Bursa de cereale 2019

Fermierul DIMITRIE MUSCĂ dezvăluie JOCUL TRADERILOR de cereale!

Dimitrie Muscă – omul care a reînviat cooperativa agricolă în România și a transformat-o într-un model de succes. Este un fermier informat pentru că, spune el, acest lucru este decisiv pentru rentabilitatea unui business, mai ales în agricultură. Totodată, Dimitrie Muscă nu se lasă păcălit de jocurile care se fac atât la nivel mondial, cât și la nivel național, pe piața cerealelor.

În cadrul unei dezbateri publice organizate la Parlamentul României, Dimitrie Muscă a dezvăluit că la nivel mondial există o înțelegere a traderilor pentru a menține un preț scăzut la cerealele din recolta lui 2016.

”Să nu ne sperie că la ora actuală toți marii traderi au lansat producții mari pe piață și stocuri foarte mari. Cine are cele mai mari stocuri de grâu? China cu 122 milioane de tone de grâu, sau India cu 88 milioane de tone? Cine le scoate de acolo în comerț, la vânzare? Nu le scoate nimeni! Sunt tot artificii, tot idei aruncate între noi ca să vindem ieftin”, a declarat Dimitrie Muscă.

Vă reamintim că pe piața cerealelor, fermierii români se confruntă și anul acesta cu prețuri foarte mici oferite de către traderi. Aceștia justifică aceste cotații scăzute prin stocurile uriașe la nivel mondial care, spun ei, pun presiune și pe tranzacțiile din țara noastră.

”La grâu în această perioadă vorbim despre un preț situat la 150-160 euro tona, iar la porumb, la recoltare, se așteaptă un preț de 150-155 euro”, a declarat pentru Agrointelgiența Bogdan Iliescu, Mamager Cereale în cadrul Agribusiness Specialist Consultants. La rapiță, cotațiile estimate sunt de circa 370-380 de euro/tonă.

Preţul cerealelor în principalele regiuni ale ţării pentru Săptămâna 6-12 iunie 2016

Cotaţii spot vânzare regionale ca medie a tranzacţiilor femierilor , procesatorilor şi comercianţilor sunt următoarele:

Aria geografică Grâu RON/MT Porumb RON/MT
Muntenia 698 700
Oltenia 652 649
Moldova 645 630
Banat 649 646
FOB/CPT Constanţa 738 756

Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!