

  Mușcatele ținute lângă roșii resping acarienii

  Mușcatele resping acarienii care atacă tomatele

  Aceste plante ajutătoare sunt o cultură capcană și se plantează în vecinătatea culturilor principale. Mușcatele sunt bune și pentru trandafiri, ardei, viță de vie, porumb, varză, conopidă etc. Astfel, florile acestea atrag dăunătorii trandafirilor și viței de vie, atrag paraziții Circulifer tenellus și resping acarienii.

  Petuniile sunt flori care protejează cultura de roșii de gândaci

  Petuniile alungă gândacii din cultura de roșii

  Aceste plante sunt folosite tot pe post de culturi capcană. Petuniile resping afidele, gândacul japonez și cel de sparanghel, dar și insectele Cicadellidae, gândacul mexican de fasole, gândacii de pepeni, castraveți și dovleci și atrag paraziții Circulifer tenellus.

  Grădina e mai bogată prin prezența condurașilor ce au beneficii pentru roșii

  Condurașii, capcane verzi pentru omiziile care mănâncă roșii

  Condurașilor (Tropaeolum majus) le place solul sărac și de la această plantă semințe, frunzele și florile sunt comestibile. Condurașii, plantați în jurul tomatelor sunt considerați cultură capcană. Aceștia atrag afidele și omizile, dar și insecte prădătoare. Pe de altă parte, resping afidele lânoase, musculițele albe și fluturii de varză, dar și diverși gândaci.

  Floarea-soarelui atrage furnicile și protejează cultura de roșii

  Floarea-soarelui atrage furnicile

  Lângă cultura de roșii este indicat să semănați câteva fire de floarea soarelui, pentru că aceste plante cu o dezvoltare bogată, atrag furnicile ce consumă păduchii de pe plantele de tomate. Pe de altă parte, floarea soarelui atrage multe insecte benefice și viespi, respingând în același timp și molia de toamna (Spodoptera frungiperda).


  Te-ar mai putea interesa

  Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

  Ultimele știri

  Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA