• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Piața inputurilor contrafăcute. Un fermier și-a distrus 700 de hectare de porumb cu un erbicid falsificat!

    agrointeligenta.ro -

    O mare parte din investiția într-o cultură agricolă o reprezintă costul și aplicarea produselor pentru sănătatea plantelor și pentru ca ele să crească fără a fi deranjate de buruieni. Este normal, astfel, ca fermierii să caute să aplice cele mai bune inputuri, la cel mai competitiv preț. Iar când acesta din urmă reprezintă o ofertă greu de refuzat, poate este mai bine să vă întrebați de ce costul este atât de mic sau de ce nu primiți și factură la schimb!

    În cele mai multe cazuri, produsele comercializate la prețuri mult mai mici sau pentru care nu se poate emite factură sunt inputuri contrafăcute. O pot confirma cel mai bine fermierii care și-au încredințat protecția culturilor agricole acestor așa-ziși distribuitori care le-au vândut soluții care n-au acționat în nici un fel asupra buruienilor. În cazuri extreme, erbicidele contrafăcute au cauzat, însă, pagube însemnate în cultură!

    Prezent miercuri, 27 iulie, la Baia – județul Tulcea, la evenimentul de prezentare a hibrizilor Pioneer, Cătălin Viziru, Key Account Manager la DuPont, le-a vorbit fermierilor prezenți despre pericolele la care se expun dacă achiziționează inputuri contrafăcute.

    Produsele contrafăcute vin din Ucraina și au eticheta cu litere chirilice

    Pe lângă activitatea de vânzare în cadrul companiei DuPont mă ocup și de partea de produse contrafăcute. Am vrut să deschid acest subiect pentru că în ultimii ani sunt tot mai frecvente cazurile de produse contrafăcute unde majoritatea se vând din portbagajul mașinilor și asta ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru fermieri. Mai sunt și produse care sunt vândute fără factură sub scuza că sunt furate din Insula Mare a Brăilei. Cunosc fermieri destul de mari chiar peste 2.000 de hectare care a cumpărat ani de zile astfel de produse crezând că sunt furate din Insula Mare a Brăilei. În ultima perioadă business-ul asta de a contraface produsele a devenit din ce în ce mai profitabil pentru că tehnologia a avansat și se folosesc din ce în ce mai multe tratamente. Multe produse care se găsesc la noi pe piață vin din Ucraina și au și etichete cu litere chirilice”, le-a explicat Cătălin Viziru, fermierilor prezenți la evenimentul ce s-a desfășurat în localitatea Baia din județul Tulcea.

    Un fermier din Călărași a ”ars” 700 de hectare de porumb

    Potrivit specialistului, utilizarea de produse contrafăcute poate aduce numeroase probleme fermierilor. Acesta nu s-a ferit să le ofere celor prezenți numai două exemple în care agricultorii au pierdut totul pentru că au avut încredere în produsele vândute la jumătate de preț și fără factură.

    Trebuie să fiți foarte atenți la ce riscuri vă expuneți în momentul în care decideți să achiziționați aceste produse. Unul dintre cele mai mari cazuri întâlnite la noi în țară este în județul Călărași, un fermier care a cumpărat Titus contrafăcut pentru 700 de hectare și și-a ars suprafața de 700 de hectare. Gândiți-vă ce a pățit acest fermier care și-a diminuat drastic profitul și poate a trebuit să aibă 2-3 ani de producții foarte bune pentru a-și recupera pierderea. Un alt caz, în județul Brăila, un fermier care avea 50 de hectare, pe toate le-a semănat cu porumb. Acum doi ani a cumpărat de la cineva produse pentru 48 de hectare, pentru că atât a avut ala să-i dea, iar pentru 2 hectare a mers la o fitofarmacie și a cumpărat produsul original. Cele 48 de hectare au fost arse, buruienile nu au pățit nimic dar porumbul a fost ”prăjit”, nu a mai făcut nici măcar 500 kg/ha, în timp ce cele două hectare au rămas în picioare”, a mai spus specialistul DuPont.

    Când cumpărați produse contrafăcute trebuie să vă gândiți că vă distrugeți businessul și pierdeți foarte mulți bani. Gândiți-vă că puteți găsi pe lângă substanța activă și alte produse care sunt toxice și mai târziu pot ajunge tot în farfuria dvs, prin recoltele pe care le strângeți. În ceea ce privește produsele DuPont dacă aveți un produs la care aveți bănuiala că nu este original puteți contacta colegii din zonă sau să sunați la noi la sediu și noi vă putem spune dacă este un produs original sau nu”, a declarat Cătălin Viziru, key account manager la DuPont.

    Sursă imagini: AIPROM


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA Combinatul de îngrășăminte Azomureș își va relua activitatea zilele următoare

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini