• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ȘEFUL MADR despre întârzierea plăților și cine sunt ultimii fermieri programați la plată

  agrointeligenta.ro -

  Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a reușit încă să achite toate subvențiile – totalizând circa 1,8 miliarde de euro, dintr-un foc, către toți fermierii. Acest lucru este evident și, din păcate, unii beneficiari de subvenții vor rămâne la urmă și ei vor fi cei către care APIA va vira ultimele scheme rămase încă neachitate.

  Potrivit ministrului agriculturii Achim Irimescu, ultimii fermierii care vor intra la plată vor fi din rândul crescătorilor de animale. Totuși, nici pentru aceștia, data de începere a virării banilor nu este departe, dă asigurări șeful de la MADR care apreciază că 99% din plăți se vor finaliza luna aceasta.

  ”Singurele plăți care rămân ceva mai târziu – după programare este în a treia parte a lunii în curs, este sprijinul cuplat pentru zootehnie. Repet, însă, 99% se vor finaliza plățile în această lună”, a declarat Achim Irimescu într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, în emisiunea ”Jocuri de putere”.

  Ministrul a precizat că vor rămâne de plătit doar cazurile speciale, acele dosare unde au fost probleme mai mari. ”Din cauza dificultăților pe care le au, suprapuneri, erori, multe altele, de abia către toamnă se clarifică situația (la aceste dosare – n.r.). Dar să nu uităm că lucrurile, în urmă cu câțiva ani, când s-a schimbat PAC în 2007, în primii 5 an, noi reușeam abia la sfârșitul anului să finalizăm plățile. Lucrurile au progresat foarte tare și am început în 2016 practic să aplică noua PAC pentru anul 2015, avem de la 6 luni întârziere, am ajuns practic la două luni întârziere. S-a lucrat foarte mult și foarte bine, zic eu”, a mai spus șeful MADR.

  Majoritatea plăților, 99,5% probabil se vor efectua până la sfârșitul acestei luni. Nu trebuie să înțeleagă greșit mesajul. Sigur o să rămână unul, doi-trei fermieri care o să reclame și în august sau în septembrie că nu au primit încă banii”, a ținut să clarifice Achim Irimescu declarația făcută cu o seară înainte în care a spus că unii fermieri vor trebui să aștepte până la toamnă pentru a vedea toți banii în conturi.

  Referitor la ce se plătește acum, Irimescu a spus: ”În această perioadă se plătește ANTZ 7 – pentru vaca de lapte, ANTZ 8 – pentru vaca de carne și în paralel ANTZ 9 pentru ovine și caprine. În paralel cu controlul și cu sprijinul cuplat în vegetal. Singurele plăți care rămân ceva mai târziu după programare este în a treia parte a lunii în curs, este sprijinul cuplat pentru zootehnie. Repet, însă, 99% se vor finaliza plățile în această lună”, le-a transmis ministrul Irimescu fermierilor.

  Iată care sunt sumele pe care le așteaptă crescătorii de animale:

  ANT 7, cota de lapte – 24,36 euro per tona de lapte livrat adică 107,61 lei, ajutor deja autorizat la plată;

  ANT 8, bovine (se acordă atât vacilor de lapte cât și celor de carne) – 97,4 euro pe cap animal adică 430,27 de lei, ajutor a intrat la plată de săptămâna trecută;

  ANT 9, ovine – cuantumul pe cap de animal ar fi de 23,9 lei ca Ajutor Național Tranzitoriu (ANTZ), sumă încă neconfirmată de APIA.

  SCZ vaci de lapte – 890 euro pe cap de animal adică 3.931,664 de lei, sprijin pentru care nu s-a anunțat încă o dată clară de începe a plăților;

  SCZ vaci de carne și metiși – 1.300 euro adică 5.742,88 de lei, sprijin pentru care nu s-a anunțat încă o dată clară de începe a plăților;

  SCZ ovine – 4,8 euro adică 21,20 de lei.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2021. MADR: Data de la care fermierii pot cere subvențiile pe acest an Subvenție APIA pentru terenul nelucrat: Plată de aproape 100 de euro pe hectar Primele subvenții APIA plătite din bugetul pe 2021, deblocate în luna februarie!

  Ultimele știri

  Fermierii, incluși în Etapa a II-a a campaniei de vaccinare. Decizia Guvernului! Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an! Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!