• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oile care fată trei miei: Rasa crescută de fermierul Gheorghe Albu

    agrointeligenta.ro -

    Rasa de oi Palas este pariul fermierului Gheorghe Albu. Deține în prezent un efectiv de 4.000 de capete și, ajutat de oițele de excepție, vrea să atingă într-un timp extrem de scurt pragul de 10.000 de ovine. Secretul său: linia Prolific a rasei Palas pe care Albu a ajuns să o aducă la o performanță de trei miei la o fătare.

    Gheorghe ALBU oi de Palas

    Fermierul Gheorghe Albu lucrează 6.000 de hectare în județul Constanța, suprafață din care 200 de hectare reprezintă luciu de apă și alte 200 de hectare sunt acoperite cu viță de vie. Un alt pariu al lui Albu este însă în zootehnie, acolo unde a investit în dezvoltarea și îmbunătățirea rasei Merinos de Palas, pe care a dezvoltat-o în două linii: una de carne și una pentru obținerea de miei valoroși pentru sporirea efectivului. De altfel, fermierul Gheorghe Albu este singurul din România care deține un efectiv de Merinos de Palas în rasă pură.

    Rasa Merinos de Palas

    Oile valorifică foarte bine produsele secundare

    ”La o asemenea suprafață cultivată nu puteam să nu avem și un efectiv însemnat de ovine, pentru că așa, cum după cum bine știți, oile valorifică foarte bine producțiile secundare. Avem suprafețe însemnate de unde recoltăm porumb și unde avem destul de multe pierderi pe care le recuperăm cu efectivul de animale. Avem cantități însemnate de loturi semincere și prin selectarea lor rezultă produse secundare, spărturi pe care le folosim în creșterea animalelor. Mai mult decât atât, aici la Viișoara se găsește una dintre cele mai bune rase de ovine pentru carne omologată după Revoluție: rasa de carne de Palas. Această rasă a fost creată în unitatea noastră”, a declarat fermierul Gheorghe Albu, în cadrul cursului practic pe care l-a organizat și anul acesta pentru studenții Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București.

    Rasa de ovine Prolific de Palas

    Linie de carne îmbunătățită cu rasele Texel și Sufflok

    La linia de carne Palas s-a urmărit îmbunătățirea caracteristicile de conformație, în așa fel încât porțiunile care sunt recunoscute pentru carne, așa cum este crupa, au fost dezvoltate cu prioritate.

    ”Linia de carne Palas a fost dezvoltată prin încrucișări între rasele Texel și Sufflok, de aici și caracteristica crupei, unde partea din spate este atât de bine îmbrăcată în carne, încât popular i se spune și ”fund larg”. Acele însușiri au fost consolidate și toate regiunile de carne sunt bine dezvoltate, dar mai mult decât atât, de la aceste rase de import s-a luat și calitatea cărnii. Aici intră frăgezimea cărnii, grăsimea și proteina. Când mănânci carne de miel din această rasă, nu mai are acel mult seu care să-ți dea o repulsie față de consumul de carne grasă. Acesta este motivul pentru care această rasă este extrem de căutată în Siria și toate țările arabe. Vrem să creștem rapid acest efectiv de animale și să fim noi direct exportatori”, a explicat fermierul constănțean planul său pentru a crește profitul afacerii cu ovine din rasa românească de carne.

    Rasa de Carne Palas

    De la 4.000 la 10.000 de capete cu ajutorul liniei Prolific

    Până acum efectivul de Palas din ferma lui Albu a ajuns la 4.000 de capete, dar planul pe termen scurt este să ajungă la un efectiv de 10.000 de capete, cu ajutorul liniei Prolific, dezvoltată din rasa Merinos de Palas și care are o prolificitate de 300%.

    ”În ceea ce privește sectorul de creștere a ovinelor am investit destul de mult pentru a obține cele două linii, una dintre ele fiind și omologată. Este vorba despre linia de carne de Palas și despre linia Prolific, dacă la una s-a urmărit îmbunătățirea calităților în ceea ce privește caracteristicile de carcasă, dar și ceea ce înseamnă calitatea cărnii, pentru cea de-a doua linie am urmărit prolificitatea. Această linie are o prolificitate de 3 miei, de 300%. Cu ajutorul acestei linii putem să ne mărim sporul de efectiv într-un timp cât mai scurt. Toate astea însumate pe rase sunt acum în jur de 4.000 de animale, efectiv adult, mioare și tineret. În ferma noastră se poate găsi singurul lot de Merinos de Palas recunoscut în rasă curată. Ne-am propus să ajungem la un efectiv de 10.000 de capete”, susține constănțeanul.

    Pe aceeași temă, citiți și: Rasa de oi Palas, la trei ani de la omologare. Cercetătorii români spun că la calitatea cărnii, noua linie de ovine se bate cu…Angus


    Te-ar mai putea interesa

    Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!