• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ioan Albu, DAJ Constanța: CULTURA MARE arată bine. Avem însă PROBLEME în pomicultură

    Gabriela Gimbășanu -

    În timp ce culturile agricole de pe teritoriul României arată destul de bine și promit producții cantitativ mai mari decât cele din anii precedenți, condițiile meteo din ultima perioadă de timp au afectat pomii fructiferi, în special cei din speciile termofile.

    Piersicul, nectarinul și caisul, intens cultivați în județul Constanța au avut de suferit din cauza condițiilor climatice nefavorabile manifestate în această primăvară. Potrivit directorului executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Constanța, inginerul Ioan Albu, pierderile de producție înregistrate de pomicultori în acest an se ridică la 30-40%.

    ”În timp ce cultura mare arată destul de bine pentru județul Constanța, la pomii fructiferi avem o problemă, au fost în mare parte afectați de brumă și pierderile se situează în jur de 30-40%. Așa cum știți la noi în județ pomii fructiferi aparținând speciilor termofile sunt printre cei mai cultivați, mai ales că avem condițiile meteo specifice manifestate în această parte a țării care permit cultivarea lor fără probleme. Cu toate acestea, primăvara aceasta a fost atipică, am avut temperaturi mai mici decât în mod normal și în perioada de înflorit și în cea de formare a fructelor, din cauza brumei care a afectat dezvoltarea normală a acestor pomi fructiferi pierderile înregistrate în acest an sunt destul de însemnate”, a declarat pentru Agrointeligența inginerul Ioan Albu, directorului executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Constanța.

    Culturile de toamnă sunt într-o stare avansată de vegetație

    Potrivit directorului executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Constanța, în momentul de față, starea de vegetație a culturilor înființate în toamnă este una foarte bună, semn că, dacă nu apar probleme deosebite, și recoltele obținute se vor situa peste nivelul celor înregistrate anul trecut.

    ”Tocmai ce s-a terminat aplicarea tratamentului numărul 2 în mare parte a județului, atât pentru culturile de grâu, cât și pentru cele de rapiță. În ceea ce privește vița de vie, starea de vegetație este una chiar foarte bună pentru această perioadă, iar acum se aplică în cea mai mare parte a județului lucrarea de erbicidat. În ceea ce privește estimarea producțiilor este foarte dificil să dăm o prognoză. Așa cum am spus culturile arată foarte bine și până la momentul recoltării sper să nu avem prea mari probleme care să afecteze producțiile. Până nu vedem recoltele în magazie nu putem să spunem cât vom recolta în acest an”, a mai spus inginerul constănțean.

    Recoltarea se va face cu 1-2 săptămâni mai devreme

    La o privire mai atentă asupra pământului cultivat în județul Constanța se observă faptul că grâul, orzul cât și rapița se află într-o stare avansată de vegetație, ceea ce îl determină pe inginerul Albu să creadă că, dacă nu se vor manifesta condiții meteo deosebite, recoltarea ar putea începe cu 1-2 săptămâni mai devreme, decât în mod obișnuit.

    ”Având în vedere că am avut o iarnă mult mai caldă, decât în alți ani, plantele au plecat mai repede în vegetație. Cu siguranță, dacă vremea ne lasă, cred că vom recolta cu o săptămână sau două mai devreme”, a adăugat inginerul Ioan Albu, directorului executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Constanța.


    Te-ar mai putea interesa

    Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!