Sfânta Maria Mică: Tradiții și obiceiuri ce se păstrează și astăzi
agrointeligenta.ro -Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de către Biserica Ortodoxă la data de 8 septembrie a fiecărui an. Această sărbatoare este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Maria Mică și este echivalentă încheierii anotimpului de vară și începutul celui tomnatic. De acum încolo, frigul și ploile se pot instala oricând, pământul își cere dreptul, iar lucrările de toamnă trebuie neapărat să fie întreprinse.
Insectele văzduhului și ale pământului încep să se refugieze din calea frigului. Totodată, rândunelele își încep pelerinajul spre meleaguri de iernat, plecarea lor fiind considerată în tradiția populară un indiciu al timpului propice începerii muncilor agricole de toamnă. Pentru un efect tămăduitor, este ideal ca adunarea si colectarea plantelor medicinale să aibă loc până în sărbătoarea Sfintei Marii Mici. Oficial, după data de 8 septembrie, se dă totodată startul culesului viilor și al strângerii roadelor de orice fel.
Culegerea fructelor și a legumelor de toamnă este un prilej de bucurie și de mândrie dacă există belșug. În multe zone ale țării se organizează târguri și iarmaroace, însoțite de voie bună, de cântări și petreceri câmpenești și de precupeți isteți, iscusiți în arta negustoritului. În tradiția populară se crede că dacă în această zi de sărbătoare înfloresc perii și merii, o toamnă lungă și frumoasă se anunță. Dacă în schimb plouă în ziua Nașterii Maicii Domnului, iată un semn care prevestește o toamnă ploioasă și friguroasă. Se crede de asemenea că între sărbătorile celor două Marii nu cade bruma.
Astăzi bărbaţii nu meşteresc şi nu fac treaba în gospodărie, iar femeile nu cos şi nu spală rufe. Se spune că rugăciunile adresate Maicii Domnului în această sfântă zi de sărbătoare de către cele care îşi doresc un copil sunt mai ascultate ca oricând.
Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creştine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.