• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • APIA: 186.395 de crescători de animale au depus cerere pentru subvenții

  Roxana Dobre -

  Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) plătește producătorilor agricoli subvențiile pentru anul 2015 dar pregătește și campania din acest an care se dorește să nu repete dezastrul pe care l-au trăit fermierii în ultima perioadă. De departe, cei mai afectați sunt crescătorii de animale care intră ultimii la plată și, până în acest moment, nimeni din conducerea agenției de plați nu a înaintat un grafic clar al autorizării la plată a acestora. 

  Este un an dezastruos! O spun la unison crescătorii de animale care parcă nu mai au forță să își mai strige neputința și renuță ușor-ușor și la ultima speranță de a vedea vreun leu de la APIA în cont. Cu creditorii pe urme și fără vreun sprijin financiar, fermierii spun că pierd și șansa de a procura furaje la un preț rezonabil și se gândesc cu groază la iarna ce va veni. Site-urile de anunțuri sunt neîncăpătoare iar cele mai multe arată disperarea crescătorilor de animale care, chiar și la preț de nimic, vor să scape de vaci, oi sau capre doar pentru a mai salva din fermă sau a se mai autosalva de la faliment.

  Între timp, la APIA se fac eforturi pentru ca fermierii să își primească banii, așa cum suntem asigurați în fiecare comunicat pe care îl primim. Între timp, fermierii au depus și cererile pentru Campania 2016 iar în perioada fără penalizări au cerut subvenții de la agenția de plăți 186.395 de crescători de animale. 

  Click  pe Anexa1 pentru a descărca situație pe județe a fermierilor care au depus cereri pentru Ajutorul Național Tranzitoriu dar și Sprijinul Cuplat Zootehnie, pe fiecare județ.

  Abrevieri folosite în tabel:

  ANTZ_LAPTE – Ajutor naţional tranzitoriu în sector zootehnic_ schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte;

  ANTZ_B_CARNE – Ajutor naţional tranzitoriu în sector zootehnic_ schemă decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne;

  ANTZ_O – Ajutor naţional tranzitoriu în sector zootehnic_ schemă decuplată de producţie, specia ovine;

  ANTZ_C – Ajutor naţional tranzitoriu în sector zootehnic_ schemă decuplată de producţie, specia caprine;

  SCZ_FB – Sprijin cuplat în sector zootehnic_bivolița de lapte;

  SCZ_OF – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ovine_femele;

  SCZ_OM – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ovine_masculi;

  SCZ_CF – Sprijin cuplat în sector zootehnic_caprine_femele;

  SCZ_CM – Sprijin cuplat în sector zootehnic_caprine_masculi;

  SCZ_TC11 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ vaca din rasă de carne;

  SCZ_TC12 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ taur din rasă de carne;

  SCZ_TC22 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ tineret femel din rasă de carne;

  SCZ_TC31 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ vaci metise cu rase de carne;

  SCZ_TC32 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ tineret mascul metis cu rase de carne;

  SCZ_TC33 – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ tineret femel metis cu rase de carne;

  SCZ_VL – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ vaca de lapte;

  SCZ_VM – Sprijin cuplat în sector zootehnic_ viermi de mătase;

  P8_M10 – Creşterea animalelor de ferma din rasele locale în pericol de abandon.

  Pentru 2015 plățile înaintează anevoios

  Ultima comunicare a APIA, cea de pe 15 iulie, arată ”performața”  agenției de plăți între 8 și 15 iulie. Iată cum arată comparativ sumele: ANTZ 7 – Vineri, 8 iulie, APIA achitase suma de 4,22 milioane europentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine (ANTZ 7) pentru un număr de 13.610 beneficiari. 

  Vineri 15 iulie, agenția de plăți a informat că suma a crescut la 5,06 milioane europentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine (ANTZ 7) pentru un număr de 17.235 beneficiari. Comparativ performanța APIA într-o săptămână de plăți este de 840.000 de euro pentru 3.625 de beneficiari! 

  ANTZ 8 – Vineri, 8 iulie, APIA achitase suma de  7,27 milioane europentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine (ANTZ 8) pentru un număr de 14.464 beneficiari.

  Vineri, 15 iulie, agenția de plăți a informat că suma a crescut la 11,82 milioane europentru Ajutor Național Tranzitoriu în sector zootehnic – Schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine (ANTZ 8) pentru un număr 22.404 beneficiariComparativ performanța APIA într-o săptămână de plăți este de 4,55 milioane de euro pentru 10.584 de beneficiari.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2021: Fermierii își pot digitiza suprafețele în aplicația IPA-Online! Ministrul Oros ar vrea subvenții APIA plătite pe factură, în funcție de producția din fermă! Ministrul Adrian Oros: Nu sunt întârzieri la plata subvențiilor APIA! Sunt plătiți 99,3% dintre fermieri!

  Ultimele știri

  Fermele care vor dispărea: 5 milioane de hectare de terenuri agricole – abandonate până în 2030! Se cere demisia lui Adrian Oros! ”Să plece din funcţie până nu falimentează întregul sector agroalimentar românesc!” Furnizorii au început executarea fermierilor după ce parlamentarii au votat contra despăgubirilor de secetă!