• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Irimescu despre achitarea subvențiilor: ”S-au plătit toți banii către fermierii care nu au probleme pe dosare”

    agrointeligenta.ro -

    La această oră s-au plătit toți banii către fermierii care nu au probleme pe dosare, a anunțat ministrul agriculturii Achim Irimescu. El a precizat că a cerut APIA ca și cererile încă blocate să fie soluționate într-un timp cât mai scurt prin rezolvarea neconformităților care fac ca sumele să nu ajungă în conturile fermierilor.

    La această oră s-au plătit toți banii către fermierii care nu au probleme pe dosare. Eu am făcut apel la APIA să meargă pe fiecare persoană în parte, să clarifice lucrurile. Și aici mai e o problemă. Mi s-a spus că într-un județ, veterinarul e în concediu și nu poate da adeverința decât când se întoarce. Alți fermieri a vândut animalele și nu a adus documentele pentru a arăta că au avut modificări în șeptel”, a vorbit despre plata subvențiilor ministrul agriculturii Achim Irimescu într-un interviu acordat emisiunii ”Viața Satului” de pe TVR 1.

    Șeful MADR arată că blocajele și întârzierile la plata subvențiilor au apărut și din cauza unor erori la completarea cererilor. ”Sunt și foarte multe erori făcute de fermieri. O eroare frecventă este, spre exemplu, cea în care a introdus vițele, junici care nu au fătat măcar o dată și nu puteau să ia bani. (…) În mod normal, o corecție sau o penalizare se aplică, dacă este întemeiată, și pe trei ani de zile și atunci fermierul ar fi fost penalizat extrem de grav. Chiar aseară m-a sunat un fermier din Maramureș cu un caz unde e o singură vacă. Dar APIA spune că dacă nu judecăm corect, riscăm să îi luăm toți banii fermierului. Este și o temere a funcționarului să nu greșească într-un sens sau în altul și atunci lucrurile se complică”, a explicat Achim Irimescu.

    El a oferit informații punctuale despre plățile din sectorul zootehnic, acolo unde au fost cele mai mari probleme. ”Din 192.000 de beneficiari ai plăților din zootehnie, acum au mai rămas practic doar 6.500 care au diverse probleme care vizează în primul rând modul în care s-au completat cererile – sunt lucruri absurde la prima vedere. Un fermier ar fi completat cu numărul de animale care îi dădea dreptul să ia 10.000 de euro dar a bifat și Micul Fermier care înseamnă 1.250 de euro și anularea celorlalte subvenții. Aș vrea să precizez că este adevărat că foarte mulți fermieri care beneficiază de plățile directe în România nu cunosc Politica Agricolă Comună. Au mari probleme în a citi prevederi simple în acest domeniu. Pe de altă parte, însă, toată această instruire a fermierului ar trebui să îi revină agenției de plăți – APIA. Să nu uităm că APIA a avut ea însăși probleme în a se pune la punct cu noua PAC ce se aplică din 2015. Din această cază suntem în situația în care suntem. Mă refer la erori. Erorile s-a întâmplat în primul rând datorită faptului că nici APIA, nici funcționarii APIA nu au știut la vremea respectivă foarte bine ceea ce trebuie să aplice, c atât mai puțin fermierii”, a subliniat Achim Irimescu.

    Conform ultimelor informații oficiale comunicate Agrointeligența de către APIA, până săptămâna aceasta, pentru Campania 2015 s-au achitat 1.936,12 milioane euro pentru un număr de 929.420 beneficiari (98,44 % din numărul total de beneficiari), pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național.

    Referitor la banii pentru zootehnie, directorul adjunct al APIA Central, Adrian Pintea a declarat că APIA a plătit peste 90 la sută din subvenţiile de la bugetul de stat pentru sectorul zootehnic, respectiv 733 de milioane de lei. El a adăugat că plăţile din fonduri europene au fost efectuate în proporţie mai mică, de până la 83%.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till