Omida roșiilor vă poate distruge recolta! Iată 5 metode pentru combaterea dăunătorului din cultura de tomate
Roxana Dobre -Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifagă care atacă numeroase specii de plante din flora spontană și de cultură. La legume, atacă tomatele, ardeii, vinetele, fasolea. Pagubele provocate de acest dăunător sunt cauzate de hrănirea vorace a omizilor, stadiile larvare ale moliei, cu frunze, mai ales în fazele inițiale de după eclozare. În fructe pătrund și formează galerii care, ulterior, se infectează secundar cu diferiți agenți patogeni.
Metode bio și convenționale pentru combaterea omizilor la tomate
1.În primul rând încercați să rezolvați problema în mod ecologic. Din păcate metodele pentru cei care nu vor să folosească chimicalele sunt destul de restrânse dar nu este imposibil. O soluție organică și ecologica ar fi să înlăturați omizile, să le culegeți cu mâna și să le aruncați într-o găleată plină cu apă și săpun.
2.La culturile de tomate din ciclul II, tratamentele preventive și de combatere a omizilor trebuie să înceapă când 50% din florile de la primul etaj au înflorit; practic, după ce încep să înflorească primele flori, poate fi început tratamentul preventiv împotriva omizii.
3.Cea mai sensibilă fază a omizilor în care tratamentele au cea mai mare eficiență este imediat după eclozare, când mobilitatea este foarte redusă, iar hrănirea este foarte dificilă și necesită un efort energetic destul de mare din partea insectelor. De asemenea, și cantitatea necesară de insecticid este mai mică decât în următoarele faze.
4.Barierele fizice (plasele de umbrire laterale) ce împiedică pătrunderea moliilor adulte în sere / solarii, reduc semnificativ severitatea atacurilor omizilor.
5.Pentru combaterea chimică a omidei se pot aplica tratamente chimice, în dozele omologate pe suprafață, cu: Affirm, Coragen, Mavrik 2 F și Novadim Progress.
Surse selective: www.marcoser.ro, www.gradina-online.ro