FENOMEN RAR! Meteorologii au extins pentru vineri şi sâmbătă avertizarea cod galben de caniculă
Roxana Dobre -Vara și-a intrat pe deplin în drepturi iar acest lucru este resimțit zilnic mai ales de fermierii care în aceste zile ies pe câmp la recoltat. Indicele temperatură – umezeală (ITU) a depăşit deja pragul critic iar meteorologii spun că trăim un fenomen rar, căldură combinată cu umiditate foarte mare.
Meteorologii au extins pentru vineri şi sâmbătă avertizarea cod galben de caniculă, în 21 judeţe din sud-vestul ţării urmând să se înregistreze temperaturi maxime de 35 de grade, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Este vorba de: București, Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Ilfov, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea, Brăila, Vrancea, Galați, Bacău și Vaslui.
În intervalul menţionat, în Banat, Crişana, Maramureş, sudul Olteniei şi al Munteniei şi pe arii restrânse în celelalte regiuni, vremea se va menţine caniculară. Se vor înregistra temperaturi maxime frecvent în jur de 35 de grade, iar noaptea vor fi valori minime ce nu vor scădea sub 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Îndeosebi în zonele montane şi submontane instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată şi, mai ales după-amiaza şi seara, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.
Meteorologii spun că în mod normal, în luna iunie temperaturile nu ar trebui să depăşească 30 de grade Celsius pe timp de zi şi 18 grade Celsius pe timp de noapte. Temperaturile foarte ridicate pentru această perioadă din an îi îngrijorează pe climatologi. „Suntem îngrijoraţi pentru că am constatat o accelerare a încălzirii globale. Ultimele 13 luni au stabilit, toate, noi recorduri de temperatură la nivel global. În urma acestor date, e aproape sigur că anul 2016 va doborî recordul stabilit de anul 2015 şi va fi cel mai călduros din înregistrări. Anul 2015 a doborât recordul stabilit de anul 2014. Practic, sunt trei ani la rând care au doborât recorduri absolute ale temperaturii medii la nivel global”, a explicat, pentru „Adevărul”, Roxana Bojariu, şefa Departamentului de Climatologie de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Seceta s-a instalat deja în culturi
Gradul de aprovizionare cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în cea mai mare parte a Dobrogei, izolat în sud-vestul și sud-estul Munteniei, nord-estul și estul Moldovei.
În cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Izolat în nord-estul Moldovei, centrul și sud-estul Dobrogei se semnalează deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi intensificate ca urmare a regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit. De asemenea, temperaturile maxime din aer deosebit de ridicate, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30…32°C) ale plantelor prășitoare vor determina ofilirea temporară, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar în orele de amiază.
La orzul şi grâul de toamnă însămânţate în perioada optimă se vor semnala fazele de maturitate în lapte, ceară (10-100%), deplină (10-80%) pe aproape întreg teritoriul agricol și local recoltarea. În majoritatea zonelor de cultură, rapiţa va parcurge creşterea şi dezvoltarea boabelor în silicve (60-100%), maturitatea deplină (10-100%), precum și recoltarea.
Floarea-soarelui îşi va definitiva dezvoltarea primei perechi de frunze (80-100%), continuându-se totodată înfrunzirea (11-33 frunze) și formarea calatidiului (10-80%). În semǎnǎturile de toamnǎ efectuate în epoca optimǎ starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabǎ la cele întârziate fenologic. Sub aspect fenologic, cultura de porumb se va afla în fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) și înfrunzire (7-17 frunze), în cea mai mare parte a zonelor agricole.
La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate vor predomina înfrunzirea (10-100%) şi îngroşarea/alungirea axei hipocotile (10-60%). În funcţie de data plantatului, la cartof se vor semnala creşterea lăstarilor laterali și tuberizarea (60-100%), precum şi îmbobocirea (10-60%) la soiurile timpurii pentru consum. Din punct de vedere fenologic, în plantaţiile pomicole se vor continua creşterea lăstarilor/frunzelor/fructelor, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor, iar la speciile ajunse la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea acestora. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor înregistra fazele de înfrunzire, formarea inflorescenţelor şi înflorire, iar la soiurile timpurii de masǎ se vor continua formarea şi creşterea boabelor.