• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Demonstrație MEWI sau cum s-a îndrăgostit nea Marcel de o ”blondină” pe șenile și cu ”bagaj mare”

    agrointeligenta.ro -

    Vișina. Județul Olt. Ultima zi din luna iunie. Suntem pe câmp și din zare se vede venind o frumusețe de utilaj galben care trage după el un echipament cum rar îți este dat să vezi în fermele din România. Punctul galben se apropie și se transformă din colbul ce se ridică din glie într-un tractor Challenger din care ne zâmbește, cu gura până la urechi, Marcel Tolea sau ”nea Marcel” cum îi spun colegii de la Agromec Vișina.

    Marcel Tolea Agromec Visina
    De peste 35 de ani, Marcel Tolea este tractorist la Agromec Vișina

    Dacă pentru fermierii veniți la demonstrația organizată la ferma din județul Olt de compania MEWI, evenimentul a fost un prilej de a descoperi utilajele – tractorul Challenger MT 865 E și cultivatorul Horsch Tiger 6 MT, pentru nea Marcel, ziua a fost una care i-a dat și emoții, dar și cele mai tari senzații. Exact ca-n dragostea aceea trăită la începuturi!

    Ohooooo! Frumoooos! Merge super!”, au fost primele cuvinte pe care le-a rostit Marcel Tolea când s-a dat jos din ”bijuteria” Challenger. Cel mai puternic tractor pe care l-a ”condus” de peste trei decenii de când e la ferma din Vișina și primul articulat pe șenile. În spate, că nici o fată frumoasă nu vine fără bagaj, mașina agricolă a făcut ”show” cu cultivatorul Horsch cu o lățime de lucru de 6 metri.

    ”Sunt impresionat. Cei de la MEWI au ajuns cu echipamentele cu o seară înainte și vă spun sincer că nu a fost nevoie decât de o oră să îmi explice specialiștii lor câteva detalii tehnice la tractor și la cultivator ca să mă descurc din prima. Deși sunt echipamente de ultimă generație, foarte sofisticate, este ușor de intrat și de lucrat cu ele în câmp. Chiar mai ușor decât la cele mai simple, respectiv la tractoarele cu care eu am lucrat și pot să vă spun că eu am mai lucrat cu tractoare puternice, precum un Fendt cu 390 de cai putere. Aș spune că șenilele ajută foarte mult, că nu patinează deloc din ce am simțit astăzi”, ne-a mărturisit Marcel Tolea după experiența din câmp cu tractorul Challenger și Tiger-ul de la Horsch.

    Acum, să fiu sincer, că eu sunt în fermă aici la Agromec de 35 de ani, dacă ar fi să îmi pot permite ce tractor vreau eu, să iau unul al meu, l-aș lua pe ăsta de la Challenger, că m-a cam dat puțin pe spate cu ce poate face”, ne-a mai spus nea Marcel despre impresia pe care i-au lăsat-o echipamentele aduse de MEWI la Agromec Vișina.

    Adancimea de lucru Horsch Tiger 6 MT

    DSC_0292

    Dacă despre senzațiile de a lucra pământul cu un Tiger de la Horsch ”tras” de tractorul Challenger am aflat de la nea Marcel, detaliile tehnice au fost oferite în cadrul evenimentului de către reprezentanții MEWI, dealerul care comercializează cele două branduri la noi în țară – Challenger și Horsch.

    Tractorul cu mulți cai putere ne-a fost prezentat de Vasile Nica, specialist și brand manager Challenger în cadrul MEWI
    Tractorul cu mulți cai putere ne-a fost prezentat de Vasile Nica, Brand Manager Challenger în cadrul MEWI

    ”Demonstrația în câmp de la ferma Agromec Vișina s-a făcut cu un tractor puternic, pe șenile. Avantajul acestor tractoare este în primul rând amprenta la sol foarte mare, ceea ce denotă și putere de tracțiune și, practic, vorbim despre 592 CP, putere maxim dezvoltată. Acest tractor are un motor AGCO Power V12, un motor de foarte mare putere, care ar fi imposibil de pus la pământ prin tractoare convenționale, pe roți. Mai mult, un astfel de șenilat are un patinaj foarte redus, de maxim 5% în comparație cu un tractor pe roți unde putem avea și 12%. Acest lucru se traduce în consum redus de combustibil, tasare redusă a solului și că putem intra în câmp mai devreme, chiar și cu o săptămână mai devreme în comparație cu alt tractor. Diferența de preț între un tractor convențional și unul pe șenile este recuperată poate chiar din primul an, datorită economiile pe care le faci”, a declarat pentru Agrointeligența Vasile Nica, Brand Manager Challenger în cadrul MEWI.

