Premieră: Apicultorii moldoveni vor beneficia de subvenţie din partea statului
Roxana Dobre -Ceea ce apicultorii români cer de ani de zile, stuparii din Republica Moldova au reușit să obțină în acest an de la Guvernul de la Chișinău: o subvenție națională pentru activitatea de creștere a albinelor.
Guvernul de la Chișinău a decis ca în acest an să suplimenteze fondul de subvenţionare în agricultură cu 300 de milioane de lei moldovenești (adică 13,5 milioane de euro) și va ajunge până la 900 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro). În premieră, subvenţiile vor fi oferite pentru agricultura ecologică și apicultură, însă acei producători care vor efectua achiziții prin intermediul firmelor offshore sau care vor falsifica produsele apicole vor fi scoși de la plată.
Fermierii care vor iniţia afaceri în agricultura ecologică vor beneficia de subvenții de 5.000 de lei (225 euro) pentru fiecare hectar. Şi apicultorii vor primi ajutoare din partea statului.
”În premieră, se vor subvenționa și materialul biologic la formarea noilor familii de albine, inclusiv mecanizarea și retehnologizarea firmelor apicole. Sperăm că asta va duce la extinderea și dezvoltarea sectorului”, a spus președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, Ştefan Condratiuc.
Apicultorii români beneficiază în acest moment doar de sprijin prin Programul Național Apicol, o finanțare reglementată de Uniunea Europeană. Stuparii noștri au cerut în ultimii doi ani și introducerea unei subvenții care să stimuleze apicultură, un sprijin de 100 de lei pentru fiecare familie de albine, însă până acum nu s-au găsit bani pentru această subvenționare.
Ce alte subvenții de la stat vor primi fermierii moldoveni
Fermierii care vor procura utilaj nou, fabricat în Moldova, ar putea beneficia de sprijin financiar în proporție de 35 % din costul acestuia. În cazul echipamentului achiziţionat din străinătate, autorii propun majorarea subvențiilor până la 25 %.
”Dacă e să vedem câte tractoare ar trebui să fie în Moldova – 34.000, după normă. Acum avem șapte mii de tractoare până la zece ani”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc.
În acest an, femeile – agricultori ar putea beneficia de un adaos de 15 % la subvenţia acordată de stat. Un bonus similar este prevăzut și pentru fermierii tineri. Producătorii spun însă că au nevoie de mai multă susținere.
Regulamentul privind subvenţionarea agricultorilor urmează să fie aprobat de Guvern.
În 2015 au fost oferite subvenții în valoare de 267 de milioane de lei moldovenești pentru 2.500 de agricultori.
Citiți și:
Bani pentru apicultori. Cum se face decontarea cheltuielilor prin Programul Național Apicol pe 2016
Ce decizie a luat Guvernul privind apicultorii care fac tratamente albinelor
Apicultorii cer o subvenție anuală de 100 de lei pentru fiecare familie de albine