Bursa de cereale 2019Ştiri agricole

Floarea-soarelui, o cultură stabilă din punct de vedere al prețurilor

Cultura de floarea-soarelui 2016. Fermierii din România au anul acesta o recoltă afectată de secetă, iar despre prețuri spun că ar fi trebuit să fie mai mari, în contextul actual. Partea bună – pentru că este și o partea bună a lucrurilor, este că agricultorii nu a avut probleme la contractarea producției și procesatorii s-a grăbit să le facă ofertă pentru achiziția semințelor de floarea-soarelui.

Prețul pentru floarea-soarelui se menține constant: între 1,2 și 1,45 lei pe kilogram. Doar pentru floarea high oleică fermierii primesc 1,5 lei pe kilogram și se estimează că în anii următori va crește cererea. Dar, în medie, cei mai mulți agricultori a vândut cu 1,3-1,35 lei pe kilogram.

Citiți și: Prețul pentru floarea-soarelui: Nu se întrevăd creșteri majore. Fermierii obțin 1,35-1,4 lei/kg

Situația la floarea-soarelui este, astfel, una stabilă dacă luăm în calcul că aceleași prețuri erau și la contractele de dinaintea recoltării și a fost anunțate și de către specialiștii bursieri.

Dacă la floarea-soarelui preturile sunt ambigue o sa clarific situația. Producția din România va fi de 2 milioane de tone față de 1,75 milioane de tone anul trecut, iar producția Ucrainei va fi de 15 milioane de tone față de 13 milioane de tone din 2015. Prețul uleiului brut de floarea-soarelui are tendința de scădere, iar floarea-soarelui în mod normal, la astfel de producții, nu are de ce sa crească decât pe fonduri de zvonistică, manipulare. Prețul la fermieri este de 1,35-1,4 lei/kg maxim iar contractele se realizează la 1,35 leikg. Poate vor fi creșteri artificiale dar nu se întrevăd, din cifre, creșteri majore”, explica la mijlocul lunii august Bogdan Iliescu, specialist în piața cerealelor și plantelor oleaginoase.

Citiți și: Prețul pentru recolta de floarea-soarelui din 2016: Pe ce bani pot miza fermierii la semnarea contractelor cu traderii sau cu fabricile de ulei


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!