• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lucrări în grădină în luna august

    Roxana Dobre -

    În luna august, grădina are nevoie de atenție specială mai ales din cauza șocurilor termice prin care trece de cele mai multe ori. Fie că vorbim de legume sau florile, în această lună trebuie să monitorizăm atent culturile și să acordăm importanța care se cuvinte secetei dar și bolilor sau dăunătorilor care amenință producția!

    În grădina de flori

    – Udaţi periodic rododendronul şi cameliile pentru a asigura dezvoltarea lăstarilor.
    – Asiguraţi irigarea corespunzătoare a jardinierelor şi adăugaţi un fertilizator lichid în apă odată la două săptămâni.
    – Inlăturaţi frunzele uscate sau prea mari ale daliilor şi crinilor pentru a preveni înclinarea şi distrugerea plantei de către vânt sau ploaie.
    – Curăţaţi răzoarele de plante de vară sau plante perene, pentru a preveni scuturarea seminţelor şi a încuraja înflorirea repetată a acestora.
    – Curăţaţi crinii pentru a încuraja înflorirea spectaculoasă în anul următor.
    – Tăiaţi ramurele de lavandă care au înflorit, pentru a menţine creşterea şi a încuraja ramificarea acesteia.
    – Tăiaţi plantele aromatice pentru a le mai recolta odată înainte de sosirea îngheţului.
    – Strângeţi seminţele plantelor şi depozitaţi-le într-un loc răcoros şi ferit de umezeală pentru a le putea planta anul următor.
    – Recoltaţi butaşii din plantele perene preferate pentru a le putea înmulţi în anul următor.
    – Acum este momentul potrivit să împărţiţi pâlcurile de iris astfel încât planta să aibă timp să formeze rădăcini până la sosirea anotimpului rece.
    – Acum este momentul să pulverizaţi un erbicid împotriva buruienilor pe bază de glifosat deoarece aceasta va avea efect rapid, fiind absorbit de frunze.
    – Verificaţi cu atenţie clematitele, florile pot fi decolorate sau cu pete negre, acestea fiind semnele unei boli. Inălaturaţi aceste frunze şi curăţaţi pământul din jurul plantei.

    În grădina de legume

    – Udaţi zilnic răzoarele de legume pe perioada verii.
    – Fertilizaţi cultura de tomate pentru a obţine o recoltă bogată şi înlăturaţi frunzele de la baza plantei, pentru a ajuta circulaţia aerului şi pentru a preveni apariţia bolilor.
    – Utilizaţi un fertilizator cu un conţinut ridicat de potasiu pentru legume precum ardei, castraveţi şi vinete.
    – Rupeţi vârful plantei de tomată pentru a concentra creşterea asupra fructului şi nu asupra plantei. Este preferabil să nu fie mai mult 5-6 legume pe o plantă.
    – Recoltaţi plantele aromatice pentru a încuraja o nouă creştere a acestora. Uscaţi sau congelaţi aceste plante pentru a le putea folosi mai apoi la nevoie.
    – Răriţi pătrunjelul la o distanţă de 25 cm între plante pentru a îşi putea forma o rădăcină puternică înainte de sosirea anotimpului rece.
    – Rupeţi vârful vrejului de fasole odată ce acesta a ajuns la capătul aracului, pentru a încuraja apariţia unor noi teci şi pentru a fi mai uşor de recoltat.
    – Daca aţi plantat vinete, rupeţi vârful plantei odată ce aceasta are 5-6 legume. Culegeţi-le cât mai sunt tinere şi strălucitoare.
    – Morcovii şi sfecla roşie plantate în primăvara pot fi recoltate în această perioadă, sau le puteţi lăsa în pământ şi vor continua să crească.
    – În această perioadă puteţi să începeţi recoltarea cartofilor pe măsură ce frunzele şi tulpina încep să se veştejească.
    – Puteţi să recoltaţi porumb pentru fiert, pentru a îi testa dacă sunt bine fierţi, apăsaţi pe un bob şi din acesta va trebui să iasă o substanţă uşor lăptoasă.
    – Scoateţi şi uscaţi ceapa şi usturoiul pe măsură ce fruzele se îngălbenesc, acestea se pot depozita în loc răcoros şi întunecat.
    – Recoltaţi fasolea boabe şi mazărea, pentru a evita spargerea tecilor şi împrăştierea boabelor pe sol.
    – Aveţi în vedere recoltarea castraveţilor înainte ca aceştia să devină prea mari.
    – Tăiaţi ramurele din ierburi aromate precum rozmarin sau salvie. Puneţi lăstăraşii în ghivece cu compost, bine drenate.
    – Într-o zi însorită, adunaţi semninţele ierburilor, precum: mărar, fenicul, chimen şi asmaţui şi aşezaţi-le la soare pentru a se usca. Asmaţuiul trebuie plantat imediat.
    – Verificaţi cu atenţie tomatele şi îndepărtaţi orice plantă sau legume afectate de boala pentru a evita împrăştierea acesteia.
    – Verificaţi varza, pe fruzele acesteia se pot adăposti omide pe care trebuie să le îndepărtaţi. Ca alternativă, puteţi folosi nematozi pentru exterminarea acestora.

