Prințul Charles, întâlnire cu directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, pentru implementarea unui proiect-pilot de protejare a pajiștilor cu înaltă valoare naturală
agrointeligenta.ro -Alteța Sa Regală Prințul Charles al Marii Britanii a avut la începutul acestei luni o întâlnire în premieră pentru activitatea pe care o desfășoară în România pentru salvarea satului românesc și a peisajelor noastre cu o înaltă valoare naturală. Este vorba despre o întâlnire pe care Prințul Charles a avut-o cu unul dintre cei mai cunoscuți directori ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.
Întâlnirea – prima pe care moștenitorul coroanei britanice o are cu un oficial APIA, a fost intermediată de Fundația Adept Transilvania, un ONG din Saschiz care a inițiat recent o măsură de agromediu pilot pentru o gospodărirea de pajiști în regim de fâneață în regiunile Târnava Mare și Munții Ciucului, după cum informează publicația locală Zi de Zi.
Vizita la Saschiz a avut drept scop consultarea cu reprezentanții Fundației Adept cu privire la noul proiect, a declarat directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.
”La invitația Fundației Adept Transilvania am participat la o consultare despre ceea ce înseamnă măsurile de agromediu implementate de APIA. De asemenea, am discutat despre un proiect-pilot pentru plățile pentru biodiversitate pe care Fundația adept Transilvania vrea să îl implementeze începând cu anul 2016 pe regiunea Târnava Mare, în special pentru protejarea fânețelor. A avut loc o discuție între mine, ca reprezentant APIA, și reprezentanții Fundației Adept Transilvania despre cerințele specifice pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de aceste plăți de agromediu, precum și despre intenția lor de a implementa acest program pe partea de fânețe și cerințele specifice pe care le vor solicita ei fermierilor. Am convenit de comun acord ca și în perioadele de control să participe și un reprezentant al APIA, în momentul în care se vor face controale pe acest program-pilot de menținere a suprafețelor de pășune și de întreținere. Am aflat că în primă fază în cadrul acestei măsuri-pilot finanțată de Comisia Europeană s-au înscris 20 de fermieri cu o suprafață totală de 200 de hectare”, a declarat Ovidiu Săvâșcă.
Întâlnirea de la Saschiz s-a suprapus cu vizita Prințului Charles al Marii Britanii la sediul Fundației Adept Transilvania, astfel încât Alteța Sa Regală a avut o convorbire de aproximativ 10 minute și cu directorul APIA Mureș.
”Se cunoaște preocuparea Prințului Charles pentru biodiversitatea existentă în Transilvania și pentru această măsură pe care Fundația Adept a inițiat-o. Am avut privilegiul de a avea o discuție de aproximativ 10 minute cu Prințul Charles despre probleme de suprapășunat, despre zonele unde există un număr mai mare de animale, despre protejarea fânețelor din Transilvania și aducerea de plus-valoare, inclusiv pe partea de finanțare mai consistentă pe ceea ce înseamnă fânețe și evident despre conservarea a 27 de specii și grupelor de specii selectate și testate ca indicatori ai pajiștilor cu valoare naturală ridicată. Pășunatul intensiv pune în pericol de dispariție speciile cu înaltă valoarea naturală care există în această zonă. Prințul Charles a fost foarte deschis, foarte receptiv, m-a întrebat cum ar putea APIA ca reprezentant regional al Ministerului Agriculturii să aducă la cunoștința oficialilor acest program-pilot demarat de Fundația Adept. I-am răspuns că în momentul în care programul-pilot va da rezultate după cei trei ani, cu siguranță Ministerul va fi deschis pentru implementarea și protejarea speciilor prin acest program pilot”, a vorbit Ovidiu Săvâșcă despre discuția avută cu Prințul Charles.
Potrivit reprezentanților Fundației ADEPT Transilvania, fermierii care dețin terenuri de până la 100 de hectare de pajiști în regim de fâneață care accesează această măsură pilot vor beneficia de plăți între 140 și 180 de euro pe hectar, în funcție de numărul de specii prezente pe pajiște. Se vor acorda și plăți suplimentare de 100 de euro la hectar pentru costul manual, iar costul cu echipament ușor va fi de asemenea susținut cu o sumă adițională de 21 de euro pe hectar.
Mai multe detalii despre acest proiect și contactele Fundației Adept Transilvania care implementează proiectul-pilot găsiți pe www.zi-de-zi.ro