• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA îi contrazice pe fermieri! PLATA ANT-urilor din zootehnie NU ESTE CONDIȚIONATĂ de SPRIJINUL CUPLAT

    agrointeligenta.ro -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) susține că plata subvențiilor de stat pentru producția de lapte și cele pe cap de animal nu sunt condiționate de demararea plăților pentru sprijinul cuplat în zootehnie. Informația privind acest blocaj a apărut ieri, pe pagina de Facebook a Federației Crescătorilor de Crescători de Bovine pentru Carne din România (FCBR).

    În urma discuțiilor pe care conducerea Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR) le-a avut în cursul zilei de 13 iulie cu conducerea MADR la minister si la Suceava am tras neplăcuta concluzie că plata sprijinului cuplat (SCZ) atât pentru vaca de carne cât și pentru vaca de lapte NU va putea fi efectuată luna aceasta. Se pare că aceste plăți vor fi începute în august, fără ca cineva să poată garanta că vom avea banii în cont până la sfârșitul lunii august. Și ca să fie „lovitura” completă deocamdată cei care au Ajutor Național Tranzitoriu (ANT) și Sprijin Cuplat Zootehnic nu pot fi autorizați la plată nici pentru ANT. Am solicitat personal sprijinul pentru acest lucru domnului ministru Achim Irimescu, pentru că situația fermierilor crescători de bovine din România este DISPERATĂ! Dacă nu vom primi nici măcar ANT-ul până la sfârșitul lunii iulie vom DUCE ANIMALELE LA BUCUREȘTI. Să le hrănească ministerul, APIA, SIVECO, Parlamentul, Guvernul sau cine poate, că noi NU MAI PUTEM!”, se arată într-o postare afișată pe pagina de Facebook a ACBCR.

    În urma acestui mesaj, APIA a venit astăzi cu o precizare în care arată că până la acest moment au fost autorizate la plată pentru Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul zootehnic (ANTZ), de la bugetul național, următoarele sume cu beneficiarii aferenți:
    – 5,06 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine (ANTZ 7) pentru un număr de 17.235 beneficiari;
    – 11,82 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplata de producție în sectorul carne, specia bovine (ANTZ 8) pentru un număr 22.404 beneficiari.

    Menționăm că aceste plăți aferente ANTZ 7 și ANTZ 8 nu sunt condiționate de autorizarea la plată a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic. Vă asigurăm că APIA depune toate eforturile pentru a finaliza plățile către fermieri cât mai repede, solicitarea de prelungire a termenului limită de plată până la data de 30 septembrie 2016 fiind o măsură de precauție care să asigure rambursarea integrală a cheltuielilor, fără a pune o presiune suplimentară pe bugetul național”, se mai arată în comunicatul de presă al APIA.

    Totodată, instituția anunță astăzi că suma totală autorizată la plată pentru Campania 2015 este de 1,555 miliarde euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național), astfel:

    FEGA – 1,198 miliarde euro, din care:
    – 255,44 milioane euro plăți în avans (în anul 2015);
    – 955,88 milioane euro plăți regulare.

    FEADR + cofinanțare de la bugetul național – 215,87 milioane euro, din care:
    – 200,37 milioane euro pentru Măsura 13 – “Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice” – din PNDR 2014-2020;
    – 15,5 milioane euro pentru Măsura 214 – “ Plăți privind agromediu”.

    BUGET NAȚIONAL – 128,2 milioane euro, din care:
    – 111,32 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector vegetal (ANT1);
    – 16,88 milioane euro pentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic (ANTZ).


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Agricultura UE are un nou comisar. Christophe Hansen a fost votat ”la pachet” cu noua echipă Von der Leyen Pășuni, terenuri, utilaje agricole și o fabrică de lapte – scoase la licitație de Fisc Marian Șamit: ”Porumbul la irigat este cultura cea mai rentabilă dintr-o fermă”