Sfaturi pentru semănatul lucernei
agrointeligenta.ro -Semănatul de toamnă al lucernei vine cu o serie de avantaje pentru fermier, cele mai importante fiind producția bună obținută chiar din primul an și cheltuieli mai mici cu erbicidarea.
Semănatul lucernei se face la finele verii. Lucerna se seamănă în perioada 20-25 august în zonele de deal și în perioada 25 august-5 septembrie în zona de câmpie. Se recomandă folosirea sămânței certificate de lucernă, o condiție obligatorie pentru încasarea sprijinului cuplat pentru această cultură agricolă care este luată în calcul și pentru pachetul de înverzire.
Densitatea la semănatul lucernei este de 1.000 de boabe germinabile pe metrul pătrat – la cultură pură, și de 750-800 de boabe germinabile pe metrul pătrat dacă se face amestec cu golomăț care intră cu 550-600 de boabe germinabile.
Cantitatea de sămânță de lucernă necesară pentru un hectar este de 20-22 de kilograme în cultură pură și de 17-18 kilograme la hectar în amestec cu golomăț (căruia îi revine cantitatea de 6-7 kilograme la hectar). De precizat că sunt fermieri care, în cazul culturii de lucernă pură preferă să pluseze la kilogramele de sămânță folosită mergând până la 26 de kilograme pe hectar pentru a se asigura că au o răsărire uniformă. Pentru acest lucru, este mai sigur să vă bazați pe pregătirea terenului, pe adâncimea de semănat și, cel mai important, pe calitatea materialului, a semințelor.
Semănatul lucernei în cultură pură se face cu semănătoarea pentru păioase, în rânduri, la 12,5 cm distanță, la o adâncime de semănat de 1,5-2 cm, chiar 2,5 cm.
Lucrarea de semănat lucernă se face după ce a fost executată o arătură la adâncimea de 20-25 cm și a fost nivelat terenul, în timp ce patul germinativ se pregătește printr-o singură trecere cu combinatorul în preziua semănatului. sunt fermieri care spun că obișnuiesc să treacă cu tăvălugul înainte și după semănat, iar dacă seamănă la 1 cm, răsărirea este mai rapidă.
Pentru mai multe informații despre tehnologia de cultură a lucernei, vă recomandăm să citiți și articolul: Tehnologia de cultivare a lucernei, planta furajeră care asigură un profit de 1.000 euro/ha