    Despre tractoarele Challenger, fermierii știu deja că ele se remarcă în piață prin această putere crescută, lucru confirmat și de dealerul lor în România. ”Noi ne adresăm majorității fermierilor, pornim cu tractoare de la 350-400 CP și mergem până la 650 CP maxim dezvoltată. Pot spune că ne adresăm și fermierilor cu 1.000 ha, dar și fermierilor cu suprafețe care depășesc 5.000-10.000 ha. Avantajul unui astfel de șenilat, dacă îl comparăm cu cele articulate, este că tractorul acesta este mult mai manevrabil, fiind mult mai compact, poate să întoarcă și în loc. Este ușor de condus și singurul lucru care îl ține în loc la întoarcere este utilajul pentru că trebuie să facem bucla respectivă pentru a intra cu utilajul în brazdă”, a mai vorbit Vasile Nica despre avantajul ”bijuteriei galbene” pe șenile.

    Nu doar tractorul Challenger a făcut furori lângă Corabia, ci și cultivatorul de la Horsch care a făcut o demonstrație de cum trebuie lucrat pământul – sola pe care ne-am aflat fiind recoltată de grâu cu o săptămână înainte de demonstrație.

    Combinatorul Horsch TIGER MT de 6 metri înlocuiește prelucrarea convențională a solului și arătura. Dintr-o singură trecere cu un astfel de utilaj faci și lucrarea de arătură și pe cea de prelucrare a solului. În acest fel ai o economie de combustibil, dar și de timp pentru că timpul se reduce din ce în ce mai mult de la o lucrare la alta. După un Tiger vii imediat cu un Pronto sau un Maestro și intri direct la semănat. Gama de produse pleacă de la 3 la 8 metri, vorbim în medie de 100 CP pe metru liniar lățime de lucru”, ne-a explicat Ciprian Ion, Area Sales Manager la Horsch.

    Ciprian Ion Area Sales Manager Horsch
    Ciprian Ion, Area Sales Manager la Horsch, a prezentat Tigerul cu lățime de lucru de 6 metri

    Avem un pachet special cu care am intrat pe piață – este vorba de Joker, se intră cu o dezmiriștire de 5 centimetri, maxim 10 centimetri, imediat în spatele combinei – foarte important acest lucru. Este vorba de o dezmiriștire superficială, doar pentru ruperea capilarității, după care se intră cu un Terrano sau un Tiger efectiv, după care se vine direct și se seamănă cu Pronto, semănătoare clasică la noi, sau Maestro pentru porumb și floarea-soarelui”, a mai vorbit specialistul Horsch despre variantele pe care le propune agricultorilor.

    Demonstratie in camp Mewi la Corabia judetul Olt

    Sunt mulți fermieri care folosesc acestă abordare a lucrărilor, au înțeles conceptul și de la an, la an folosesc din ce în ce mai mult noile tehnologii de prelucrare minimă a solului. Asta nu poate decât să mă bucure. Recent am fost în Insula Mare a Brăilei unde această tehnologie se folosește de aproape cinci ani, acolo au renunțat total la arat. Un astfel de utilaj ne ajută foarte mult la cultura de rapiță, gândiți-vă rădăcina rapiței are loc să se ducă în adâncime, ea nu rămâne la suprafață, putând ajunge până la 35 cm adâncime datorită prelucrării solului cu un combinator. Important este și amestecul pe care îl face acest utilaj (Tiger-ul de la Horsch – n.r)”, ne-a spus dealerul Horsch prezent la demonstrația de la Vișina, județul Olt.

    Fertilizare odată cu semănatul

    La o semănătoare, dacă vorbim de semănătoarea Focus, poți să adaugi îngrășământ la adâncime, în jur de 15-20 cm. În același timp poți să-i dai și un starter, odată cu semănatul. Dintr-o trecere ai semănat, ai dat starter și ai lăsat și îngrășământ la adâncime și ai făcut și o prelucrare a solului cu cuțitele până la adâncimea de 25 cm. Asta este soluția de viitor, cât mai puține treceri, reducem consumul de combustibil și timpul de lucru alocat fiecărei culturi”, a mai vorbit Ciprian Ion despre oferta Horsch pentru fermieri.

    VIDEO realizat la demonstrația în câmp organizată de MEWI la Agromec Vișina

    Fișele tehnice ale echipamentelor

    Tractorul Challenger MT 865 E

    DSC_0230

    Cultivatorul Horsch Tiger 6 MT – soluția ideală pentru prelucrare Mini-Till

    DSC_0247

    Sursa date tehnice: www.mewi.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!