Fermieri de succesŞtiri agricoleUtilaje și tehnologii

Producție de 10.400 de kg/ha cu soiul de grâu Glosa. Secretele recoltei: densitatea la semănat și distanța dintre rânduri

10.400 de kilograme de grâu a fost ”vârful” de producție în Insula Mare a Brăilei (IMB) anul trecut. Recolta a fost obținută printr-o practică pe care mulți ar pune-o la îndoială: reducerea densității la însămânțare!

În Insula Mare a Brăilei se cultivă anual o felie importantă a exploatației Agricost care totalizează 56.000 de hectare.

Grâul îl cultivăm pe 18.000 de hectare folosind aceeași tehnologie pe care fermierii au putut-o vedea și anul trecut, cu o singură remarcă: densitatea la grâu este scăzută, mergem pe densități reduse la semănat comparativ cu curentul care știți că există în țară. Deja se vorbește că ar fi un curent de Dunăre și un curent de Ardeal privind densitățile la grâu. În ce ne privește, noi am scăzut densitățile și le vom scădea și mai mult. Anul aceasta am semănat cu 380 de boabe germinabile la grâu, etapa următoare este de 300. La orz am semănat cu 250, iar la etapa următoare este de 200 de boabe”,  a exemplificat ing. Lucian Buzdugan fermierilor prezenți anul aceasta la Ziua Câmpului în Insula Mare a Brăilei.

Lucian Buzdugan

Specialistul ce nu mai are nevoie de nici o prezentare a explicat de ce a optat pentru o densitate mai mică și care sunt avantajele acestei tehnici. ”Lucrurile sunt simple. La grâu, 300 de boabe germinabile, fiecare bob să facă un singur frate, deci avem 600 de spice, 40 de boabe în spic cu masa 1.000 de boabe 40 și producția obținută este de 8.400 de kilograme. Obiectivul nostru este de 8.000 de kilograme la hectar și vă asigur că anul aceasta vom realiza în Insula Mare a Brăilei, pe cele 18.000 de hectare de grâu, această producție-țintă”, a spus Buzdugan.

Acesta a demontat totodată mitul densităților uriașe ca fiind o tehnică mai eficientă întrucât, spune maestrul Buzdugan, recoltele obținute sunt similare, dar costurile diferă.

”Cei care merg pe 700-800 de boabe germinabile la metrul pătrat realizează aceeași producție pentru că pe fiecare spic, la asemenea densitate nu poți face decât un gram și atunci avea tot 7-8 tone pe hectar, numai că vei avea minim 700 de frați care nu vor fi fertili dar care vor mânca din mâncarea producției pe care tu o realizezi. Deci ai cost mai mare cu sămânța, sămânță dublă, chiar triplă și, de ce nu, la consum mai mare cu îngrășămintele. Cum e mai bine, cum nu, dumneavoastră judecați”, a arătat specialistul Agricost.

Un pic mai târziu în cadrul evenimentului, ing. Lucian Buzdugan a arătat celor din sală și concret un caz în care o densitate mică a adus producție mai mare folosind tehnologie identică.

Uitați  – la grâu avem caz cu 178 de plante pe metrul pătrat și producție de 9.610 de kilograme pentru că avem 495 de spice în timp ce la 350 de plante am realizat o producție de doar 8.035 kg. (…) Condiția să obții însă producții mai mari rămâne aceea să realizezi toate verigile tehnologice la nivel de 100%”, a explicat Buzdugan.

Un alt secret este că în Insula Mare a Brăilei se merge pe o distanță de 25 de centimetri la semănat. ”Experiența noastră a arătat că această distanță între rândurile de păioase ne dă garanția unei rezistențe la cădere și a unei înfrățiri foarte productive și puternice

Cu tehnologie de vârf, dar folosind doar soiuri românești, în Insula Mare a Brăilei s-au obținut anul trecut producții de vârf în condiții de teren irigat.

Soiurile de grâu cultivate de noi sunt numai soiuri românești, ne mândrim cu acest fapt. Vârfurile de producție realizate, la Glosa 10.400 de kilograme, la Mirada 10.200, la Otilia 9.950 și ca o surpriză deosebită pentru conținutul de gluten și de proteină este Pitarul pe care îl avem în studiu anul acesta și despre care vă vom spune când vom recolta”, a mai spus Buzdugan despre recoltele de grâu de anul trecut din Insula Mare a Brăilei.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. In anul agricol 2016-2017 am obtinut o productie , in conditii normale de precipitatii fara irigatii cu tehnologie minimalista, 9000 de kg de grau la hectar. Totul este posibil daca ai utilaje performante aplici pentru tehnologie eficienta , seminte de calitate etc. Aratul eu cred ca este cea mai importanta lucrare, parerea mea.

  2. Sa faca tehnologie si pe alte terenuri, fara irigatii si care nu au bonitate celor din Insula Mare a Brailei . Acolo faci 5 to/ ha fara fertilizare la noi daca ajungi la 2 . Euam facut 6400kg/ ha cu nurma de 270kg/ ha .

  3. Domnul Buzdugan daca santeti intr-o zona fara sistem de irigare unde precipitatii le sant foarte putine ce veti face cu 300 b.g/ha cand rasaritea graului va avea loc in primavara iar fratii formati vor avea valoarea 0? si la distanta intre randuri de 25 cm?Saracul marele profesor Balteanu Gh.daca v-ar auzi cred ca se rasuceste in mormant iar mota pe care v-ar da nu ar fi de trecere! Nu generalizati conditiile dv unde aveti irigate cu restul zonelor din tara!Glosa peste 10 tone/ha ?Poate pe loturile DEMO pe care le faceti.300 de b.g/ha in toamna fara rasarire datorita lipsei de precipitatii inseamna aprox.3000kg/haAtunci unde este profitul?

    1. Gramatica demonstreaza ca ai facut scoala cu min. invatamantului. Pentru a te informa, eu ,am obtinut in 2011 o productie de 5200kg.grau la ha. cu 160 kg grau samanta la ha.,160 kg uree la ha , si o tehnologie simpla.

Scrie un comentariu