• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV! ÎNCĂ ȘASE FERMIERI AU INTRAT ÎN GREVA FOAMEI!

  Roxana Dobre -

  Tic-tac, tic-tac! Sunt clipe care se scurg parcă tot mai greu pentru protestatarii care se află în greva foamei la porțile Ministerului Agriculturii. La negocierile de ieri, ministrul agriculturii Achim Irimescu și Nicolae Horumbă, directorul general al APIA, le-a promis că astăzi le va prezenta o situație clară până când vor putea face plățile pentru toți fermierii!

  Numărul fermierilor care protestează în fața MADR a crescut. Din această dimineață s-au alăturat acțiunii și a intrat în greva foamei: Chelcan Marin (Tulcea), Anghel Tudor (Giurgiu), Simion Andrei (Giurgiu), Anghel Constanța (Giurgiu), Sorin Mărculescu (Tulcea), Mărculescu Petrică (Tulcea).

  Cu fiecare moment care trece sunt tot mai determinați iar din toată țara le vin zilnic ”întăriri”.

  Pot spune că am trecut cu bine și noaptea trecută, a fost puțin cam frig dar am avut tot ce ne trebuie. Nu mă resimt în nici un fel în ceea ce privește problemele de sănătate, cred că s-a obișnuit corpul mai bine. Am dormit mai bine sperând că azi vom primi vești bune. Așa cum vedeți (reporterii Agrointeligența au fost la fața locului zilnic n.r)  începem să primim și susținere din teritoriu, au venit femieri din Giurgiu și Tulcea fiecare cu probleme specifice, unii și cu probleme pe vegetal nu doar la animale. Referitor la discuția pe care o să o avem azi așteptăm să veden situația exactă a plăților, domnul Horumba (Nicolae Horumbă, directorul APIA n.r) ne-a spus aseară că au început plățile pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) dar nu are o situație exactă să ne prezinte pentru că plățile se fac până la ora 16:30 iar noi am încheiat discuțiile după orele 18.00. Așteptăm azi să vedem situația plăților. Fără nici un dubiu termenul maxim de plată al subvențiilor pe care îl acceptăm este de maxim 15 zile. Sperăm în rezolvarea cât mai rapidă a lucrurilor pentru că așa cum am spus nici pentru noi nu este o plăcere să ne lăsăm animalele și să venim aici”, ne-a declarat în exclusivitate Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, aflat de luni în greva foamei.

  La rândul său, Costel Caraș, vicepreședintele Hostein.RO, spune că a avut o noapte mai ușoară și ceva mai scurtă în așteptarea veștilor bune. ”Așa cum vedeți numărul fermierilor deciși să intre în greva foamei crește de la minut la minut. Nu renunțăm nicicum la forma noastră de protest și așa cum se vede avem și sustinerea altor fermieri din teritoriu cu probleme specifice. Așteptăm ca cei de la APIA să ne cheme la discuții. Așa cum am spus dacă termenele oferite sunt acceptate de noi, nu vom renunța la această formă de protest, doar o suspendăm temporar. Dacă în 15 zile maxim fermierii nu își primesc banii vom relua greva foamei cu două echipe una în fața MADR și alta în fața APIA. Discuțiile se vor purta astăzi la sediul APIA pentru că ministrul trebuie să fie acum la sedința de Guvern. Dacă totul iese bine și termenele sunt acceptabile sper să facem și o conferință de presă pentru a-i informa pe toți fermierii ce s-a decis”, ne-a explicat Costel Caraș.

  Vă reamintim că începând de luni, 1 august, trei fermieri au intrat în greva foamei în semn de protest față de neplata subvențiilor APIA pentru sectorul zootehnic și nu numai. Este vorba despre Costel Caraș, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci de Carne din România, Adrian Vlad , crescător de vaci din Argeș. De ieri li s-a alăturat și Paul Cristescu, un fermier bănățean care crește vaci de carne.


  Te-ar mai putea interesa

  Caietul pomicultorului: Document obligatoriu în livezile pentru care se încasează subvenții APIA Anunț urgent de la APIA! 2 august – noul termen pentru subvenția pe culturi și animale! Guvernul a aprobat mai mulți bani pentru plata subvențiilor APIA din acest an!

  Ultimele știri

  Fermier tânăr, strivit de tractor. Plecase pe câmp să își ajute colegii la recoltat! Apelul disperat al unui fermier din zona inundațiilor care a rămas fără hrană pentru animale Încă un cioban a fost găsit mort în pădure după ce a fost atacat de un urs!