• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de soia fără irigații: Ce soluții putem folosi pentru a crește producția la hectar

    Gabriela Gimbășanu -

    Tehnologia de cultură pentru soia este o veritabilă provocare pentru fermieri care, pentru a încasa nu doar plata pe înverzire, ci și sprijinul cuplat pentru această plantă, trebuie să facă dovada că au obținut și valorificat cel puțin 1,3 tone la hectar. O producție pentru care este nevoie de câteva mici secrete, mai ales în cazul în care soia este cultivată pe suprafețe neirigate, așa cum se întâmplă cel mai frecvent în România. 

    Soia nu este o plantă pretențioasă la fertilizare, dar are nevoie de apă pentru a produce. Cum în România sistemul de irigații este la pământ, foarte mulți fermieri cultivă soia la neirigat, ceea ce face ca de multe ori producția să fie una destul de mică. În condiții de stres hidric, planta de soia reacționează și creșterea nu este una accentuată, ceea ce duce la etaje cu puține păstăi, iar păstăile au de cele mai multe ori una-două boabe de soia.

    Marius Eftene Timac Agro Romania
    Marius Eftene – Product Manager în cadrul Timac Agro România

    Compania Timac Agro România le oferă soluții inteligente de fertilizare nu doar acelor fermieri care aleg să cultive soia la irigat, dar și acelor fermieri care nu au posibilitatea de a iriga cultura de soia. Despre felul în care acționează Fertileader Gold, produsul recomandat pentru cultura de soia neirigată a vorbit pentru Agrointeligența Marius Eftene, Product Manager în cadrul companiei Timac Agro România.

    Biostimulatorul foliar – soluția pentru soia cultivată pe teren neirigat

    În platformele neirigate, problema cea mai mare la soia este stresul. Dacă s-a instalat stresul hidric, cultura este afectată și de căldură, arșiță și nu se mai dezvoltă corespunzător, ceea ce conduce inevitabil la o diminuare substanțială a producției.

    Soluția pe care am propus-o pentru această situație este un biostimulator foliar. Pentru a nu face confuzie, acest produs nu se ocupă de partea de nutriție. Când aplicăm foliar acest stimulator, deși asigurăm și o parte de nutriție, nu acesta este scopul principal. Scopul principal este acela de a îmbunătăți metabolismul plantei. În momentul în care afară sunt temperaturi foarte ridicate și planta suferă și de secetă, nu are acces la foarte multă apă, toate procesele ei sunt încetinite. Când solul este foarte uscat, îi este greu plantei să absoarbă apă, mâncare, este foarte greu să o proceseze și tot transportul nutrienților este mult încetinit. Acest biostimulator foliar asta face: reduce stresul, crește concentrația sucului celular în plantă ajutând-o să extragă mai bine apa și nutrienții din sol și o ajută să proceseze mult mai bine mâncarea”, a declarat pentru Agrointeligența Marius Eftene, Product Manager în cadrul companiei Timac Agro România.

    Echipa Timac Agro România care a realizat schema de fertilizate din ferma Agrichim Fetești
    Echipa Timac Agro România care a realizat schema de fertilizate din ferma Agrichim Fetești

    Fertileader Gold are dublu rol: biostimulare și nutriție cu bor

    Produsul pe care specialiștii Timac Agro România îl recomandă pentru fermierii care cultivă soia la neirigat se numește Fertileader Gold și este un produs care are o parte de biostimulare și o parte de nutriție cu bor.

    Având în vedere că partea de înflorire se suprapune cu o perioadă de căldură, arșiță, înfloritul poate fi afectat și atunci partea aceasta de bor ajută foarte mult plantele, dar la fel de importantă este și partea de biostimulare. Acest produs a oferit rezultate foarte bune pentru soia cultivată în platforme neirigate. Doza recomandată este de 3 litri la hectar și se aplică când soia are 10 cm, înaintea înfloritului”, recomandă specialistul Timac Agro România.

    pastai de soia
    Așa arată cultura de soia în august, la Fetești – Ialomița, după fertilizare cu Timac Agro România

    Soia neirigată are nevoie de fertilizare cu azot, fosfor, sulf și microelemente

    În opinia specialistului, dacă fermierul cultivă soia la neirigat ar trebui să se concentreze pe o soluție de fertilizare care să furnizeze plantelor o rezistență cât mai mare la secetă și la arșiță.

    Asta înseamnă nu doar să-i asigurăm o nutriție pe bază de azot și fosfor. În nutriție ajută foarte mult sulful, la rezistența împotriva secetei, ca să nu mai zic că soia este o plantă care produce o cantitate mare de proteină, iar sulful împreună cu azotul ajută în cazul acumulării de proteină în bob. Tocmai de aceea ar fi foarte eficient ca planta să beneficieze, pe lângă fertilizarea clasică cu azot și fosfor, de sulf și de microelemente”, a explicat Marius Eftene, Product Manager în cadrul companiei Timac Agro România.


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă