• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul apicultor român care vinde miere la automat: Cât a investit și cum îi merge afacerea

    Gabriela Gimbășanu -

    Automatul de miere – investiția pe care un apicultor constănțean a făcut-o pentru a-ți valorifica mai ușor producția din stupină. Afacerea, una abia la început, promite să îl scutească pe stupar de bătăile de cap de a găsi clienți. Cu condiția, însă, ca românii să învețe să aibă încredere că mierea sa este autentică, la fel ca și cea pe care o găsesc la târgurile apicole.

    Nicolae Zanfir, apicultor și președinte al Asociației Apicola Tomis din județul Constanța, a găsit o variantă inedită pentru a-și vinde producția de miere din stup: automatul de miere. De câteva luni bune, constănțenii pot cumpăra miere din stupina sa prin intermediul automatului amplasat în Auchan din municipiul Constanța. Investiția în aparat l-a costat pe apicultor în jur de 1.600 euro, cu tot cu transport, și a fost adus tocmai din America.

    apicultor cu automat de miere

    Am început activitatea apicolă cu pași mărunți, acum 15 ani, cu câțiva stupi, pentru că totul a început din pură pasiune. Treptat, pasiunea s-a transformat într-o mică afacere de familie, ghidat în activitate și de secretele pe care le-am moștenit, fiind la a treia generație de apicultori. De la câțiva stupi am ajuns acum să avem undeva peste 230 de familii de albine. Când m-am apucat de apicultură nu am știut că o să îmi placă așa de mult. Mi-a plăcut atât de mult activitatea apicolă încât am decis să mă ocup de asta. Am reușit să construim cu pași mărunți o afacere de familie în care eu mă ocup de albine și extracția mierii și soția se ocupă de tot ce înseamnă afacerea în sine”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Zanfir, apicultor și președinte al Asociației Apicola Tomis, din județul Constanța.

    10891494_1621819584712606_7116611936133962909_n

    Singurul apicultor din România care deține un automat de miere

    Ideea de a aduce în România un automat de miere a venit din nevoia de a ajunge direct la consumator. Cum vânzarea în piețe și oboare nu prea dădea rezultatele dorite, apicultorul s-a gândit să vândă mierea adusă direct de la stup prin intermediul automatului.

    Sunt singurul apicultor din România care a adus pe piață automatul de miere. Automatul a costat 1.600 de euro și a fost adus din America, de la o firmă specializată, și l-am adaptat pentru a se potrivi condițiilor de păstrare ale mierii. Automatul era destinat pentru vânzarea de produse alimentare, adică era dotat și cu frigidere, ori pentru miere nu ai nevoi de frig. În acest sens, am renunțat la frigidere și am păstrat sistemul de ventilare. Mierea se păstrează cel mai bine la temperatura mediului înconjurător, dacă e cald e bine să stea la cald, dacă e frig e bine să stea la frig. De asemenea, a fost nevoie să adaptez și sistemul de plată, adică moneda acceptată pentru plată să fie leul românesc”, a mai spus apicultorul.

     

    În medie, se vinde un kilogram de miere pe zi

    În acest moment, la Constanța funcționează singurul aparat de acest gen pe piață și chiar dacă încă nu se simte o îmbunătățire a vânzărilor de miere, apicultorul este convins că, în timp, își va recupera banii cheltuiți.

    ”Dacă fiecare am avea așa ceva la poarta stupinei și românii ar consuma mai multă miere și mierea ar fi de mai bună calitate. Am un singur automat și sincer vă spun că merge în pierdere. Oamenii nu sunt obișnuiți cu automatele, cu atât mai puțin să-și cumpere miere de la automat. În general vindem cam două borcane de miere pe zi, aproximativ un kilogram de miere, dar am convingerea că lucrurile vor merge din ce în ce mai bine. La automat se plătește doar în lei și în cazul în care există o problemă, avem afișat numărul de telefon și oricând este o problemă cineva poate ajunge în 10 minute și se poate remedia situația”, a mai spus apicultorul.

    13934898_1225109224201122_6717865686992303726_n

    35 lei/kg de miere de salcâm- prețul la automat

    Potrivit apicultorului, la automatul de miere, prețurile sunt mult mai mici decât cele practicate pe piața mierii din România de ”așa-zișii producători”.

    ”Dacă mergeți în piață să cumpărați de la falșii stupari găsiți produse apicole mult mai scumpe decât cele de la mine, de la automat. De exemplu mierea de salcâm este 35 lei/kg, mierea polifloră este 25 lei/kg. La automat se pot găsi mai toate sortimentele de miere, propolis, polen. Lăptișorul de matcă nu poate fi vândut la automat pentru că ai nevoie de refrigerare și nu pot vinde deocamdată și acest produs de stup. Vindem aceste produse și cei care ne cunosc și cumpără de la noi, apelează și pentru alte produse ce nu se găsesc la automat. Avem clienți care ne-au sunat și ne-au lăudat produsele, nici nu se putea altfel pentru că noi și acum suntem în pastoral. Familiile de albine sunt deplasate în zonele melifere unde culeg nectarul florilor și nu altceva”, a precizat Nicolae Zanfir, apicultor și președintele asociației Apicola Tomis, din județul Constanța.

    A avut nevoie de autorizațiile DSV pentru automat

    Pentru a putea amplasa automatul de miere apicultorul Zanfir a avut nevoie doar de autorizațiile DSV pe care le deținea pentru dotările folosite la extragerea mierii.

    Pentru a putea pune automatul de miere am avut nevoie de autorizații de la DSV, unde ne autorizează în funcție de dotările pe care le avem la extragerea mierii și cam atât. Vânzarea se realizează direct de la producător și atunci nu se impune un alt tip de autorizație. Faptul că avem acest tip de acte certifică încă o dată că mierea provine de la un producător local și nu este pusă în borcan din alte surse”, a mai spus apicultorul.

    Își propune să facă un ”drum al mierii” în Dobrogea

    Președintele asociației Apicola Tomis din Constanța își propune să realizeze un drum al mierii amplasat pe distanța Hârșova-Delta Dunării, un drum care să le permită turiștilor din zonă să meargă în vetrele de stupină, să vadă cum se produce miere și să plece acasă cu un suvenir- un borcan de miere direct de la stup sau direct de la automat.

    ”În ceea ce privește mierea și activitatea apicolă am foarte multe planuri, multe dintre ele legate direct de activitatea colegilor de la mine din zonă. Mi-am propus să fac Drumul Mierii în Dobrogea. Îmi doresc ca în fiecare localitate apicolă importantă din această zonă să existe cât un astfel de automat, unde apicultorul sau apicultorii din zonă să-și vândă mierea. În cadrul Asociației Apicola Tomis avem membri din toate județele din Dobrogea și s-ar preta ca în fiecare localitate importantă să existe un apicultor care să-și vândă direct mierea. Drumul mierii ar fi amplasat pe distanța dintre Hârșova și Delta Dunării, unde avem turiști. Acesta este planul pe care nu îl putem pune încă în aplicare pentru că investiția este destul de însemnată. Dacă am primi ceva fonduri și, cu efortul depus de noi, am putea ajunge să avem acest proiect”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Zanfir, apicultor și președintele asociației Apicola Tomis, din județul Constanța.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA