• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Preț rapiță 2016: Ce profit la hectar așteaptă fermierii care au mizat pe această cultură oleaginoasă

  Gabriela Gimbășanu -

  Prețul rapiței este unul dintre subiectele de interes pentru fermieri. Este, alături de orz, prima recoltă importantă din 2016 și prima cultură care aduce bani frumoși în fermă. Sunt mulți producători care speră ca din profitul pe rapiță să își plătească inputurile și ce datorii mai au din urmă. Va reuși însă această cultură să se ridice la nivelul așteptărilor?

  Producția medie pe care fermierii români au obținut-o în 2015 de pe suprafețele cultivate cu rapiță a fost de 2.530 kilograme la hectar, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Agriculturii. Sigur, cei care investesc în tehnologie așteaptă recolte mai bune –  de peste 3-4 tone la hectar, iar în cazul în care toți factorii ”se leagă”, se pot atinge chiar producții de peste 5 tone la hectar. Cu o cheltuială mai mare, ce-i drept. Pentru toți însă, traderii oferă cam același preț, în mare parte fixat după bursele internaționale care pun accent anul acesta pe rapiță ca pe o cultură cu potențial mulțumită piețe de biodiesel. Astfel, deși suprafețe de rapiță au crescut, sunt premise pentru un profit foarte bun.

  În fermele de la TCE 3 Brazi din județul Neamț, calculele pentru rapiță arată bine, chiar dacă traderii oferă un preț mai mic decât cotațiile de pe bursă, ne-a declarat ing. Vasile Iacob.

  ”La cultura de rapiță, în principal, plantele premergătoare sunt grâul și orzul. Imediat după recoltatul plantei premergătoare nu executăm arătură, ci facem o lucrare cu Joker-ul, în felul asta nu pierdem apa din sol. După aceea semănăm, undeva în jurul datei de 20 august. Pentru semănat folosim două semănători, avem una modernă Focus TD, cu care se poate semăna direct, fără a mai executa lucrarea cu Joker-ul. Odată cu semănatul aplicăm 150 kg/ha de îngrășăminte complexe 18-46-0. Ca densitate la semănat, folosim o densitate de 40-50 de boabe germinabile/m². De-a lungul timpului am testat mai mulți hibrizi și am rămas la hibrizii de la Pioneer, Syngenta și Monsanto, pe aceștia îi folosim. Imediat după semănat folosim erbicidul Brasan (Syngenta) pentru a combate turița, care aduce mari probleme culturii de rapiță. Doza aplicată este de 2-2,5 l/ha în funcție de gradul de îmburuienare. După aceea la 5-6 frunze, aplicăm Folicur Solo 250 EW (Bayer) în doză de 1 l/ha pentru a opri creșterea plantelor. Obligatoriu aplicăm și Terra Sorb (Aectra) foliar în doză de 2 l/ha. Acestea sunt lucrările pe care le facem în toamnă”, a vorbit pentru Agrointeligența ing. Vasile Iacob despre tehnologia folosită la cultura de rapiță.

  Tratamente făcute ca la carte

  Pentru a obține o producție bună, la Neamț nu au fost neglijate nici tratamentele.

  ”În primăvară, în februarie, dăm 200-250 kg/ha de uree, după care facem un tratament cu Terra Sorb Complex în doză de 1,5 l/ha. Facem un tratament pentru boli foliare, tratament care din experiența noastră este bine să fie făcut cu Caramba Turbo (Aectra), în doză de 1 l/ha. Acest tratament a dat cele mai bune rezultate pentru că oprește creșterea plantei și o forțează să ramifice foarte mult. Pentru a combate Ceutorrhynchus (gărgărița tulpinilor – n.r) aplicăm un tratament cu Decis Mega 50 EW în doză de 0,15 l/ha sau Karate Zeon (Syngenta). Imediat facem un tratament la îmbobocire cu Proteus OD 110, iar în faza înfloritului dacă mai este nevoie facem un tratament cu Mavrik 2 F (Adama), care este foarte bun și protejează albinele. Obligatoriu folosim, înainte de înflorit Atonik în doză de 0,6 l/ha, un stimulator de creștere, care forțează planta să facă foarte multe flori, având multe flori are și multe silicve. Înainte de coacere folosim un produs pentru a proteja silicvele de deschidere”, a explicat inginerul pentru Agrointeligența.

  Recoltarea rapiței în neamț este programată de pe 5 iulie

  Cu o astfel de investiție, și calculele sunt exacte. ”La cum se prezintă culturile în acest an sperăm ca undeva la 5 iulie să intrăm la recoltat. Avem anul acesta mai puțină rapiță, undeva la 300 de hectare, dar sperăm la o producție foarte bună, în jur de 4.000-4.200 kg/ha pentru că are foarte multe silicve. Tehnologia pe care o aplicăm noi la cultura de rapiță costă în jur de 3.800 lei/ha. Prețul estimat la rapiță ar fi de 1,4-,15 lei/kg, preț care poate suferi modificări. Chiar și așa, la acest preț, la o producție de 4.000 kg/ha cultura este rentabilă, mult mai rentabilă decât grâul. La grâu noi obținem 7.000-8.000 kg/ha, dar la un preț de 0,5-0,6 bani/kg venitul obținut nu este compensat nici prin cantitatea obținută”, a vorbit inginerul de la TCE 3 Brazi, despre rentabilitatea culturii de rapiță.

  La un calcul simplu, rentabilitatea culturii de rapiță va fi una foarte bună: la o investiție de 3.800 lei se obține un venit de 6.000 de lei, iar la o producție medie de 4.000 kg/ha și un preț de valorificare de 1,5 lei/kg, scăzând cheltuielile de înființare și întreținere a culturii, se obține un profit de 2.200 lei/ha, echivalentul a aproximativ 500 euro/ha.

  Cotație de cel puțin 370 de euro/tonă pe bursele internaționale

  Prețul rapiței la bursele internaționale se menține peste 370 de euro/tonă în acest an. Potrivit expertului Bogdan Iliescu de la Bursa Română de Mărfuri, aceasta este cotația de la care fermierii ar trebui să negocieze vânzarea către traderi, dacă vând la recoltă sau după.

  De precizat că potrivit celor mai recent cotații bursiere prezentate de Agrointeligența (vezi detalii AICI), la Euronext, bursă pan-europeană cu sediul la Paris, prețul pentru rapița contractată pe 1 iunie și cu livrare în luna august era de 376,75 euro/tonă. 

  Foto: agrarfoto.com  Te-ar mai putea interesa

  Lebosol®-Mix Rapiță și Floarea-soarelui SC – Pentru creșterea rezistenței la iernare a rapiței CULTURILE DE RAPIȚĂ – ÎN PERICOL! VIRUS NOU, DEPISTAT ÎN FERMELE DIN ROMÂNIA: ”Pierderile pot ajunge la 25% din producție!” Erbicidul Salsa de la FMC pentru o rapiță fără buruieni

  Ultimele știri

  Fermier moldovean cu 12 ha de cireșe care stau neculese: ”Nu am unde le vinde!” Fermierul Gabriel Mațoi a dat startul campaniei de recoltat la orz. Norocul lui – solul nisipos! Vine canicula, dar nu scăpăm de ploi! Anunţul făcut de şefa ANM, Elena Mateescu!