Senat: Violența faţă de animale se va pedepsi cu închisoare de la şase luni la doi ani
Roxana Dobre -Lege mai dură pentru cei care aplică rele tratamente animalelor! Comisia pentru agricultură din Senat a întocmit, ieri, un raport favorabil propunerii legislative pentru modificarea Legii privind protecţia animalelor, unul dintre amendamentele adoptate stipulând că faptele de violenţă faţă de animale constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la doi ani.
Actul normativ a primit un aviz de respingere în Comisia pentru mediu şi un aviz favorabil cu amendamente în Comisia juridică a Senatului. Vor fi considerate infracţiuni şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani următoarele fapte: uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept; practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive; organizarea de lupte între animale sau cu animale; folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea; rănirea sau schingiuirea animalelor; intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, precum codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, colţilor, ciocului şi dinţilor.
Comisia pentru agricultură a amendat această propunere în sensul că faptele de violenţă faţă de animale se pedepsesc cu închisoare între şase luni şi doi ani. În prezent, Legea privind protecţia animalelor stipulează o pedeapsă cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.
Persoanelor condamnate pentru o faptă de violenţă le va fi interzis să mai deţină vreodată animale
Deși inițial se propusese ca persoanei condamnate pentru o faptă de violenţă faţă de animale să îi fie interzis să deţină un animal pe o perioadă de la 5 la 10 ani, în Comisia pentru agricultură s-a luat decizia ca interdicţia să fie totală, fiind eliminate orice fel de termene.
În plus, Comisia pentru agricultură a adoptat şi un amendament care introduce o pedeapsă complementară de închisoare între unul şi trei ani pentru cei care lucrează în domeniul protecţiei, îngrijirii şi tratării medicale a animalelor (medici veterinari, dresorii de animale) şi care comit fapte de violenţă faţă de animale.
Comisia raportoare a modificat şi articolul 26 în sensul majorării amenzilor pentru nerespectarea dispoziţiilor legale de la 1.000 – 3.000 de lei, cât prevede legea în prezent, la 1.000 – 5.000 lei.
Propunerea de lege are un caracter organic, iar Senatul este sesizat în calitate de primă Cameră legislativă.
Sursă: www.stiripesurse.ro.