FERMIER DISPERAT: ”AM PROBLEME CU ANAF”
Roxana Dobre -Fermierii se plâng de cele mai multe ori că se lovesc de lipsa de colaborare din partea instituțiilor care ar trebui să le vină în ajutor. Este și cazul unui producător agricol din Galați care a cerut la ANAF reducerea normei de venit după ce în 2015 culturile sale au fost grav afectate de seceta care a lovit întreaga țară!
Pentru fermierul Vasile Stanciu din comuna Băneasa, județul Galați, anul 2015 a fost unul extrem de greu. Seceta nu i-a ocolit culturile iar la porumb și floarea-soarelui pagubele au depășit 51% din total. Singura speranță a fermierului a fost depăgubirea de la stat și reducerea normei de venit, asigurată de ANAF.
”A fost un an extrem de greu. Nu vă mai spus că pentru evaluarea pagubelor a trebuit să plătim noi benzina pentru cel care a venit la fața locului să constate. Dar, a trecut, nu mai spunem nimic acum. Necazul este că pe 23 octombrie am depus la ANAF, Târgu Bujor, județul Galați o solicitare pentru reducerea normei de venit având în vedere necazul care a dat peste noi. Dar nici până în ziua de astăzi nu am primit vreun răspuns sau nu am văzut vreo modificarea la plata dărilor către ANAF”, ne-a declarat fermierul gălățean.
În procesul-verbal de constatare a pagubelor se vede clar că seceta a distrus peste 50% din culturile declarate calamitate de fermierul gălățean. În plus, legislația aflată în vigoare în anul 2015 prevedea clar că fermierii pot cere reducerea normei de venit dacă ”pierderea afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole vegetale sau din animalele deţinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale”. Deci legal, fermierul nostru se încadrează pentru reducerea normei de venit.
Agrointeligența a cerut un punct de vedere al ANAF pentru a clarifica situația fermierului Vasile Stanciu.
Iată ce obligații are organul fiscal, ANAF, în legătură cu reducerea normei de venit:
– În termen de 5 zile de la primire, organul fiscal transmite procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, precum şi informaţiile necesare reducerii venitului anual organului fiscal competent în administrarea asociaţilor.
– După primirea cererii privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit, organul fiscal verifică, pe baza documentelor depuse de persoana fizică/asocierea fără personalitate juridică.
-În urma analizei documentelor prezentate, organul fiscal întocmeşte formularul „Referat privind reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit”
-Referatul se întocmeşte într-un singur exemplar şi se avizează de şeful compartimentului cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale – persoane fizice.
-În situaţia în care sunt îndeplinite condiţiile, organul fiscal competent procedează la reducerea venitului anual din activităţi agricole, stabilit pe bază de norme de venit.
Venitul anual se reduce utilizând norma de venit diminuată cu procentul de pierdere înregistrată, înscris în col. 5 din formularul „Proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor” pentru fiecare categorie de produse vegetale şi/sau categorie de animale din cadrul unităţii administrativ-teritoriale!