• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ȘTEFAN NIȚĂ, Manager S38: ”Se defrișează anual ZECI DE MII DE HECTARE. Cele mai multe suprafețe despădurite se află ÎN ARII PROTEJATE”

    agrointeligenta.ro -

    Terenurile agricole și pădurile României sunt privite ca niște pietre prețioase neșlefuite de către marii investitori străini. Dar agenții specializați exclusiv pe operațiuni cu terenuri forestiere și agricole sunt greu de găsit, deși reprezintă un domeniu căutat de oamenii de afaceri cu viziune. Despre detaliile din această nișă, stand de vorbă cu Ștefan Niță, manager S38, agenție imobiliară specializată în terenuri agricole, intravilane și forestiere.

    Când ați luat contact pentru prima oară cu piața imobiliară?

    S-au făcut deja 15 ani de cât am intrat în acest domeniu. Neavând deloc experiență, pot spune că am fost mânat de un curaj nebunesc. Investiția inițială a fost mai mică de 1.000 de dolari, bani cu care am reușit să pun bazele unui punct de lucru în apropierea Gării de Nord. Primii angajați au fost patru agenți imobiliari (tot fără experiență în domeniu) și un jurist. După 11 luni, am înțeles că nu există noroc, în imobiliare – există doar muncă, investiții și putere de adaptare în segmentul de piață în care activezi.

    Cum era piața imobiliară atunci când ați intrat în branșă?

    La vremea respectivă, condițiile erau mult diferite față de ce vedem astăzi. Bazele de date erau scrise cu pixul pe caiete, mergeam cu bilețele să dăm anunțuri la ziarele de publicitate, nu foloseam internet, iar telefoanele mobile nu erau atât de răspândite ca astăzi. Telefonia fixă era principala metodă de comunicare, aveam o secretară care programa clienții în caiet. Mi-aduc aminte că, la un moment dat, aveam 18 posturi telefonice, pentru a evita aglomerația de la telefon. În anul 2002, am luat primele computere și ne-am pus la punct o bază de date accesibilă în rețea, iar în 2003, am luat primele mașini în leasing. Întotdeauna am avut viteză de reacție, mi-a plăcut, pe cât posibil, să fiu în pas cu tehnologia. Acum, contextul oferă mult mai multe condiții pentru cei care doresc să lucreze în imobiliare. Secretul este să privești această meserie ca pe o carieră.

    De ce ați renunțat la segmentul rezidențial și ați început să vă specializați pe operațiuni cu terenuri agricole și păduri?

    Din 2010, am început să lucrez pe segmentul terenurilor agricole și al pădurilor, deoarece am simțit că pot aduce valoare în această nișă. Sigur, mediul este atât de frumos, încât pot spune că îmbin utilul cu plăcutul: multe vizionări se fac cu rucsacul în spate, trebuie să călătoresc prin țară, prezentările sunt mult mai interesante decât cele ale ofertelor rezidențiale. Din păcate, peste tot în lume, inclusiv la noi, dispar anual terenuri întregi de pădure, din cauza incendiilor, defrișărilor masive și alunecărilor de teren. După cum știm, aceste distrugeri afectează multe alte domenii, nu conduc numai la pierderea efectivă a unor copaci.

    Care sunt cele mai afectate zone de despădurire din România?

    În trecut, pădurile se întindeau pe aproape 80% din suprafața actualei țări. Importanța pădurilor este ilustrată chiar și în istoria noastră, de aici și zicale precum „codrul este frate cu românul”. În prezent, pădurile au ajuns să ocupe doar în jur de 25% din suprafața României, respectiv puțin peste 6 milioane de hectare. Procentul nu este scăzut doar comparativ cu cel de altă dată, ci și față de media actuală a țărilor din Uniunea Europeană (42%). Potrivit studiilor realizate la noi în țară de organizațiile internaționale, se defrișează anual zeci de mii de hectare, iar cele mai multe suprafețe despădurite se află în arii protejate. Cele mai afectate județe au rămas Suceava, Harghita, Argeș, Maramureș și Cluj, iar cele mai multe cazuri de tăieri ilegale se înregistrează în județele Argeș, Gorj, Prahova și Bacău.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii