• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenția pentru fermierii cu bovine și ovine 2015: Ministrul Irimescu CONFIRMĂ cuantumurile prezentate de Agrointeligența

  Roxana Dobre -

  Subvenția pe cap de animal! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este pe ultima sută de metri cu finalizarea și verificarea numărului de animale eligibile pentru anul de cerere 2015 iar cel mai probabil, după cum a confirmat și ministrul agriculturii pentru Agrointeligența, plățile pe zootehnie vor începe pe 15 iunie, adică fix peste o săptămână.

  La protestul fermierilor de marți, 7 iunie, unde pentru prima dată vegetatul și zootehnia au devenit un sigur glas, ministrul agriculturii, Achim Irimescu a confirmat în fața a mii de fermieri cuantumurile pe cap de animal aflate și prezentate în exclusivitate de reporterii Agrointeligența și prezentate în cadrul articolele de pe site.

  (…)La cei care primesc bani pentru animale vestea bună este că vor fi sume foarte mari. De exemplu, o să depășească 1.000 euro vaca de carne și peste 800 de euro la vaca de lapte. Sunt sume foarte bune. (…)  Pentru ovine se va plăti 10 euro pe cap de animal, sumă totală”, a declarat ieri ministrul la protestul fermierilor care a avut loc în Parcul Izvor.

  Aceste sume au fost prezentate de Agrointeligența, unde fermierii au putut afla în premieră calculele de la APIA. ”Ce pot sa va spun în exclusivitate este că efectivul total de bovine pentru carne, rasa curată și metiși înscrise în Registrul Genealogic la Rasele de Carne, este de peste 20.000 de capete. Din primele cifre neoficiale se pare că SCZ a fost solicitat doar pentru circa 8.500 de capete. De aici apare necesitatea unei reverificări foarte atente a datelor. Suntem de acord ca totul să fie bine „cântărit”, dar le reamintim oficialilor MADR că fermierii sunt la capătul puterilor și implicit a răbdării!”, a declarat, pe 29 mai, în exclusivitate pentru Agrointeligența Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

  Dacă vor rămâne la plată doar aceste 8.500 de capete de bovine de carne, cum bugetul alocat este de 10,5 milioane de euro, calculul simplu arată că pentru fiecare animal, APIA va plăti o subvenție de 1.235 de euro!

  Pe de altă parte, contactat telefonic ministrul agriculturii, Achim Irimescu, ne-a explicat încă de luni, 6 iunie, care este efectivul elegibil și la vaca de late. ”(…)Sau la vacile de lapte unde avem criză pe acest sector iar noi am mizat pe 300.000 de capete și avem doar 91.000 de animale eligibile. Și atunci în loc de 250 de euro vom da 844 de euro pe cap de animal”, ne-a explicat în exclusivitate ministrul agriculturii.

  De ce au crescut sumele atât de mult iar efectivele au scăzut drastic? În anul 2015, crescătorii au avut obligația să înscrie animalele în Registrul Genealogic al Raselor condiție ce i-a făcut pe mulți crescători să renunțe la sprijinul cuplat și să rămână doar cu Ajutorul Național Tranzitoriu care se ”limitează” însă la circa 450 de lei pe cap de animal.

  În cazul sectorului de creștere a ovinelor, din primele calcule, se pare că sumele ce vor fi virate fermierilor vor fi de 23,9 lei pe cap de ovină ca Ajutor Național Tranzitoriu (ANTZ) și echivalentul în lei a 4,8 euro pe cap de ovină eligibilă ca Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ). Sumele, care în euro, echivalează cu 10,23 euro subvenție totală pe cap de ovină, au fost anunțate Agrointeligența încă din data de 28 mai. 

  Dacă la ovine situația este clară, se pare că în aceste zile la APIA sunt reverificate efectivele pentru vaci de carne și de lapte. Fermierii au transmis ferm că nu vor să piardă niciun ban alocat de Comisia Europeană.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Ajutor COVID bovine 2021: condiții, documente, sume și plăți APIA – activitate în week-end pentru subvențiile fermierilor APIA: Cuantumul subvenției la motorină pe 2021

  Ultimele știri

  Fuziunea dintre Premium Porc și DanBred – anulată din cauza problemelor create de PPA Vicepremierul Dan Barna: Investițiile în irigații au fost scoase din PNRR! Transmisie LIVE: PORUMBUL 2021 LA START!