• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele TREI riscuri MAJORE la care sunt EXPUȘI fermierii români

    Gabriela Gimbășanu -

    Anul 2016 este cu siguranță unul dificil, iar problemele fermierilor nu sunt deloc puține. Astfel, din punct de vedere al anului de agribusiness, riscurile sunt încă mari, apreciază Robert Rekkers, directorul general al Agricover Credit IFN. Specialistul a punctat care sunt cele trei puncte vulnerabile care pun în pericol viitorul multor ferme și afaceri agricole din România în 2016.

    ”Dacă ne gândim la riscuri, mereu ne gândim la vreme, la climat. Am avut o iarnă destul de blândă, culturile arată destul de bine, premisele pentru grâu, rapiță și orz sunt destul de bune în termeni de producție, rămâne de văzut cum va fi cu prețul. Până acum prețul acestor produse a fost destul de dezamăgitor pentru fermieri și trendul nu este unul prea optimist, unul foarte favorabil pentru fermier. Deocamdată suntem în stand-by, nu am cum să proiectez cum va fi prețul în luna iunie, iulie, când se vor vinde mare parte din această producție. Ce știm noi este că până la ora actuală riscuri în termen de preț există. Cu toate acestea credem că vom aveam volume de grâu”, a punctat Rekkers primul risc major – cel legat de vreme.

    După această urmează un alt pericol major: gradul de îndatorare. ”Pentru că anul trecut a fost unul dificil pentru fermieri, implicit, gradul de îndatorare a crescut. Mulți fermieri din inițiativă bună, din intenție bună au investit în productivitate, în performanță prin achiziție de echipamente, inputuri mai bune cel mai probabil au investit destul de mulți bani. Așteptăm să se echilibreze puțin acest grad de îndatorare și să fie în regulă”, a explicat șeful Agricover Credit IFN.

    Al treilea risc este legat de ce se va întâmpla în termeni de piață locală. ”Aici mă refer la faptul că mulți au făcut stocuri de grâu care încă mai există din recolta din 2015. Până la urmă totul ține de ce se întâmplă pe piață, vor vinde aceste stocuri? Cel mai probabil, cei mai mulți vor vinde stocul existent până la recolta din 2016. Asta înseamnă că vorbim de un stoc destul de mare, sperăm că vom găsi căi prin export sau prin consum pentru a scăpa de aceste stocuri”, a mai spus Rekkers.

    A crescut numărul creditelor

    Ca și în cazul fermierilor, Agricover Credit IFN a avut un an 2015 marcat de secetă. ”I-am ajutat pe fermieri să treacă cu bine de acest an dificil. Am crescut în termeni de plasamente, de expunere, la peste 900 de milioane de lei plasamente și în expunere de peste 700 milioane de lei. Până la urmă am dat multe credite, i-am ajutat pe clienți, i-am ajutat pe cei care au avut probleme la culturile de primăvară”, a explicat Robert Rekkers. Referitor la anul 2016, directorul general al Agricover Credit IFN a spus: ”În primele trei luni am primit destul de multe cereri pentru credite din mai multe motive, acum vedem o așteptare din partea fermierilor, care își așteaptă plățile din subvenții de la APIA. Este o perioadă în care oamenii sunt în așteptare și sperăm că își vor primi repede aceste subvenții să se poată ocupa și organiza mai bine în ceea ce privește nivelul cheltuielilor și cu veniturilor din trimestrul al II-lea”.

    ”Cum știți Agricover include mai multe activități, nu numai partea financiară, aceea de a da credite, a da bani pentru fermieri să-și cumpere inputuri, teren arabil sau să cumpere un tractor. Avem și partea de agribusiness, vindem inputuri, vindem produse: pesticide, tot felul de soluții, îngrășăminte. Dacă vorbim de o consolidare de piață nu numai pe partea de teren arabil, dar și în termeni de ofertă de agribusiness în mod clar sunt multe oportunități. Dacă alți se retrag de pe piață, noi continuăm să creștem, mai ales în termen de a oferi soluții de inputuri care oferă performanță” – Robert Rekkers, director general Agricover credit IFN

    Foto: www.businessmagazin.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Recoltarea sfeclei, în toi. Mihaela Neagu, Fabrica Luduș: Sperăm să obținem 45.000-50.000 de tone de zahăr românesc Două sate din România – magnet pentru turiștii din toată lumea! Grup de lucru pentru monitorizarea prețurilor din supermaketuri. Cine face parte din noua structură