Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Fără plăți în avans. Propunerea MADR pentru a salva subvențiile fermierilor!

Subvenții! Ministrul agriculturii pare hotărât să evite cu orice preț situația cu întârzierea plăților din campania 2015 dă garanții că anul acesta banii vor ajunge la timp în conturile fermierilor. În plus, se ia în calcul ca în această toamnă să fie eliminat avansul din subvenție!

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat vineri că în perioada următoare se va analiza posibilitatea ca avansul din subvențiile pentru campania 2016 să nu mai fie dat. Astfel funcționarii APIA se por concentra pe plățile integrale către fermieri. ”Vă pot garanta că pentru campania 2016 nu vor fi niciun fel de întâzieri la plată și mi-aș dori sincer, dacă suntem în stare, să analizăm situația și să nu mai dăm avansul în toamnă. Să procedăm cum face Germania adică din 10 miliarde, 5 miliarde îi plătește între 1 și 31 decembrie. Tare mi-aș dori să fie așa! Nu știu dacă vom reuși dar sunt sigur că mulți dintre fermieri își doresc să aibă și avans dar să nu uităm că sumele din avans sunt mult mai mici decât în anii anteriori pentru că nu mai avem aceeași plată de bază ci este separat pe componente”, a subliniat Irimescu.

De altfel și funcționarii de la APIA au explicat de nenumărate rânduri că plata avansului a îngreunat întreg procesul de achitare a banilor întrucât aceasta a presupus o muncă solicitantă, care a fost luată de la capăt în momentul în care au început plățile regulare.

Cuantumul pentru plata SAPS – Campania 2015 a fost de 77,42 euro/ha potrivit Hotărârii de Guvern nr. 900 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi pentru măsuri de piaţă în agricultură, precum şi a ajutoarelor specifice care se finanţează din Fondul European de Garantare Agricolă.

APIA a reușit anul trecut să achite avansul către 602.159 fermieri cu o sumă totală de 1,128,470,121.91 lei (255.448.678,85 euro).

Comisia Europeană, undă verde pentru plata avansului din 16 octombrie

Comisia Europeană a anunțat printr-un comunicat de presă că statele membre pot achita agricultorilor o primă tranșă din plata unică pe suprafață începând cu data de 16 octombrie. Ca și anul trecut, România, alături de restul statelor membre, a primit posibilitatea de a opta pentru plata unui avans din plata unică pe suprafață. Se poate vira fermierilor, începând cu 16 octombrie, până la 70% din plățile directe și 85% din plățile efectuate din PNDR pentru suprafață, conform comunicării oficiale. Aceste sume pot fi plătite fără a fi finalizate controalele APIA în ferme.

Atenție însă! Decizia aparține fiecărui stat membru dacă plătește sau nu avansul fermierilor!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


7 comentarii

 1. Domnule Casian cine te plateste sa scrii numai prostii,ai dreptate Ponta ,si tot guvernul sau au fost instructori de partid s-au deputati in marea adunare nationala.Salarii marite (profesori,medici,ad.locala)etc. spitale deschise,si multe.Daca este prost ,ceausist de ce i se pun tot felul de bete in roate numai ca sa nu mai poata fi la conducerea TARII.Nu stii pe ce pamint traiesti.

 2. Votati PSD ca sia dat demisia dupa Ce a facuto Lata sai faca pe oameni sa creada ca tehnocrati sant de vina Nu ca mas lauda si cu ei dar psd se tot spala asa pe Maini de multi ani ducandui pe oameni in eroare fratilor votati cum va Duce inima dar Nu fosti catei a lui ceausescu

 3. Stimați oieri , vacari,porcărie ciobani si alți prosti ca noi ! Si scuze dragi Fruntași FUNCȚIONARI PUBLICI de la APIA!! Nu citisem cu atentie articolul, am comentat înainte sa judec!! Pai scuze ca v-am încurcat cu plata in AVANS!! Noi suntem vinovați!! Nu puteam sa ne gândim ca majoritatea dintre DOMNIILE voastre, abia ce au prins munca cu tabla scăderii?? Nu era bine sa va cerem nou sa nu ne mai platiti? AM O IDEIE ca sa va deblocam de starea de stupefacție in care va aflați! Ne dati toată subvenția in 2020!!! Noua sau urmașilor noștrii!! Ia sa vedem cum răspundeți!! Achime, ce zice tactu ! Moromete? Are curaj sa-ți dea oile sa le paști lângă Bucuresti??

 4. Baciule ce tare ești.ca si lapR de altfel.niste pupincurist si niste slugoi la cei puternici mai moldoveni iobagi.bagarai pula in maicutA ta de sluga

  ???
  .

 5. Iar propunerea noastra a fermierilor e sa va luati si voi salariile cand o sa ne luam si noi subventiile.
  Chiar vreti sa ne ingropati de tot, in toamna orcum zburati tehnocratilor si 800.000 de fermieri o sa voteze cu cei care lucreaza pentru fermieri nu pentru Bruxelles. Nici 10 colective nu va mai salveza.

  1. Pe bune Călin?Ne vedem pe 16 August in fata la MADR??? Ne vedem cu Caras, Grigorean si încă 2000 de prosti( cel puțin asa ne considera APIA, ministru, secretarii de stat, Ponta, Cioloș, Blaga, CLINTON, soacrele, vecinii etc)

  2. Pentru Calin
   Daca ai avea un minim de inteligenta ti-ai da seama cine este vinovat pentru intarziarea platiilor.
   In prostia ta tot pe Ponta mincinosul si pe Constantin mincinosul iai vota,de aia ne merge rau noua romanilor pentru ca avem compatrioti ca tine.

Scrie un comentariu