• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚII 2016: Fermierii cer intervenția premierului și vor să dea APIA și ministerul în judecată!

    Roxana Dobre -

    Fermierii ies la atac! În lipsa unor date concrete, mai exact al unui grafic realist pentru plata subvențiilor, producătorii agricoli iau în calcul să apeleze la toate variantele legale pentru a ”sancționa” Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

    ”Nu mai vrem să fim mințiți”, acesta este mesajul clar pe care fermierii l-au transmis ministrului agriculturii, Achim Irimescu, într-o întâlnire care a avut loc chiar săptămâna trecută în biroul acestuia. Agricultorii cer informări și termene clare cu plățile pe care APIA le-a făcut și un grafic precis care va fi respectat în perioada următoare mai ales pentru schemele nedeblocate încă.

    Noi am cerut concret ministrului agriculturii, pentru că APIA a ieșit cu informări cum că a plătit deja 95 la sută din bani,  ca pe fiecare schemă de plată să ni se comunice bugetul alocat și sumele efectiv plătite. Atenție, a fi autorizat la plată nu înseamnă că fermierul este plătit, că are banii în cont. Pentru că centrele județene ale APIA autorizează la plată iar banii în cont efectiv îi bagă APIA Central”, ne-a declarat în exclusivitate Claudiu Frânc,  președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

    În plus, agricultorii vor să recurgă la toate căile legale ca să își câștige dreptatea. ”Încercăm de mult timp să lămurim lucrurile numai că nu reușim să ajungem la un numitor comun. Deja nu se mai poate suporta, sunt foarte mulți fermieri care nu au primit încă niciun leu și nu sunt mici. Ei au plătit doar fermierii foarte mici cu cereri simple și nu au început încă la cererile complexe. Dar nu mai are voie la ora actuală, după 7 luni de la contractarea softului, să existe erori. Vă spun sincer, deja se discută cu case de avocatură să se dea ministerul agriculturii și APIA în judecată. Trebuie să se caute soluții, de exemplu alte țări au instituit amnistie fiscală pentru fermieri față de organele fiscale, bănci pentru că nu le-au dat subvențiile. Noi ce facem? Pe de o parte sunt finanțele care blochează conturile pentru că fermierii nu au cu ce să plătească impozitele, și pe de altă parte firmele de leasing care vin și le iau tractoarele acum când au mai mare nevoie de ele la recoltat”, ne-a mai spus Claudiu Frânc.

    Agricultorii spun că efectele întârzierii subvențiilor sunt devastatoare pentru ei: ferme în faliment, animale date la abator, furaje neachitate nici pe anul trecut sau prețuri de nimic pentru culturile agricole oferite de traderii care știu că deja fermierii sunt într-o situație grea.

    APIA face plățile într-un ritm nejustificat de greoi

    Fermierii spun că nu înțeleg de ce plățile se blochează la APIA Central din moment ce din teritoriu listele cu fermieri au fost finalizate de acum 2-3 săptămâni. În plus, nici ministerul agriculturii nu poate impune ceva agenției de plăți, deși este instituție subordonată, după cum afirmă Claudiu Frânc. ”În momentul în care cădem de acord la ministru cu conducerea APIA pe o chestiune și după ce se trece drumul (APIA Central este peste drum de MADR n.r) nu se mai întâmplă nimic, cine este vinovat? Deja s-a depășit orice limită și orice…Până acum dacă le spuneam colegilor: vedeți că mai sunt niște probleme și se vor regla, ne mai înțelegeau și ne mai ascultau dar acum chiar s-a depășit orice limită de înțelegere. De aceea, i-am cerut ministrului să solicite zilnic situația plăților de la APIA”, ne-a mai precizat Claudiu Frânc.

    Fermierii cer intervenția premierului

    Pentru că plățile deja întârzie deja prea mult, crescătorii de animale spun că vor să ceară în mod direct premierului să facă un audit extern la APIA pentru a vedea exact cine se face vinovat. ”Noi tot încercăm să lămurim situația dar nu reușit să înțelegem ce se întâmplă concret”, ne-a mai spus Claudiu Frânc.

    Pe de altă parte și Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, ne-a precizat că fermierii vor să ceară premierului o implicare directă în problemea întârzierilor de la APIA. ”Ne-am consultat cu colegii și vrem să îi cerem premierului să trimită Corpul de Control pentru a vedea modul concret în care lucrează APIA. Avem rezerve în ceea ce privește modul în care Siveco implementează programul informatic și aici vrem să cerem intervenția primului ministru”, ne-a declarat liderul crescătorilor de vaci de carne.

    Între timp, la APIA, a căzut din nou curentul

    La numai 2 săptămâni distanță de la ultimul ”incident” la APIA a căzut vineri, 15 iulie, din nou curentul. ”La centrele locale se așteptau astăzi, vineri, să primească nota de serviciu pentru a lucra sâmbătă și duminică la autorizare plăți. Nu am primit nimic deoarece s-a luat curentul la serverul de la APIA Central”, ne-au declarat sursele APIA din teritoriu.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se răcește brusc și încep ploile de toamnă – prognoza pe regiuni ”Telenovela” banilor dați liderilor ciobanilor de către un cunoscut exportator de ovine Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni

    Ultimele știri

    Curățenia de toamnă se vede bine în primăvară! Trinity – soluția ADAMA pentru buruieni! Valeriu Tabără și-a reluat atribuțiile. Primul eveniment la care președintele ASAS a participat după externare Pesta oilor – o boală ”inventată”? Răspunsul șefului ANSVSA!