• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția APIA pentru lucernă ar putea fi de trei ori mai mare. Cine sunt fermierii norocoși?

    Roxana Dobre -

    Subvențiile fermierilor! Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) se află în plină campanie a plăților iar agricultorii își verifică aproape zilnic conturile pentru a vedea dacă sunt printre norocoșii care au primit banii de la agenția de plăți. După schemele de bază pentru care încă nu s-a încheiat în totalitate plata urmează Sprijinul cuplat vegetal pe care agricultorii îl așteaptă să intre la plată. O adevărată surpriză ar putea veni din partea culturii de lucernă, cea care ar putea avea un cuantum de trei ori mai mare decât se așteaptă fermierii! 

    18.936.500 de euro este suma aprobată de Guvern pentru fermierii care au cultivat în anul 2015 lucernă,  cultură considerată de Ministerul Agriculturii în pericol de abandon. Cum pentru anul trecut, această schemă a fost evaluată pentru o suprafață totală cultivată de 344.300 hectare, prin împărțire rezulta că, dacă nu se depășea estimarea, APIA putea plăti fermierilor cel puțin cei 55 de euro/ha.

    Numărul hectarelor care ar intra la plată este însă considerabil mai mic iar fermierii care au pariat în anul 2015 pe această cultură pot spera la un cuantum de 3 ori mai mare pe hectar.

    O surpriză ar putea avea fermierii care au optat pentru Sprijinul Cuplat la lucernă. Adică acesta s-ar putea tripla pe hectar pentru fermierii care sunt eligibili. Principala problemă a fost că majoritatea fermierilor au făcut export iar sprijinul cuplat nu face obiectul exporturilor ci scăderea prețurilor de piață în țara noastră, cum știm de fapt că este și rolul subvenției. Sunt foarte multe societăți mari care au făcut export cu lucernă și, din păcate pentru ei, au picat de la sprijinul cuplat. Este totuși o parte bună și anume pentru fermierii mici care se așteptau la 55 de euro/ha și este posibil să fie minim 150 de euro/ha”, ne-au declarat surse din APIA Central.

    O altă problemă a fost și aceea că pentru anul de cerere 2015 fermierii nu au știut că trebuie să bifeze căsuța cu ”sprijin cuplat” când a venit vorba despre cultura de lucernă, având în vedere că aceasta era trecută la nutrețuri cu un an în urmă. Agrointeligența a scris pe larg despre situația în care un fermieri a fost ”taxat” cu 1.500 de euro din cauza unei astfel de greșeli!

    Sprijinul cuplat pentru cultura de lucernă se acordă fermierilor activi care fac dovada că:

    -Au realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân;

    -Au comercializat cel puţin producţia minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice; sau

    -Au consumat cu animalele pe care le deţin, înscrise în RNE, şi/sau au stocat în vederea consumului cu acestea cel puţin producţia minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevăzute în anexa nr. 5, şi a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere.

    Chiar și fără sprijin cuplat, lucerna rămâne o cultură profitabilă

    La un hectar de lucernă netratată și nefertilizată obții în jur de 6.000 kilograme fân uscat per coasă. Dacă este un an bun, poți lua și cinci coase, dar dacă este un an mai secetos poți avea maxim 3 coase. La un calcul simplu, dacă obții anual o producție medie de 20 tone pe hectar de fân uscat, iar pentru a face un balot ai nevoie de aproximativ 30 kilograme, de pe un hectar poți obține 670 de baloți de lucernă.

    Prețurile pentru un balot de lucernă au variat în 2015 între 8 și 10 lei. Dacă reușești să vinzi balotul cu cel puțin 8 lei, obții anual un venit de 5.400 lei. După ce ai scăzut costurile cu înființarea și întreținerea culturii, rămâi cu un profit de aproximativ 1.000 euro la hectar.

    Citiți și: Cultura de lucernă, noul ”moft” al marilor fermieri sau afacere cu viitor la export?

    Citiți și: Soiuri românești de lucernă pe care poți paria în 2016. Ce producții la hectar se pot obține?

    Citiți și: Achiziționarea unei prese de balotat pentru lucernă este rentabilă la suprafațe de peste 5 hectare

    Citiți și: Un fermier din Ialomița transformă lucerna bio în granule și făină pentru furajarea animalelor. Afacerea, mai profitabilă decât vânzarea la balot!

    Foto: medias.photodeck.com


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!