Val de căldură și disconfort termic în toată țara!
Roxana Dobre -Alertă meteo! Administrația Națională de Meteorologie avertizează că în intervalul 28-31 iulie, adică de astăzi și până duminică, inclusiv, România se va confrunta cu un fenomen care va afecta toate județele țării. Este vorba despre un val agresiv de căldură, caniculă şi disconfort termic!
În intervalul menţionat, în regiunile extracarpatice, valul de căldură se va extinde şi se va intensifica. În zonele de câmpie şi podiş din Oltenia, Muntenia, Moldova și Dobrogea, vremea va fi caniculară, în orele amiezilor se vor înregistra local temperaturi maxime de 36…37 de grade, iar în cursul nopţilor minimele termice se vor situa în jurul a 20 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unităţi în Câmpia Română, dar pe arii restrânse și în restul teritoriului.
Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Local vor fi averse, izolat torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, grindină, în zilele de joi şi vineri (28 şi 29 iulie) mai ales în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar sâmbătă şi duminică (30 şi 31 iulie) îndeosebi în est, centru şi zona de munte.
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
În Dobrogea, pe suprafețe extinse din Muntenia, sudul și local în estul Olteniei, estul, sudul și izolat în nord-estul și vestul Moldovei se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie vor fi accelerate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfǎcătoare cu apă a solului, pe fondul menţinerii temperaturilor maxime din aer şi de la suprafaţa solului deosebit de ridicate din aceastǎ perioadǎ.
De asemenea, în regiunile agricole afectate de seceta pedologicǎ se va înregistra în continuare ofilirea şi rǎsucirea aparatului foliar în orele de amiazǎ la culturile prăşitoare, uscarea frunzelor bazale, precum şi forţarea proceselor fiziologice, ca urmare a creşterii consumului prin evapotranspiraţie al plantelor.
La cultura de floarea-soarelui vor predomina fazele de înflorire (30-100%) şi maturitate ceară (10-100%), în majoritatea zonelor agricole. Sub aspect fenologic, porumbul, funcţie de data semănatului va parcurge înflorirea paniculului, mătăsirea şi maturitatea în lapte (30-100%), la nivelul întregii ţări. Sfecla de zahăr se va afla predominant la alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, în principalele bazine specializate. În majoritatea zonelor de cultură, cartoful pentru consum va parcurge formarea/creşterea tuberculilor şi înflorirea, iar la soiurile de vară va fi posibilă uscarea prematură a vrejilor.
Speciile pomicole vor înregistra creşterea frunzelor/rodului, acumularea zahǎrului şi coacerea fructelor, precum şi maturarea fructelor şi recoltarea eşalonată a acestora. La viţa de vie se va continua creşterea lăstarilor/frunzelor şi boabelor, iar la soiurile de masǎ din sudul ţării va fi posibilǎ declanşarea fazei de coacere a boabelor. Lucrările agricole de sezon (tratamente fito-sanitare, recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) se vor desfăşura pe ansamblu normal, în aproape toatǎ ţara.