• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Achim Irimescu: Trebuie să reducem exporturile de cereale și să le folosim la creșterea animalelor

  agrointeligenta.ro -

  România trebuie să reducă pe cât posibil exporturile de cereale și să le folosească pentru creșterea animalelor, astfel încât să își poată asigura autoconsumul la carne, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul Administrației Publice Locale.

  România exportă cu preponderență materii prime, cereale și tutun sau produse din sectorul tutunului. În acest sens, este esențial ca MADR să aibă în vedere creșterea valorii adăugate care se realizează în România și reducerea pe cât posibil a exportului de cereale. Aceste cereale trebuie să le folosim la creșterea animalelor, să vindem sau măcar să ne asigurăm autoconsumul la carne, pentru că suntem net importatori sau la limită la carnea de porc, suntem importatori de carne vită și de ovină. Deși avem peste 12 milioane de ovine, sunt rase care nu sunt cel mai bine adaptate gusturilor anumitor consumatori”, a precizat Irimescu.

  Deși în anii 2013 și 2014, România a avut o balanță comercială pozitivă cu produse agroalimentare datorită unei producții bune de cereale și a unui preț bun, șeful MADR a precizat că, în 2015, România a redevenit stat net importator de produse agroalimentare.

  În 2015, am redevenit stat net importator de produse agroalimentare, cu importuri de 5,7 miliarde de euro și exporturi de 5,6 miliarde de euro, deci o balanță negativă de 100 de milioane de euro”, a subliniat Irimescu.

  În opinia ministrului, producția alimentară reprezintă o provocare la nivel mondial, în condițiile în care, anual, pe glob se pierd prin degradarea terenurilor sau prin defrișare circa două milioane de hectare, iar condițiile climatice afectează performanța în acest sector.

  Dacă discutăm de schimbări climatice, un obiectiv important este limitarea amprentei de carbon, promovarea agriculturii ecologice, managementul adecvat al apei și încurajarea energiei regenerabile. Deși agricultura este și o soluție pentru reducerea gazelor cu efect de seră, avem totuși probleme de poluare și de emisii. Ca un fapt divers, toate bovinele din lume emit gaze cu efect de seră exact cât transporturile toate cumulate: trenuri, vapoare, avioane și autoturisme — 14% din emisii. Sectorul bovinelor este responsabil de acest lucru, dar nu înseamnă că trebuie să renunțăm la carnea de vită. Sunt soluții în acest sens care pot fi aduse și, recent, cercetătorii britanici au găsit o soluție de reducere cu 40% a gazelor, a metanului în procesul de digestie al bovinelor”, a precizat ministrul Agriculturii.

  Nu în ultimul rând, Irimescu a precizat că România are încă probleme cu managementul adecvat al apei, deși există multe resurse de apă.

  Din păcate, ne confruntăm în anii secetoși cu o gestiune necorespunzătoare a apei, nu am ajuns să avem asigurată apa de irigații constant și pentru toți producătorii. De asemenea, legat de obiectivul privind standardul de viață în zona rurală, asigurarea infrastructurii este foarte importantă, pentru că România șochează pentru că este pe ultimul loc la toalete. Avem cele mai multe toalete în curte, deci nivelul de trai este de departe de ceea ce ar trebui să fie”, a adăugat ministrul Agriculturii.

  Sursa: Agerpres.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Polonia introduce TVA 0% la alimente, îngrășăminte și inputuri agricole, gaze naturale Ionuț Olteanu solicită autorităților să trateze horticultura ca pe o ramură a agriculturii cu drepturi egale! Dan Motreanu: Țările UE – încurajate să ia măsuri pentru a combate creșterea prețurilor la energie

  Ultimele știri

  Subvenții APIA: În câte tranșe intră banii în conturile fermierilor. Șeful APIA, precizări pentru fermieri! Sondă de explorare pe terenurile agricole din Curtici. Dimitrie Muscă: ”Au cumpărat cu 15.000 euro/ha. Suntem cu ochii pe ei, lumea este speriată!” Bani pentru utilaje și terenuri agricole în 2022. Comisia Europeană a fost notificată!