• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANALIZA lui Robert Rekkers (Agricover Credit): Cine sunt fermierii cei mai afectați de scăderea prețurilor la cereale

    Gabriela Gimbășanu -

    Fermierii afectați de scăderile de preț! Anul 2016 a fost un an atipic în ceea ce privește prețurile pe care fermierii le-au primit pentru produsele agricole. Indiferent dacă că au vândut la recoltare, direct din câmp, sau prin contracte încheiate înainte de recoltare, prețul primit pentru culturile înființate în toamnă nu i-a mulțumit pe fermieri, cei mai mulți dintre cei care dețin spații de depozitare preferând să stocheze marfa în așteptarea unui preț mai bun.

    Fermierii mici și mjlocii, cei mai afectați de scăderea prețurilor

    Prezent în cadrul conferinței cu tema ”Agricultura, vector de creștere economică în 2016” organizată astăzi (13 septembrie – n.r) de săptămânalul Capital, Robert Rekkers, director general Agricover Credit, este de părere că, cele mai vulnerabile categorii de fermieri la scăderile de preț înregistrate de produsele agricole sunt agricultorii mici și mijlocii care prezintă un risc major, în acest an.

    Fermierii în general plătesc și asta e un alt aspect care important în România. În general, în Europa, dar mai ales în România, oamenii își achită obligațiile de plată, în mod special în acest sector. În afaceri este vorba despre oameni și dacă oamenii sunt legați de această afacere, acest pământ, această activitate sunt dispuși să plătească sau să găsească soluții. Dacă au avut un an prost, găsim o soluție de a merge către o perioadă mai lungă pentru rambursarea acestui credit. Cu toate astea nivelul de îndatorare devine din ce în ce mai mare, peste 1.000 de euro/ha care pentru mine înseamnă un semnal de alarmă. În contextul în care prețul la cereale scade cu 5-10% pe an, prețul la lapte și la carne este în scădere, cei mai afectați sunt fermieri mici și mijloci. Acolo este nevoie de sprijin pentru că ei sunt cei mai afectați de scăderile de preț. În comparație cu anul trecut prețul la cereale, la grâu este mai mic cu 7-8% față de anul trecut, în timp ce prețul la inputuri nu a scăzut, ba mai mult a înregistrat o creștere”, a declarat în cadrul conferinței Robert Rekkers, director general Agricover Credit.

    Trenduri în ceea ce privește creditarea în agricultură

    Agricover Credit este o instituție financiară nebancară care își propune să ofere fermierilor soluții de creditare avantajoase. Un aspect extrem de important este legat de faptul că un IFN asigură fermierului un credit mult mai avantajos decât banca și la o dobândă mult mai mică. În ceea ce privește trendurile legate de creditarea în agricultură este vizibil faptul că, fermierul român este din ce în ce mai interesat să investească și cum mulți nu dispun de bani, singura soluție viabilă rămân împrumuturile. Cu toate astea, fermierii trebuie să acorde o atenție sporită la tipul de credit pentru care optează și la posibilitățile pe care le au pentru rambursarea creditului.

    Este vizibil faptul că dobânzile au scăzut, în timp ce apetitul de risc a crescut. Cei din sectorul bancar au redescoperit acest sector (agricultura – n.r), atât de important și au devenit mai activi în această zonă, care până nu de mult nu era atât de atrăgătoare pentru bănci. Dobânzile sunt mai mici la credite, nu numai pentru cele luate în euro, ci și cele în lei. Între timp, gradul de îndatorare a crescut pentru că fermierii au luat aceste credite, a investit într-un tractor mare, a investit în performanță, în productivitate, dar pentru este important să vedem ce risc avem”, a mai spus Robert Rekkers.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români