• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Combaterea dăunătorilor de depozit la cereale. Ce măsuri trebuie luate pentru a preveni infestarea producției din depozit

    Gabriela Gimbășanu -

    În toate zonele țării s-a încheiat recoltatul la grâu, orz și secară, în timp ce recoltatul la porumb și floarea-soarelui este în plină desfășurare. Anul agricol atipic, dar și prețurile extrem de mici pe care fermierii le primesc la recoltare, în mod special pentru grâu și porumb îi determină pe cei care dețin spații de depozitare să-și stocheze marfa în așteptarea unui preț mai bun.

    Stocarea producției poate fi o soluție de contraatac pentru prețul mic oferit la recoltare, dar dacă depozitarea nu se face corespunzător, fermierul riscă să înregistreze pierderi mai mari decât cele suferite de scăderile de preț. Tocmai de aceea, înainte de depozitare, dar și în timpul depozitării producătorul agricol are la îndemână o serie de acțiuni pe care le poate întreprinde pentru a-și proteja marfa depozitată de atacul dăunătorilor: gărgăriţa grâului (Sitophilus granaries), gărgăriţa orezului(Sitophilus oryzae), gândacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis), gândăcelul făinii (Tribolium confuses), gărgăriţa fasolei (Acanthoscelides obsoletus), molia cerealelor – adulţi (Sitrotoga cerealella), molia cenuşie a făinii (Ephestia kuehniella), molia fructelor uscate (Plodia interpunctella)

    Măsuri preventive: igienizarea spațiului de depozitare

    În categoria măsurilor pe care fermierul le poate întreprinde înainte de depozitarea mărfii sunt cele legate de curățarea spațiului de depozitare, igienizarea lui, efectuarea de reparații acolo unde sunt necesare. Pentru o igienizare corespunzătoare se recomandă aplicarea unor insecto-acaricide cu spectru larg, aplicate prin gazare, stropire sau aerosoli. Insecto-acaricidele care pot fi folosite în depozite pentru dezinfectare sunt: Actellic 50 EC (Syngenta), cu o eficiență sporită împotriva dăunătorilor. Acest produs se aplică în doză de 50-100ml/100m².

    Tratamentele se aplică la 10 zile de la curăţarea depozitului, la o temperatură mai mare de 15 °C, începând de sus şi terminând cu pardoselile. După dezinsecţie, pereţii se văruiesc şi, eventual, se vopsesc.

    O atenție deosebită trebuie acordată acoperișului depozitului care trebuie să asigure o închidere perfectă și să nu permită infiltrarea apei în depozit, întrucât umezeala este mediul ideal de dezvoltare a mucegaiurilor. De asemenea, la fel de important este să te asiguri și că sistemul de ventilație funcționeză în parametrii normali. Nu trebuie să uiți nici faptul că, după recoltare bobul de grâu sau de porumb este în continuare un ”organism” viu care respiră și fără o ventilație corespunzătoare pot apărea situații în care umezeala rezultată în urma procesului de respirație crează mediul ideal pentru dezvoltarea mucegaiurilor de depozit.

    Măsuri curative

    Nici după depozitarea controlul nu trebuie să înceteze. Pe perioada depozitării se verifică cu regularitate felul în care se prezintă cerealele depozitate, pentru a putea depista în timp util atacul de dăunători de depozit sau de rozătoare. În timp ce pentru rozătoare se găsesc în comerț destul de multe momeli care pot fi folosite pentru a evita înmulțirea lor în depozit, pentru dăunătorii de depozit se pot folosi produse care să prevină răspândirea și înmulțirea lor în depozit.

    Singura metodă care poate combate toți dăunătorii cerealelor depozitate este gazarea. Pentru gazare se folosește Agroxin, un produs pe bază de fosfura de aluminiu, cu o concentrație de 56%. Agroxin-ul conține fosfură de aluminiu care în timpul operațiunii de gazare, prin asimilarea de apă, din aceasta ia naștere fosfina (hidrogen fosforat PH3). Pentru eliberarea de fosfină este suficientă numai umiditatea aerului. Fosfina reprezintă un gaz toxic foarte puternic pentru insecte și alți dăunători, cât și pentru oameni. Fosfina poate controla dăunătorii întâlniți la produsele stocate aflați în toate etapele de dezvoltare precum și a rozătoarelor din afara spațiilor de depozitare. Acest produs se aplică în doză de 3-5 tablete/tona de produs.

    Produse Alcedo pentru combaterea dăunătorilor de depozit

    Specialiştii de la Alcedo recomandă o serie de insecticide şi rodenticide, utile pentru dezinsecţia şi deratizarea depozitelor. Din gama insecticidelor, pentru combaterea dăunătorilor de depozit, se poate utiliza: Actellic 50 EC, în doză de 10 ml/tona de cereale, Agroxin, în doză de 3-5 tablete pe tona de produs, Reldan 22 EC în doză de 22 ml/0,75-1,5 l/tona de produs.

    Din gama rodenticide se recomandă utilizarea de: Protect B Pellets sau Protect Bait Blocks. Pentru ambele produse, doza recomandată este de 50 gr momeli/locație pentru șobolanul cenușiu și 20 gr momeli/locația pentru șoarecele de casă.

    Sursă selectivă: sadu-sibiu.ro, alcedo.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Programul Rabla pentru Tractoare, lansare. Se dublează sumele pentru fermieri O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef