Fermieri de succesŞtiri agricole

Ce producții a obținut Dimitrie Muscă la culturile de grâu și de rapiță

Cel mai cunoscut fermier din Banat nu s-a dezis nici în acest an la nivelul producțiilor realizate la culturile înființate în toamna lui 2015: grâu și rapiță. A avut mari probleme cu fenomenele meteo, dar, în final, a recoltat cantități cu care se poate lăuda. 

Combinatul Agroindustrial Curtici condus de Dimitrie Muscă nu a fost ferit în acest an de fenomene meteo extreme. Dacă la rapiță, cunoscutul fermier a obținut o producție de 5.000 kg/ha de pe o suprafață de 600 de hectare, la grâu  – unde mizează an de an pe Glosa de la Fundulea, a obținut recoltă mai mică decât media anilor trecuți din cauza faptului că peste 1.000 de hectare de grâu au fost calamitate în proporție de 20-25% de căderile de grindină din zonă. Norocul ing. Dimitrie Muscă a fost că și-a asigurat cultura și, după încheierea formalităților, așteaptă despăgubiri de la firma de asigurare.

Am renunțat la floarea-soarelui pentru că am rapiță și cele două culturi au boli comune, tocmai de aceea am ales să cultiv doar rapiță. În fiecare an mi-am propus să măresc suprafața cultivată cu rapiță, anul acesta am avut în jur de 600 de hectare, iar pentru anul următor mi-am propus să pun 1.200 de hectare. Nu pot pune și floarea soarelui și rapiță. Nu pot spune că o cultură este mai rentabilă decât cealaltă, totul depinde de la an la an, sunt mult conjuncturi care pot trage prețul în jos sau în sus. Am luat această decizie și pentru că, cel puțin la noi în zonă nu se poate întâmpla ca rapița să sufere de secetă, cum se poate întâmpla la floarea-soarelui. La rapiță anul acesta am avut o producție medie de 5.000 kg/ha și 6.257 kg/ha la grâu, asta în condițiile în care am avut 846 hectare și 206 hectare calamitate de grindină între 20 și 25%, cu acte făcute de firma de asigurări”, a declarat pentru Agrointeligența Dimitrie Muscă, fermierul care exploatează peste 7.000 de hectare la Curtici, în județul Arad.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Am cumpărat carne de Curtici, de la Dimitrie Muscă. Cotletul și ceafa de porc erau late de 15-20 cm și aveau și un miros ciudat, cred că erau de vier sau scroafă de 4 ani și 200 kg. Dacă la cereale Muscă e în superligă, la carne e în liga a III-a. Adio, Muscă, înapoi la carmangeria ce importă carne din Vest ce arată și miroase de nota 10.

Scrie un comentariu