• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nămolul: un îngrășământ oferit gratuit fermierilor. Producțiile – mai mari cu până la 50%

    agrointeligenta.ro -

    Nămolul – un îngrășământ oferit gratuit fermierilor români, îi ajută pe aceștia să își fertilizeze terenurile agricole fără costuri. Nămolul este rezultat în urma procesului de obținere a apei potabile de la Stația de Epurare din Tecuci și poate fi folosit cu succes în agricultură, înlocuind îngrășămintele chimice care nu sunt deloc ieftine.

    Se pare că nămolul nu doar că oferă plantelor substanțele nutritive de care au nevoie, dar compoziția reziduurilor obținute în stațiile de epurare ajută la regenerarea solului și îmbunătățește calitățile terenurilor agricole degradate. Societatea Apă-Canal din Galați oferă fermierilor gratuit acest nămol, iar acei fermieri care au avut încredere și l-au folosit spun că rezultatele sunt surprinzătoare, iar în unele cazuri recoltele au crescut și cu 50%.

    Romeo Burciu face agricultură de mai bine de șapte ani în localitatea Barcea, din județul Galați. Acum trei ani a ales să folosească pe terenurile sale nămol de la Stația de Epurarea din Tecuci și susține că, la mai bine de trei ani de când a aplicat nămolul pe trenul său rezultatele încă sunt vizibile cu ochiul liber.

    ”Acum trei ani am pus nămol aici și puteți vedea diferența între cultura de floarea-soarelui unde s-a aplicat nămolul și cultura de peste drum unde nu s-a aplicat nămol. Aici e o solă de trei hectare care a beneficiat de nămol acum trei ani, nu anul trecut. Puteți compara capitolele din sola mea și pe cele din cea de peste drum, diferențele de mărime sunt vizibile. De trei ani folosesc nămol la culturile de floarea-soarelui și porumb. Folosind nămolul de la stația de epurare, fără o falsă modestie, cantitatea de cereale a crescut cu 50%”, a declarat pentru Digi 24 Romeo Burciu, fermierul care aplică de trei ani nămol pe terenurile sale.

    Reprezentanţii Societăţii de Apă Canal spun că nămolul de la staţiile de epurare din judeţul Galaţi este tot mai căutat. Numai în ultimele două luni au împrăştiat zeci de tone din acest îngrășământ pe terenurile fermierilor din zonă. Societatea Apă Canal Galaţi oferă gratuit nămolul agricultorilor. În plus, îl şi transportă şi împrăştie pe terenurile agricultorilor care îl solicită.

    ”Am livrat o cantitate de 57, până la 60 de tone, cantitate ce a ajuns pe terenurile fermierilor în numai două luni, în zona Tecuci”, a precizat Aurel Condurache, directorul tehnic al Societății de Apă și Canal Tecuci.

    Biologii sunt de părere că un astfel de îngrășământ este eficient și poate asigura plantelor elementele nutritive de care au nevoie.

    ”Acest nămol conține azot și fosfor, iar acești doi indicatori constituie nutrienți care cu siguranță vor spori cantitatea de produse agricole obținute pe unitate de suprafață, acolo unde s-a folosit acest îngrășământ”, a adus precizări Doina Popa, biolog.

    Chiar dacă provine din stațiile de epurare, specialiști dau asigurări că nămolul este sigur şi mai ales își demonstrează eficiența la culturile din câmp. Cu toate astea sunt destul de mulți fermieri care manifestă reticență față de utilizarea acestei metode de fertilizare pentru terenurile agricole, oferită în mod gratuit.

    Este important de știut faptul că nămolul conţine în cantitate mare elemente organice benefice plantelor iar, în urma purificării, nu prezintă nici un pericol bacteriologic. Mai mult decât atât nămol contribuie la păstratea pentru mai mult timp a apei în sol, un element extrem de important având în vedere seceta severă manifestată în ultimii doi ani.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou