• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MESAJUL FERMIERILOR: ”Trebuie să ne apărăm PĂMÂNTUL! Vânzarea terenurilor către străini, ADEVĂRATUL DEZASTRU din AGRICULTURĂ”

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii reprezentați de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la fenomenul de acaparare a terenurilor agricole de către străini. Situația a atins un nivel îngrijorător, după cum a semnalat președintele LAPAR Laurențiu Baciu în deschiderea Conferinței Naționale a Agricultorilor. Liderul LAPAR a arătat că adevăratul dezastru din agricultură este că o parte mare din suprafața arabilă a țării – 2 milioane de euro, a ajuns să fie deținută de cetățenii din afara României.

    Laurențiu Baciu i-a transmis ministrului agriculturii, Achim Irimescu, prezent la conferință să îmbunătățească cât mai curând Legea 17 care prevede condițiile în care străinii pot cumpăra teren agricol din România.

    Legea este făcută prost din ambiții politice, deci a ieșit cum a ieșit. Această legea le-a atras multe necazuri și durere. Domnule ministru Irimescu, LAPAR vine și vă propune o lege corectă care sp fie reglementată rapid. Trebuie să înțelegem că reglementarea acestei legi în România este o necesitate având în vedere că pământul românesc este un bun național. Trebuie să urmăm exemplul altor țări care s-au gândit la propriul popor și pe urmă ce a fost în plus a dat la alții. Se impune clar o lege care să corespundă particularităților socio-economice din țara noastră”, a subliniat Laurențiu Baciu.

    Legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole în România a intrat în vigoare în 2014 și, în ciuda vehemenței fermierilor care avertizau încă de atunci că această lege nu este altceva decât o invitație pentru cetățenii străini să cumpere teren românesc, conducerea ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la acea vreme, a susținut că nu pot fi introduse cerințe restrictive întrucât forma actului legislativ a fost negociată și agreată de Comisia Europeană.

    Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, este unul dintre cei mai mari contestatari ai actului legislativ, arătând că, ușurința cu care se poate cumpăra teren agricol în România a dus la situația în care străini nu mai cumpără câteva hectare, ci au ajuns să achiziționeze ferme întregi, în timp ce nici un fermier român sau de altă origine nu poate cumpăra teren în Germania sau Franța, tocmai datorită condițiilor restrictive pe care astfel de state le-au impus pentru cei care doresc să cumpere teren la ei în țară.

    Se propune emiterea unei Ordonanțe de Urgență

    Declarațiile recente ale conducerii MADR îi fac pe fermieri să-și pună toate speranțele în viitoarele modificări aduse Legii 17/2014 care reglementează vânzarea terenurilor agricole. Ministerul agriculturii și-a propus ca pentru perioada următoare să poarte mai multe discuții cu liderii din agricultură pentru a emite o Ordonanță de Urgență.

    ”Legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole este în prezent într-un draft de proiect la ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cred că în perioada imediat următoare vom lucra împreună la propunerile de modificare a legii. În acest proces vor fi implicate asociațiile profesionale împreună cu reprezentanții MADR. Cel puțin la nivel verbal avem ”girul” premierului Dacian Cioloș și al ministrului Achim Irimescu. În acest demers avem și susținerea parlamentară. Până la urmă chiar dacă această lege va ieși printr-o Ordonanță de Urgență, cu siguranță va trebui să ajungă și în Parlament”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Modelele europene pot fi folosite drept exemplu
    Despre cum poate fi modificată legea vânzării terenurilor agricole fără a încălca regulamentele europene, liderul fermierilor este de părere că soluția este de a urma modelul statelor care au reușit să introducă în legislația națională anumite condiții care fac imposibilă achiziția de teren de către cetățenii străini.

    ”Îmi doresc să reușim să scoatem o lege bună, care să ne protejeze exploatațiile agricole autohtone. Sper să împrumutăm din legislația altor state, mai democratice decât România sau cu o experiență mai mare în acest sistem. În acest fel, fără să supărăm pe nimeni, să reușim să ne protejăm patrimoniul funciar al României așa cum au făcut Germania, Franța sau Ungaria. Prin filtrele pe care le-au introdus au reușit să-și păstreze pământul și nu văd de ce noi nu am putea face același lucru”, a mai spus fermierul băcăuan.

    ”Ne-am trezit atunci când mare lucru nu se mai poate face”

    Potrivit președintelui LAPAR, fermierii din spațiul comunitar au fost susținuți financiar cu credite la care au primit dobânzi preferențiale pentru a achiziționa teren în estul Europei. Cum Ungaria a introdus măsuri drastice ce au fost puternic contestate de Comisia Europeană, toți cei interesați au cumpărat teren în România.

    ”Fermieri români aveau nevoie de un mecanism financiar care să le permită să achiziționeze credite cu dobânzi preferențiale pentru achiziția de teren încă de când a fost liberalizată piața funciară. Într-adevăr, au fost state interesate să achiziționeze teren în estul Europei. Aceste state au avut alte politici economice și guvernamentale decât România. La noi, ca de obicei, se întâmplă lucruri ciudate, ca să nu mai spus că noi ne trezim atunci când mare lucru nu mai putem face, mai mult de 30% din terenul agricol este deținut direct de cetățenii străini”, susține băcăuanul.

    În ceea ce privește termenul în care se poate pune bazele unei inițiative legislative care să apere proprietatea funciară a României, reprezentantul fermierilor se arată optimist. Dacă se va miza pe o Ordonanță de Urgență aceasta poate ieși în două săptămâni, urmând ca, cel mai probabil după vacanța parlamentară, până la alegerile din toamnă, să treacă și de Parlament.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România