• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • NOU TERMEN pentru funcționarii APIA. Ce le-a transmis DIRECTORUL GENERAL!

    Roxana Dobre -

    Directorii Agenției de Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost băgați în videoconferință de directorul general, Florin Faur, de abia întors la conducere după ce a lipsit o perioadă din cauza unor probleme de sănătate. Agenția vrea să înceapă în forță plățile pe zootehnie, deja amânate nejustificat de mult dar să se ocupe în paralel și de gestionarea cererilor unice pentru anul 2016.

    Florin Faur le-a transmis funcționarilor din teritoriu o misiune clară: până la 15 iulie să clarifice cu fermierii toate erorile care apar pe cererea unică, așa numita campanie de follow-up dar care aduce noutăți anul aceste în avantajul fermierilor.

    Se va rula controlul preliminar în zilele următoare pentru campania de depunere 2016, se vor genera acele notificări din baza de date și undeva până în maxim 15 iulie va trebui să finalizăm tot ce înseamnă suprapunere ca după aceea să putem face tot ce ține de eșantionarea pentru controlul pe teren. Și dacă începem undeva în 25 iulie, să poată transmite APIA Central eșantionul către centrele județene ar fi excelent pentru că anul trecut, 2015, au început în luna septembrie și așa am ajuns la decalajul care afectează și astăzi plățile către fermieri. Adică la 1 august am putea să fim deja în teren cu echipele, să ne putem organiza”, ne-au explicat specialiști ai APIA.

    Anul acesta, controlul preliminar este o noutate care vine în sprijinul fermierilor și îi scutește de penalități. ”Practic este un precontrol administrativ pe care anul trecut îl făceam dar fără posiblitatea ca fermierii să corecteze fără penalități. Deci practic acum se face acest control administrativ al cererilor unice depuse în anul 2016 și generează erorile, pe suprapuneri, pe supradeclarare, etc. Se generează automat din sistem niște notificări pe care noi avem termen să le transmitem rapid fermierilor, aceștia vin la clarificări și dacă își rezolvă în cel mai scurt timp erorile identificate atunci cererea rămâne ”curată” și merge mai departe pe flux iar dacă nu, au termen 30 de zile să își rezolve litigiul. Dacă nu își rezolvă litigiul, adică doi fermieri care au supradeclarare nu se înțeleg, atunci automat retragi suprafața de la ambii fermieri și nu o bagi la plată până nu se clarifică problema. Adică printr-0 sentință definitivă și irevocabilă a instanței. 

    Controlul preliminar al cererilor de plată a fost introdus din acest an în baza noilor reguli venite de la Bruxelles. Este una dintre soluțiile găsite pentru a răspunde numărului mare de blocaje care au apărut în procesarea cererii unice, în noua sa formă introdusă de anul trecut. Practic, în urma introducerii datelor din cererea unică pe 2016, sistemul informativ al APIA va indica funcționarilor acele situații în care apar neconformități, iar ulterior, angajații agenției vor contacta fermierii pentru ca aceștia să poată face modificări în timp util, eventual să aducă documentele doveditoare care să clarifice situația unde softul indică o problemă.

    De precizat că acest control preliminar, un control administrativ, poate fi efectuat doar pentru acele cereri depuse la APIA și care figurează ca fiind închise. De altfel, cererea pentru suprafețe este cea țintită de aceste verificări întrucât aici au apărut, la anul de cerere 2015, o serie de probleme legate de suprapunerile de terenuri agricole declarate de fermieri pentru încasarea subvențiilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene

    Ultimele știri

    De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun Marcel Ciolacu tranșează problema închiderii supermarketurilor în weekend: „Nu este oportun” George Cățean, fermier: Cea mai vândută telemea din România este produsă în Germania