Ministrul Agriculturii anunță un ajutor financiar pentru apicultori
Roxana Dobre -Ajutor financiar pentru apicultori! După o primăvară ploioasă, nici debutul verii nu dă mari speranțe crescătorilor de albine. Precipitațiile abundente și grindina au afectat familiile de albine iar prețul mierii a scăzut față de anul trecut.
Ministerul Agriculturii a anunțat pregătește un ajutor financiar pentru apicultori în perioada următoare, fără a detalia însă despre ce este vorba. Agrointeligența a aflat încă din luna august că apicultorii au depus la Ministerul Agriculturii o cerere pentru acordarea unui ajutor de minimis pentru pagubele create de ploaie, vânt sau grindină.
Crescătorii de albine au fost anul trecut lăsați deoparte când fermierii din cultura mare au primit despăgubiri pentru seceta. ”Am depus și o solicitare să ne dea ceva ajutor de minimis pentru că noi am cheltuit în medie peste 10 kilograme de zahăr, turte, sirop sau alte suplimente nutritive pentru a nu muri familiile de albine de foame. Abia am depus de o săptămână, deci momentan nu avem niciun răspuns. Anul trecut ni s-a motivat că nu ne dau niciun ajutor pentru că am primit în 2014 iar în 2015 ar fi rândul fermierilor pe vegetal care au avut pierderi din cauza secetei”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA).
Din 2014 apicultorii nu au mai primit ajutoare de minimis, când majoritatea stupinelor au fost afectate de ploi. Atunci apicultorii au primit 4 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii și 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii dar valoarea totală a ajutorului de minimis care s-a acordat unei întreprinderi/întreprinderi unice nu putea depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar 2014 şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Apicultorii cer să li se achite ”măcar contravaloarea suplimentelor”
Ioan Fetea spune că apicultorii cer să li se achite măcar contravaloarea suplimentelor care au fost plătite din buzunar pentru fiecare familie de albine.
”Noi am cerut să ne dea măcar să recuperăm ce am cheltuit, acele 10 kilograme de zahăr pe familie. Pe lângă cele 10 kilograme de zahăr noi dăm în continuare mâncare pentru că este anormal ce se întâmplă cu vremea. Măcar acești bani să îi recuperăm și să îi putem folosi în continuare pentru furajările suplimentare. În plus, am înțeles că și vara se anunță foarte secetoasă și călduroasă iar în aceste condiții va fi afectată și floarea-soarelui iar atunci chiar că va fi catastrofă”, ne-a mai spus Fetea.