    În seră

    – Verificaţi plantele zilnic şi udaţi-le, dacă solul este uscat.
    – În zilele călduroase deschideţi uşile şi gurile de aerisire.
    – Utilizaţi jaluzele sau aplicaţi folie întunecată pe geamuri pentru a împiedica supraîncălzirea în zilele călduroase de vară.
    – Incercaţi să agăţaţi benzi lipicioase pentru a prinde muştele şi alte insecte dăunătoare.
    – Legaţi florile şi frunzele aplecate pentru a împiedica descompunerea acestora şi apariţia diverselor boli

    Îngrijirea gazonului

    – Nu vă îngrijoraţi dacă gazonul are o tentă maronie, ploile de toamnă îl vor face verde din nou.
    – Nu fertilizaţi gazonul cu un fertilizant cu un conţinut ridicat de azot, deoarece acesta va încuraja creşterea ierbii care va fi foarte afectată de ploile de toamnă.
    – Gazonul creşte mai greu spre sfârşitul verii aşa că nu îl tăiaţi foarte scurt.
    – Daca plănuiţi să plantaţi gazon nou în aceasta toamnă, pregătiţi terenul acum, pentru a avea timp să se aşeze. În acest fel ierburile vor avea timp să germineze şi o să puteţi să curăţaţi terenul de acestea.
    – Daca aveţi cuiburi de furnici în gazon, fărâmaţi-le într-o zi însorită. Aveţi grijă să îndepărtaţi furnicile înainte de a tunde gazonul.

    Alte lucrări în grădină

    – În această perioadă puteţi să tăiaţi gardul viu, înainte ca acesta să se oprească din creştere.
    – Udaţi plantele temeinic în loc să le udaţi zilnic. Udarea temeinică poate să susţină planta şi 14 zile, pe când udarea de suprafaţa iroseşte apa şi încurajează apariţia buruienilor şi poate duce la o înrădăcinarea la suprafaţă, plantele devenind vulnerabile în acest caz.
    – Intoarceţi compostul din container în fiecare lună pentru a-l menţine aerisit şi pentru a accelera descompunerea.
    – Daca aveţi un iaz, aveţi grijă să-l curăţaţi frecvent de buruieni plutitoare şi alge.
    – Îndepartaţi papura şi stânjenelul din iazul dvs, înainte ca seminţele acestora să se scuture şi situaţia să devină mai complicată.
    – Verificaţi cu atenţie făinarii albi de pe plante. Dacă este posibil, îndepărtaţi părţile afectate şi pulverizaţi insecticid pentru a preveni răspândirea acestora.
    – Verificaţi frunzele plantelor de afine, inlaturaţi-le cu mâna şi pulverizaţi insecticid pentru a opri înmulţirea acestora.
    – Aveţi grijă la gândacul roşu al crinilor – îndepărtaţi-l sau zdrobiţi-l cum îl vedeţi. De asemenea, verificaţi dacă există larve maronii sub frunzele crinilor.
    – Preveniţi apariţia melcilor folosind gel împotriva melcilor, acesta acţionează ca un zid împotriva melcilor.
    – Folosiţi apă clocotită ca mod de combatere a buruienilor din pavajul dvs, după câteva zile buruienile se vor usca.

    Sursa: www.agroland.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte